Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
B-tinget

Afkriminalisering af stoffer – ikke legalisering

Sophie Hæstorp Andersen (S)
Sophie Hæstorp Andersen (S)

Den 2. Maj kom jeg noget i vælten, da jeg i TV 2 Nyhederne foreslog, at man udogmatisk ser på de erfaringer, som Portugal har gjort sig med at afkriminalisere stoffer til eget brug. I sin søgen efter sensationer fik TV 2 efter min mening skruet lige lovlig meget op for retorikken, så flere af nuancerne i debatten gik tabt. Derfor har jeg også modtaget mange henvendelser fra gode borgere efterfølgende, der drejer sig alt lige fra ønsket om at legalisere både hash og hårde stoffer, til en komplet afstandtagen og ønske om tvangsbehandling af stofmisbrugere. Jeg vil gerne understrege, at jeg hverken støtter det ene eller det andet synspunkt. For afhængighed af stoffer er en meget kompleks problemstilling, der ikke findes hurtige snuptagsløsninger på eller mirakelkure.

Og så til lidt fakta om Portugal. I 2001 afkriminaliserede Portugal besiddelse af stoffer til eget brug. Det er dermed fortsat ulovligt at være i besiddelse af stoffer, men frem for at fængsle lovovertrædere bliver stofmisbrugere anbragt foran en kommission bestående af en socialarbejder, en jurist og en lægefagligt uddannet person, som afgør hvilken sanktion eller hjælp den enkelte stofmisbruger skal modtage. Politiet kan dermed koncentrere sig om de større narkotikasager med kriminelle bagmænd, mens behandlingssystemet tager sig af de sociale og sundhedsmæssige problemer. Lovændringen er altså ikke ensbetydende med en slap line overfor stofmisbrug. Det er f.eks. stadig muligt at fratage læger, advokater og taxachauffører deres licens eller autorisation som følge af stofmisbrug. Det er også muligt at give forbud mod at opholde sig på bestemte steder.

Det vigtige er dog, hvad det har betydet. Siden Portugal ændrede narkotikapolitik – og begyndte at se stofmisbrugere som mennesker, der har behov for hjælp frem for kriminelle, så er antallet af narkotikarelaterede dødsfald faldet fra omkring 400 i 1999 til 290 i 2006. Til sammenligning har Danmark omkring 270 dødsfald hvert år, der kan relateres til stofmisbrug (overdoser, forgiftninger m.m.). Og ud af de 33.000 stofmisbrugere vi har i Danmark – herunder 13.000 der injicerer stofferne, så er vi kun i kontakt med omkring en tredjedel af dem i behandlingssystemet. I Portugal har man nu kontakt med halvdelen.

Derfor mener jeg, det er vigtigt udogmatisk at inddrage erfaringerne fra Portugal i en ny narkopolitik, ligesom det lige nu sker i Norge. Desværre så fik TV 2 lige givet den for meget "gas" i indslaget forleden dag, så nuancerne gik tabt.

Som socialdemokrat arbejder jeg for at mindske udbredelsen af illegale stoffer og hjælpe stofafhængige til et værdigt liv. Det kræver en bred helhedsorienteret indsats, hvis færre skal udvikle et stofmisbrug, og flere skal ud af deres afhængighed, samtidig med at skaderne af det misbrug, der trods alt finder sted, begrænses. En død stofmisbruger er meget svær at hjælpe. Og hver gang der sker et dødsfald er der tale om en søster, en bror, en mor eller en far, der går alt for tidligt i graven. Vi er i regeringen rigtig godt på vej. Den lov, der skal gøre stofindtagelsesrum (fixerum) mulige er lige om hjørnet, og den heroin-behandling der blev besluttet af Folketinget i 2008 gør rigtig stor gavn for nogle få, men meget udsatte stofmisbrugere, der tidligere har prøvet alle typer af behandling.

Min forventning er, at den nuværende socialdemokratisk ledede regering med sundhedsministeren i spidsen også vil nedsætte et udvalg med faglige eksperter inden for stofafhængighed, kriminalitet og sundhed, samt repræsentanter fra de udsatte hjemløse eller stofmisbrugerne, så vi igen kan få en narkotikapolitik i Danmark, der baserer sig på saglighed og reel viden om, hvad der virker – frem for dogmer og ideologier. I regeringsgrundlaget står der, at vi skal bekæmpe ”overdødeligheden” blandt gadens folk. Det bakker jeg helhjertet op om.

Læs mere om Portugals erfaringer med afkriminalisering her.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.