Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Advokat: Danmark halter efter med regler mod hvidvask

Danmark kommer ikke først med at gennemføre fælles regler mod hvidvask, oplyser advokat i høring mod hvidvask.

Danske Bank og Nordea mistænkes for at hjulpet milliarder af sorte kroner ud af Rusland. Folketinget vedtager i juni i år en ny lov mod hvidvask. Derfor holder skatte- og erhvervsudvalgene en høring om hvidvask. Reuters/Ints Kalnins
Danske Bank og Nordea mistænkes for at hjulpet milliarder af sorte kroner ud af Rusland. Folketinget vedtager i juni i år en ny lov mod hvidvask. Derfor holder skatte- og erhvervsudvalgene en høring om hvidvask. Reuters/Ints Kalnins

Hvidvask af penge er en global udfordring, som skal løses. Men det er ikke Danmark, der går forrest i det arbejde. Faktisk er Danmark ved at være bagud, når det handler om at gennemføre fælles EU-regler.

Det bliver mandag slået fast under en høring om hvidvask på Christiansborg. Det er Folketingets skatte- og erhvervsudvalg, der står bag høringen.

Den følger efter en høring i april 2016 om Panama-papirerne. Høringen hænger sammen med en ny lov om hvidvask.

Den ny lov om hvidvask træder i kraft 27. juni i år. Da skal virksomheder tjekke deres kunder grundigt. De skal bevare oplysninger i fem år. De skal granske alle komplekse transaktioner.

Har virksomheden mere end seks ansatte, skal de hjælpe whistleblowers. De ansatte skal kunne melde mistænkelige forhold til en uafhængig instans. Den skal være udenfor den daglige ledelse.

Loven om hvidvask indfører EU's fjerde direktiv om hvidvask. Det skal forebygge hvidvask og finansiering af terror. Men Danmark er altså ikke først med at gennemføre de nye regler mod hvidvask.

»Vi er ved at være lidt bagud med implementeringen,« siger advokat Anne Birgitte Gammeljord.

Hun har forhandlet flere EU-direktiver om hvidvask som formand for en komité i det europæiske Advokatsamfund.

»Det første problem er, at vi skal kende vore kunder. Gråzonen ligger ved at forstå kundens forretning. Hvor havde kunden disse penge fra?« siger Anne Birgitte Gammeljord.

Hvidvask er en global udfordring med hvidvask og korruption, som skal løses, siger professor Linda Nielsen fra Københavns Universitet.

»Det er et meget stort problem på globalt plan. Vi har det gamle princip om, at penge lugter ikke. Men det vil vi gerne have, at de skal komme til,« siger Linda Nielsen.

EU-direktivet mod hvidvask bygger på forslag fra FATF. Det er et samarbejde i den økonomiske organisation, OECD.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.