Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

240 mio. kr. feriepenge ryger i statskassen

Millioner af feriepenge, der ikke er blevet hævet, bliver hevet over i statskassen. LO er bekymret, Venstre kalder ferieordningen formynderisk, og beskæftigelsesministeren afviser kritikken.

I år bliver der trukket 240 millioner kroner uhævede feriepenge over i statskassen. Og de næste to år flyttes yderligere 80 millioner kroner over i statsbudgettet. Det sker som led i finanslovaftalen for 2014 mellem regeringen, Venstre og de Konservative, skriver Jyllands-Posten.

Feriepenge, der ikke bliver hævet, går normalt til Arbejdsmarkedets Feriefond, hvorfra de uddeles som støtte til ferieprojekter og kulturelle formål. At lønmodtagernes uhævede feriemillioner nu i stedet ryger i statskassen er et »gevaldigt indgreb«, siger fagforeningernes hovedorganisation LOs repræsentant i feriefonden, Marie Louise Knuppert.

»Jeg er dybt bekymret for, at det nu bliver næsten umuligt for de udsatte familier, enlige mødre og fædre, som har nydt godt af støtten, at give deres børn samme ferieoplevelse som skolekammeraterne,« siger hun og tilføjer:

»Det har fået karakter af, at når man ikke kan finde penge andre steder, hæver man dem i feriefonden. Men det er penge, som medarbejdere og virksomheder har indbetalt, og som bør bruges på projekter, der giver oplevelser og beskæftigelse«.

Finansordfører for Venstre Peter Christensen (V) gør opmærksom på, at det var regeringen, der fandt på forslaget.

»Pengene bruges på blandt andet at fremrykke beskæftigelsesfradraget, så de kommer tilbage til folk. Derfor accepterer vi,« siger han til Jyllands-Posten.

Venstres Peter Christensen siger også, at det i forlængelse af diskussionen er oplagt at se på, om hele feriepengesystemet bør ændres:

»Grundlæggende mener jeg, at feriepengene burde tilfalde lønmodtagerne direkte. Hvis folk har brugt pengene og ikke har dem at holde ferie for, så er det deres valg. Det bør være op til folk selv, fordi det er folks egne penge«.

Den holdning deler Venstres Claus Hjort Frederiksen (V).

»Det hele er skruet sammen ud fra en gammel tankegang om, at farmand drikker pengene op, så der ikke bliver noget tilbage, med mindre der er en tvungen opsparing. Så vel er det da et formynderi,« siger han til Jyllands-Posten.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) afviser LOs kritik af, at udsatte familier bliver ramt, når pengene ryger i statskassen, da der ifølge ministeren kun tages fra støtten til kulturelle formål.

Hun afviser også, at ferieordningen skulle være udtryk for mistillid til danskernes evne til selv at spare op til ferie. Regeringen har ingen aktuelle planer om at ændre ferieordningen, siger Mette Frederiksen, der dog er åben for gode forslag til, hvordan ordningen »kan moderniseres og gøres mere tidssvarende«.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.