Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Personligt portræt

Sådan blev jeg Joachim B. Olsen

Liberal Alliances stærke mand har på kort tid tvunget alle til at tage stilling. Hvor andre ville have dukket sig og gjort alt for ikke at træde ved siden af, er Olsen trådt et skridt frem. Her fortæller Joachim B. Olsen sin egen historie.

Joachim B. Olsen.
Joachim B. Olsen.

Joachim Brøchner Olsen er ikke listet ind på Christiansborgs bageste række.

Faktisk er han dumpet direkte ned i den politiske debat som en 7,26 kg. tung kugle på en olympisk bane.

Lidt mindre bredskuldret og bredbringet end da han vandt EM-guld og OL-bronze. Ifølge hans kritikere noget mindre elegant end da han svingede Marianne Eihilt og egne hofter til sejr i Vild med dans. Men med nogenlunde lige så stor selvtillid, som han sejrede med fra kasteringens cirkel.

Liberal Alliances stærke mand har på kort tid tvunget alle til at tage stilling.

Mødt med skepsis som »ham den store kuglestøder«. Men hvor andre ville have dukket sig og gjort alt for ikke at træde ved siden af, er Olsen trådt et skridt frem.

Her fortæller Joachim B. Olsen sin egen historie.

Det får du:

- Et stort portræt af og personligt interview med sportsmanden og politikeren Joachim B. Olsen.

- Han fortæller om sin barndom, ungdom, og livet i dag.

Ved at købe fri adgang til PLUS i en måned (29 kr.) eller et år (249 kr.) får du adgang til hele serien "Sådan blev jeg..." med blandt andet Clement Kjærsgaard, Morten Messerschmidt, Peter Mogensen og Johanne Schmidt Nielsen.

FÅ MERE PLUS FOR PENGENE

Du kan nøjes med at købe adgang til kun denne artikel. Men ved at tegne et månedsabonnement på 29 kr. eller årsabonnement på 249 kr. får du ikke bare adgang til denne artikel, men fri adgang til alt indhold i PLUS med over 300 guider, artikler, databaser mv. Abonnementet kan også bruges i PLUS på business.dk/plus og bt.dk/plus. Du kan bruge samme login i alle tre PLUS-butikker og får adgang til endnu mere. Enkelte produkter ligger uden for abonnementet.


Af Peter Brüchmann

Joachim Brøchner Olsen er ikke listet ind på Christiansborgs bageste række.

Faktisk er han dumpet direkte ned i den politiske debat som en 7,26 kg. tung kugle på en olympisk bane.

Lidt mindre bredskuldret og bredbringet end da han vandt EM-guld og OL-bronze. Ifølge hans kritikere noget mindre elegant end da han svingede Marianne Eihilt og egne hofter til sejr i Vild med dans. Men med nogenlunde lige så stor selvtillid, som han sejrede med fra kasteringens cirkel.

Liberal Alliances stærke mand har på kort tid tvunget alle til at tage stilling.

Mødt med skepsis som »ham den store kuglestøder«. Men hvor andre ville have dukket sig og gjort alt for ikke at træde ved siden af, er Olsen trådt et skridt frem.

Her fortæller Joachim B. Olsen sin egen historie.

BARNDOMMEN

»Jeg er enebarn, og det har helt sikkert præget mig. Det er en ret fundamental ting. Jeg kommer fra et rigtig socialdemokratisk miljø. Min far er uddannet pølsemager, men arbejdede senere i psykiatrien som plejer, som det hed dengang, eller social-og sundhedsassistent.

Min mor var sygeplejerske.

Vi boede i en toværelses i Blegdalsparken i Aalborg. Flyttede senere til en treværelses, så jeg havde aldrig mit eget værelse og var altid ude.

Farmor arbejdede med rengøring, farfar på et garveri, rigtige socialdemokrater på arbejdermåden. Ikke noget klynk eller pjat. Jeg har altid befundet mig godt med sådan nogle mennesker.

Min far har altid været der for mig. Jeg har stor respekt for ham. Han har altid passet sine ting og var vellidt af sine kolleger, men jeg vidste, at jeg skulle have et andet liv. Jeg skulle lykkes med det her, jeg nu var i gang med. Det er jo ikke, fordi min far har haft et dårligt liv, og det kan lyde lidt hårdt, men jeg skulle ikke ha' det der liv. Det lyder hårdere, end det er, men jeg har nok kigget efter forbilleder andre steder, og der ligger noget drive der.

Mine forældre blev skilt, da jeg var otte. Det var udramatisk og sådan noget ' vi var vokset fra hinanden'. De var også gode til at snakke om det, men man kommer ikke udenom, at det naturlige for børn er, at deres forældre er sammen.

Vi har siden været ret ærlige overfor hinanden.

Det er et nederlag og et svigt, når forældre går fra hinanden. Det kommer aldrig til at ske for Karen og mig. Hvis vi har et skænderi eller taler om andres skilsmisse, så siger jeg, du får aldrig lov at gå fra mig. For mig er der intet valg.« SKOLETIDEN »Jeg elskede folkeskolen. Jeg hadede gymnasiet. I skolen var jeg vellidt af kammeraterne. Jeg var meget dreng.

Kunne ikke sidde stille, og jeg havde en periode i 4.-5. klasse, hvor jeg konstant blev smidt uden for døren. I dag kan jeg se, at det var helt fint. Man skal ikke ødelægge undervisningen for de andre.

Da jeg fandt ind i sporten, fandt jeg også en ro indeni. Det er svært at sige, hvad der skabte den uro, men det har helt klart præget mig, at mine forældre blev skilt. Sporten blev min anden familie og det fællesskab, man søger som enebarn.

I Skovdalen, hvor atletikklubben holdt til, fandt jeg James Mikkelsen, en stor smed fra værftet, 28 år. Jeg elskede at hænge ud med de voksne. Atletik var en akademikersport med mange skrivebordstrænere.

James, han var der. Han stod faktisk på stadion. Og så gik han imod trenden om, at alting skulle leges ind hos børn. Jeg dyrkede hård fysisk træning i en tidlig alder. Mange advarede ham og sagde, at det var vanvittigt, og at jeg ville være færdig, inden jeg blev 20.

Det var han kold overfor. ' Så længe drengen har lyst, skal jeg nok sørge for, at det foregår forsvarligt.' Men James havde en hjertefejl og døde som 37-årig. Han døde ugen før, jeg skulle til USA. Jeg skulle til mit første stævne i USA, den dag han skulle begraves.

Jeg sad med en masse mennesker i den her bus nede bagved med en hat ned over øjnene og bare græd. Tårerne væltede ned ad kinderne på mig. Han prægede mig meget.«.

UNGDOMMEN

»Da jeg kom til Nørresundby Gymnasium, oplevede jeg et helt andet miljø.

Folk drak, gik til fester og mange syntes det var noget mærkeligt noget at kaste med diskos og kugle. Gymnasiet var noget, der skulle overstås.

Jeg kunne sagtens feste. Havde fine venner, og folk ville gerne have mig med, men det var ofte af pligt fra min side. Jeg ville hellere op og træne lørdag morgen.

I weekenden kunne jeg fordybe mig i min træning. Et eller andet sted har jeg altid haft en underdog følelse. Det kommer af at dyrke en sport, ingen troede på, at jeg kunne løse, heller ikke i atletikmiljøet, hvor der aldrig havde været en stor, dansk kuglestøder. James nåede aldrig at opleve mine store resultater, men hans stolthed over min fremgang nåede at præge mig. Og jeg havde den der følelse af, at ' jeg skal satme vise jer'.

Idrætten var min første store kærlighed, og det miljø har præget mig enormt.

Men i gymnasiemiljøet var jeg ikke hip. Piger fyldte ikke så meget. Jeg havde da store forelskelser, som jeg ikke rigtigt forfulgte. Jeg var lidt for nørdet og lidt for usikker. Var måske endda lidt udenfor.

Jeg mødte Karen allerede, da vi var 16. Hun dyrkede også kuglestød og diskos.

Vi var venner og kunne lide hinanden, men hun var ligesom på et andet niveau end mig. Jeg troede ikke på, at hun kunne blive forelsket i mig. Så først otte år senere begyndte vi at komme sammen.

I USA efter gymnasiet fik jeg et scholarship, fordi jeg var god til atletik.

Det var noget helt andet. Jeg gik fra at være ekstrem nørd til at være på et fint scholarship og oplevede en helt anden respekt. USA har også præget min politiske indignation. De unge derovre kæmper for bare at komme på et universitet og knokler på arbejde for at få råd til det på en helt anden måde, end vi kender fra Danmark.

Min karriere blev også præget i USA.

Jeg sagde på et tidspunkt til min træner Tim, at jeg troede på, at jeg kunne komme til OL. ' Komme med?' sagde han: ' Du skal fucking VINDE the olympics!' Den attitude fik banket fanden-i-voldskhed og en enorm selvtillid i mig.«.

POLITIK

»Der var helt klart nogle, der tænkte, ' de stiller sgu da ikke ham der kuglestøderen og vild-med-dans-fyren op'. Jeg kan huske, at jeg hørte et radioprogram, hvor Søren Espersen var nedladende, og der blev talt om kendis-effekt. Og så blev der talt om en agenda, som jeg aldrig har forstået, at man skulle være dum, fordi man er sportsmand. Alt, hvad jeg kender til topidrætsfolk, er både begavelse, uddannelse og refleksion. I USA lå sportsfolkene bevisligt altid over gennemsnittet.

Så jeg har aldrig forstået agendaen.

Jeg har aldrig følt, at politik var farligt.

Jeg har også som sportsmand altid sagt min mening.

Allerede i valgkampen, når jeg debatterede på gymnasier og andre steder, blev der talt om fattigdom. Men når jeg efterlyste konkrete eksempler, kunne venstrefløjen aldrig komme med nogle.

Mange tror, at jeg er på de riges side. Jeg er fløjtende ligeglad med de rige. Men vi har skabt et samfund, hvor ufatteligt mange mennesker er udenfor. Venstrefløjens løsninger virker bare ikke. Når jeg diskuterer med folk, der stemmer til venstre, er det ofte, fordi så føler man sig som et godt og varmt menneske. Derfor opstår der tabuer. Ting, man lader ligge.

Det er det, jeg prøver at rejse.

Før Carina-eksemplet kom, satte Anders ( Samuelsen, red.) mig ned på sit kontor. ' Tror du, du kan køre den her hjem?' spurgte han. ' Det er jeg helt sikker på. Jeg har læst alt materiale, og jeg står på et sagligt og fagligt grundlag.

Uanset hvilket eksempel de kommer med, kan jeg ikke tabe,' sagde jeg. ' Det er i orden,' sagde han så: ' Men du skal bare vide - og det siger jeg, fordi jeg kan lide dig - hvis du ikke kører den her hjem, så er du færdig i politik. Det er ikke mig, der gør det, men det vil du være.' Men jeg havde det sådan, at nu må det stoppe. Det kan ikke passe, at jeg er den eneste, der kan se, at eksemplerne ikke har en skid med fattigdom at gøre.

Da Özlem Cekic inviterede mig ud, var jeg helt sikker på, at uanset hvilket eksempel, hun ville komme med, så ville jeg ikke kunne tabe den debat.

Du må sige, hvad du mener. Men du kan ikke gøre alle glade. Så bliver du ligegyldig.«

Fakta: Joachim B. Olsens forbilleder

Brian Møller, tidl. diskoskaster.

»Brian var flere gange dansk mester i diskos og nogle år ældre end mig. Han var den første voksne, hvor jeg tænkte: ' Der er nogle gode værdier'.

God til sport, fantastisk kone, fik søde børn tidligt. Er i dag udviklingschef hos B&O. Han gjorde sig umage.«

Ole Birk Olesen, folketingsmedlem for Liberal Alliance.

»Ole er den, jeg har lænet mig mest opad. Han er brutalt ærlig. Han er meget vidende.

Som sport har fyldt hos mig, har politik fyldt hos ham som passion. Høj integritet. Ham ser jeg op til.«.

Rundt om Joachim Brøchner Olsen

MF, Liberal Alliance.

Født: 31. maj. 1977 (34 år).

Forældre: Vagn Edvard Olsen ( 1945) og Inge Brøchner ( 1945).

Student fra Nørresundby Gymnasium 1998. Læst historie på University of Idaho.

OL-bronze i kuglestød 2004 ( Athen).

EM-guld 2005 ( indendørs).

Personlig rekord: 21,61 meter.

Gift med: Karen.

Far til: Victoria ( seks) og Marcus ( to).

Valgt til Folketinget 15. september 2011.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.