Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ældre efterlyser kommunalt sygehusbesøg

Send kommunen på sygehusbesøg hos ældre, inden de udskrives, og giv dem et telefonnummer med hjem.

Ældre Sagen ser gerne, at ældre får et telefonnummer med hjem, når de udskrives fra sygehuset. Kommunale besøg på sygehuset kan også medvirke til et mere sammenhængende sundhedsvæsen. Scanpix/Morten Stricker/arkiv
Ældre Sagen ser gerne, at ældre får et telefonnummer med hjem, når de udskrives fra sygehuset. Kommunale besøg på sygehuset kan også medvirke til et mere sammenhængende sundhedsvæsen. Scanpix/Morten Stricker/arkiv

I stedet for at optage senge på hospitalerne skal syge og ældre behandles og hjælpes hjemme hos sig selv.

Sådan har det lydt fra politikere i årevis, men virkeligheden er, at ældre og kronisk syge fortsat udskrives fra sygehusene, uden sikkerhed for at kommunen og den praktiserende læge står klar.

Skal der laves om på det, så bør kommunerne sende kommunalt ansatte på sygehusbesøg hos ældre, der står for at skulle udskrives.

Sådan lyder et forslag fra Ældre Sagen på dagen, hvor sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) har offentliggjort 20 anbefalinger til et mere sammenhængende sundhedsvæsen.

»Anbefalingerne peger i den rigtige retning. Men vi kunne ønske, at der havde været klare mål for, hvem der gør hvad, og hvornår det skal ske,« siger Mirjana Saabye, chefkonsulent i Ældre Sagen.

Hun peger på, at det kunne komme mange ældre til gavn, hvis de blev udskrevet med et telefonnummer på en sundhedsfaglig koordinator på sygehuset. Fleksible indlæggelser, som blandt andet praktiseres i Silkeborg Kommune.

»Forværres tilstanden, når den ældre kommer hjem, så kan den ældre selv eller kommunen ringe for at aftale med sygehuset, hvad der nu skal ske.«

»Er der brug for en indlæggelse, eller er det noget, der kan klares med egen læge eller en ambulant behandling,« siger Mirjana Saabye.

Ældre Sagen efterlyser desuden, at flere kommuner benytter muligheden for at sende ansatte på sygehusbesøg, inden den ældre udskrives.

Det praktiseres af Gribskov, Lolland, Nykøbing Falster, Vejle og Skanderborg Kommuner.

»Kommunens visitator vurderer under besøget, hvilken type hjælp der er brug for, når den ældre kommer hjem. Det sker ved at tale med patienten selv, de pårørende og personalet på sygehuset,« siger Mirjana Saabye.

»På den måde sikrer man, at hjælpen er klar, når patienten kommer hjem.«

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby kommer efter sommerferien med forslag til et mere sammenhængende sundhedsvæsen.

Det sker på baggrund af anbefalinger fra staten, Danske Regioner og Kommunernes Landsforening.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.