Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Akademikere er vrede over at blive fravalgt af Løkke

I Akademikernes Centralorganisation er man målløse over ikke at have fået en plads i Disruptionrådet.

Arkivfoto: Akademikernes formand Lars Qvistgaard (i midten).
Arkivfoto: Akademikernes formand Lars Qvistgaard (i midten).

Det har vakt undren og vrede hos Akademikernes Centralorganisation (AC), at man ikke har fået en plads i statsminister Lars Løkke Rasmussens Disruptionråd.

Rådet, der skal komme med bud på, hvordan Danmark indretter sig bedst på den digitale fremtid, er sammensat af en række ministre og repræsentanter for arbejdsmarkedets parter.

LO og FTF er repræsenteret, men den tredje store centralorganisation er der altså ikke fundet plads til, og det undrer Akademikernes formand Lars Qvistgaard sig over.

»Der er over 400.000 højtuddannede på arbejdsmarkedet, svarende til en syvendedel af arbejdsstyrken. Derfor burde vi have en naturlig plads i rådet.«

»Den eneste begrundelse, som jeg har hørt, er, at der ikke er plads. Det er en meget useriøs måde at arbejde på, synes jeg,« siger han.

Rådet har 40 medlemmer. Af dem er otte ministre.

Ingeniørforeningen (IDA) er et af de forbund, der hører under Akademikernes paraply.

Og her forstår formand Thomas Damkjær Petersen heller ikke, at man er blevet fravalgt.

»Kommissoriet for rådet tager netop udgangspunkt i mange af de ting, vi arbejder med til daglig.«

»Vi er som ingeniører en nøglearbejdskraft, for det er vores medlemmer, der skal gennemføre digitaliseringen og brugen af kunstig intelligens, så virksomhederne har den teknologi, der er nødvendig.«

»Derfor er det højst besynderligt, at vi ikke har fået et selvstændigt talerør,« siger han.

Foruden at miste muligheden for at bidrage med relevant input, betyder akademikernes fravær også ifølge Lars Qvistgaard, at deres organisation mister indflydelse.

»Rådets arbejde består jo i at beslutte, hvilke løsninger, der skal satses på fremadrettet.«

»Det synes jeg, at vi skal have mulighed for at byde ind på,« siger han.

Akademikerne har i alt 25 faglige organisationer som medlemmer. Blandt dem finder man foruden IDA også Djøf, Dansk Magisterforening og Lægeforeningen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.