Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Advokat kræver vidneforklaring fra Søren Gade i tortur-sag

Søren Gade har angiveligt kendt til indrapporteringer om torterede irakeres uskyld i den såkaldte Irak-sag, vurderer advokat. Han ønsker derfor den tidligere forsvarsminister indkaldt som vidne i sagen.

Søren Gade (V), ny gruppeformand i Venstres folketingsgruppe.
Søren Gade (V), ny gruppeformand i Venstres folketingsgruppe.

Tidligere forsvarsminister Søren Gade (V) bør afhøres som vidne i den historiske Irak-sag.

Det mener advokat Christian Harlang, som er ved at lægge sidste hånd på en begæring til Østre Landsret om at afhøre Søren Gade i sagen, fordi han mener, at den tidligere forsvarsminister ligger inde med viden.

Det skriver Politiken.

Sagen handler om, hvorvidt Danmark har et medansvar for, at 36 irakere blev udsat for tortur under den danskledede Operation Green Desert i Irak i 2004.

Mishandlingen foregik i irakiske fængsler, men 23 af de 36 irakere har rejst krav om erstatning fra den danske stat, fordi de mener, at den daværende danske bataljon i Irak i 2004 var medansvarlig for, at de blev torteret i irakiske fængsler.

Christian Harlang er overbevist om, at den danske stat har modtaget indrapporteringer om irakernes uskyld.

»Når man laver en militær operation som Operation Green Desert, kan man vist godt gå ud fra, at det bliver indrapporteret. Derfor skal Søren Gade fortælle, hvad han foretog sig, da han så indrapporteringen,« siger han til Politiken.

Efterfølgende er der blevet fremlagt videooptagelser fra den danske operation, hvor man angiveligt kan se danske soldater overvære den hårdhændede behandling af irakerne.

Et af de ubesvarede spørgsmål er, om den daværende bataljonschef, John Dalby, kendte til videooptagelserne af den hårde fangebehandling.

Christian Harlang fortæller til avisen, at man også vil forsøge at få udleveret det materiale, som den netop nedlagte Irak-kommission har haft adgang til.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.