Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Aftale åbner grænsen for dansk strøm til Tyskland

En ny aftale mellem Danmark og Tyskland sikrer handel med strøm på tværs af grænsen.

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) har indgået en aftale med sin tyske kollega om handel med strøm mellem Tyskland og Jylland. Det vil gavne de danske og nordiske elproducenter, siger ministeren. Arkivfoto. Scanpix/Ida Guldbæk Arentsen
Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) har indgået en aftale med sin tyske kollega om handel med strøm mellem Tyskland og Jylland. Det vil gavne de danske og nordiske elproducenter, siger ministeren. Arkivfoto. Scanpix/Ida Guldbæk Arentsen

Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet har indgået en aftale med det tyske Økonomi- og Energiministerium om, at der skal stilles et minimumsniveau af kapacitet til rådighed for handel med strøm mellem Jylland og Tyskland.

Det oplyser ministeriet i en pressemeddelelse.

Handlen med strøm fra Jylland til Tyskland har været begrænset de seneste år, fordi det tyske elnet har en række begrænsninger, også kaldet flaskehalse.

- Det er en rigtig god aftale for Danmark og de nordiske elproducenter, som gradvist vil kunne eksportere mere strøm til Tyskland i perioder, hvor de kan producere strøm billigere end deres tyske kolleger.

- Det er glædeligt, at det nu er lykkedes at lande en aftale, som sikrer en meget stejl indfasning af åbningen for handel med strøm, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) i en pressemeddelelse.

- Allerede i 2019 vil åbningen af kapaciteten i gennemsnit være fem gange så stor som i 2016.

Sidste år var kun 11 procent af handelskapaciteten mellem Jylland og Tyskland tilgængelig for markedet.

Det medførte, at selv om de nordiske elproducenter i perioder kan producere strøm billigere end deres tyske konkurrenter, kan de ikke få adgang til at sælge den billigere strøm på det tyske marked.

I Nordtyskland har udbygningen af elnettet ikke kunnet følge trit med udbygningen med vedvarende energi. Aftalen skal håndtere situationen, indtil den tyske netudbygning tillader en fuld åbning af grænsen.

- Med denne midlertidige aftale når vi ikke en fuld åbning af kapaciteten, men vi når et vigtigt skridt på vejen, siger Lars Chr. Lilleholt:

- Problemerne med de interne flaskehalse i Tyskland er meget komplekse, og det vil være urealistisk at løse problemerne fra den ene dag til den anden.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.