Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Årstidens politiske modeord Newspeak.

Politik handler om ord, og der er flere »muligheder« og »fokus« i Foghs tredje regering end i nogen af de foregående. Til gengæld er der næsten hverken »indvandrere«, »flygtninge« eller CO2 for den sags skyld. Berlingske Tidende har kigget Foghs seneste politiske modeord igennem – og sammenlignet dem med ordvalget i hans tidligere regeringsgrundlag.

Se mere

Det er selvfølgelig synd at bryde det ned, andre møjsommeligt har bygget op og endog har brugt to dage mere på, end da Vorherre skabte Jorden. Men alligevel. Lad os sende en 2,5 ton demolition ball gennem regeringsgrundlaget og sortere de retoriske byggesten i pæne stabler for at se, hvad det egentlig er gjort af. Na also, was haben wir?

Ordet »ikke« er det første, der springer i øjnene. Et sølle lille ord med så lidt selvtillid, at det har brug for en dobbelt-op for at holde sammen på sig selv. Nyrup brugte en del af det i sit regeringsgrundlag i 1998, hele 0,58 pct. Nøjagtig samme antal »ikker« krydrede Fogh sit regeringsgrundlag med i 2001. Men derefter åbnede der sig en ny epoke af muligheder og døre på klem. »Ikke« faldt i 2005 til 0,53 pct. og i det nye regeringsgrundlag optræder »ikke« kun 0,30 gange.

Der er ikke meget, der ikke længere kan lade sig gøre eller i hvert fald diskuteres, når enderne skal nå hinanden. Omvendt hitter ordene »ny«, »dansk«, »Danmark« og »arbejde« som aldrig før. Og bestiller vi da andet her i nationen, end at arbejde og købe nyt?

Så er der et ord som »EU«. Nyrup talte ikke meget om det, kun 0,28 pct. Da Fogh kom til, fik »EU« et nøk opad til 0,47 pct., og efter et fald i 2005 er »EU« nu oppe på 0,49 pct.

DER ER ÆNDRINGER i vente. Derimod talte Nyrup meget mere om »Europa« end Fogh i de efterfølgende tre regeringsgrundlag.

»Offentlige« optræder derimod mere end tidligere. Anderledes forholder det sig med ordet »forbedre.« Det er aldrig set så lidt som nu. »Beskæftigelse ligeså. Og international. Dette ord var ellers meget populært i de tidligere regeringsgrundlag, men nu er det næsten forsvundet, måske opslugt af globaliseringens grådige gab. »Handlingsplan« oplever en stigning i 2005, men falder så igen til normalt leje som en knast, der er høvlet af.

Giver denne ordsafari mening? Svært at sige. Umiddelbart virker det som om, de samme gamle travere står og tygger drøv i deres respektive habitater, nogle gange lidt flere end ved sidste gennemrejse, andre gange lidt færre. Men der kan jo være kommet et rovdyr forbi og taget de svageste individer.

Indimellem stikker modeordene op.

Ord som »fokus.« Nyrup fokuserede kun 0,03 pct. i 1998, og da Fogh kom til i 2001, fokuserede han endnu mindre, kun 0,01 pct. Men så begyndte regeringen at se klarere og klarere. I 2005 blev »fokus« brugt 0,15 pct. og i det nye regeringsgrundlag 0,25 pct. Men når den bro, man går på, bliver til et reb spændt ud over en afgrund, handler det vel også i høj grad om at bevare fokus.

Så er der ordet »indvandrere«. Nyrup nævnte det slet ikke. I maverick-årene 2001 og 2005 brugte Fogh det relativt flittigt med hhv. 0,11 og 0,14 pct. Men i år – trylle trylle, det er igen svundet ind til næsten ingenting, kun 0,01 pct.

Derimod er »ansvar« et ord, der virkelig vil frem. Det er slet ikke til at stoppe. 0,13 med Nyrup til 0,27 med Fogh version 3.0. Statsmanden er måske trådt mere og mere i karakter.

»Folkekirke« er også kommet godt med. Hverken Nyrup eller Fogh 1.0 nævnte det én eneste gang. Men nu bimler og bamler det med 0,13 pct. Et lille mirakel som måske skyldes Muhammed-krisen.

Derimod er ordet »skat« blevet næsten tabu, hvilket jo sådan set svarer meget godt til virkeligheden. »Flygtning« er også helt forsvundet. Hvorhen vides ikke, men formentlig afvist ved ambassaderne. »Liberalisering« lever også en kummerlig tilværelse med sølle 0,01 pct. i år mod det firdobbelte i 2005.

»CO2« er mærkeligt nok slet ikke nævnt i år, og det er første gang, men måske ordet blev slidt helt ned i valgkampen og er sendt til vulkanisør. »Miljø« og »miljøet« har det heller ikke for godt i dette regeringsgrundlag. »Afrika« derimod hitter med 0,07 pct. mod aldrig at blive nævnt af Nyrup og en glidende stigning imellem. »Danskundervisning« og »opholdstilladelse« er faldet helt ud i år. Nu handler det jo pludselig om at få flere til landet, og dermed debuterer ordet »hænder,« dog kun med 0,01 pct. og på en 2.673 tyvende plads i de retoriske byggestens hierarki.

En anden debutant er »doping«, der optræder på en næsten sidsteplads. Hvilket er lidt skæbnens ironi, når man nu ved, hvor mange store præstationer, førstepladser, jubel og begejstring dette ord fra det dunkle har givet anledning til.

Hvad skal man næsten sige mere? Lad os mindes de gamle ord, der ikke er der mere, og hilse de nye velkommen. Og lad os ikke glemme mørtelordet over alle mørtelord, uden hvilket ingen ordstrøm var muligt, kongen over dem alle: Ordet »og«. Dette lille ord bestående af en bolle og noget der ligner en malers dårlige dag, der kæder ord sammen som små futtog, så de kan tøffe ud i verden og blive til noget.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.