Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

50.000 underskrifter: Folketinget skal nu behandle og stemme om uddannelsesloftet

På to uger har 50.000 borgere skrevet under på, at de vil have politikerne til at afskaffe uddannelsesloftet.

Folketinget skal nu tage det første borgerforslag op, da forslaget »Afskaf uddannelsesloftet« har fået 50000 underskrifter fra stemmeberettigede danskere på nettet.
Folketinget skal nu tage det første borgerforslag op, da forslaget »Afskaf uddannelsesloftet« har fået 50000 underskrifter fra stemmeberettigede danskere på nettet.

Danmarkshistoriens første borgerforslag har på knap to uger opnået 50.000 stemmer, og dermed skal Folketinget nu fremsætte, behandle og stemme om, hvorvidt uddannelsesloftet skal afskaffes.

Det glæder forslagsstiller Jens Philip Yazdani, der er formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS).

- Jeg håber, at fordi det er danmarkshistoriens første borgerforslag, at politikerne ikke bare skyder det i sænk.

- Men at de rent faktisk lever op til demokratiets idealer om at lytte til, hvad borgerne siger og lader offentlighedens stemme veje tungt, når der træffes beslutninger, så det ikke kun er lokumsaftaler, siger han.

Forslaget går ud på at afskaffe uddannelsesloftet, også kaldet begrænsning af dobbeltuddannelse.

Men både Venstre, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti har på forhånd udtalt, at de står fast på at begrænse dobbeltuddannelse.

Politikerne besluttede i 2016, at man som udgangspunkt ikke skal kunne tage mere end en videregående uddannelse på samme eller lavere niveau.

Loftet blev indført for at skaffe cirka 300 millioner kroner, som skulle bruges til at reparere på dagpengesystemet.

Og borgerforslaget har ikke angivet, hvor pengene skal findes. Men det mener forslagsstillerne blot er en formsag.

- Der har været meget snak om et råderum på 32 milliarder kroner, og at man har lavet en ny forsvarsaftale til 13 milliarder kroner. Det handler om politisk vilje, siger Jens Philip Yazdani.

Borgerforslag er en helt ny mulighed, Folketinget har åbnet for.

Et borgerdrevet forslag er helt konkret et beslutningsforslag, som har indsamlet underskrifter fra mindst 50.000 borgere, der støtter forslaget, og som har stemmeret til Folketinget.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.