Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Vi når det hele til jul

Hver tredje dansker synes, at julen er blevet mindre stresset. Også selv om vi går til flere julearrangementer end tidligere.

Julehandel på strøget.
Julehandel på strøget.

Træt af andespil, færdig med æbleskive-aften, aldrig mere juleklip og slut med julefrokoster og store-bagedag?

Overhovedet ikke.

Selv om vi deltager i flere julearrangementer, end vi gjorde tidligere, synes mere end hver tredje dansker, at julen er blevet mindre arbejdskrævende og ikke nær så belastende som tidligere. Det viser en undersøgelse fra TNS Gallup for Berlingske.

Her svarer 39 procent, at de deltager i flere julearrangementer, end de gjorde for fem-ti år siden. Og næsten hver anden dansker, 44 procent, synes, at julen er mindre arbejdskrævende og mindre belastende, hvis de sammenligner med december for nogle år siden.

- Julen er en af årets mest markante højtider, hvor vi er meget bevidst om, hvilke traditioner, der er forbundet med julen og hvilke forventninger, vi har til den. Og vi er ikke trætte af den, som man indimellem får et indtryk af, siger Niels Erik Folmann, livsstilsekspert og forfatter til bogen »Kender du typen?«, der lige er udkommet.

Han mener, at det er kendetegnende for undersøgelsen, at der kun er små udsving fra 2009 til 2012.

- Men vi har tilsyneladende fået et mere afbalanceret forhold til tidsforbrug i løbet af højtiden, siger Niels Erik Folmann.

65 procent er meget uenig eller overvejende uenig i, at de er mere stressede i julemåneden, end resten af året. Mens 34 procent svarer, at de er enig eller overvejende enige i, at de har mere travlt end ellers, når kalenderen viser 1. december.

- Julen skal være »original« og »perfekt«. Vi laver en større del af maden selv og går til flere arrangementer. Det understreger julens betydning for vores samvær med nære venner og familie, mener Niels Erik Folmann.

- I en tid med delebørn og papforældre giver julen mulighed for at samle op på et socialt underskud, der måske er akkumuleret i årets løb.

For tre år siden var 40 procent af danskerne overvejende uenig i, at de er mere stressede i december, end resten af året. Mens lidt flere i 2012, nemlig 43 procent svarer, at de overvejende er uenig i, at de har mere travlt i december.

Sognepræst i Marmorkirken, Mikkel Wold, er overrasket over, at så mange finder julen mindre stressende.

- Men det er jo skønt, og måske det så kunne blive en indgang til at opdage, hvad pokker det nu lige er, vi fejrer jul i anledning af, det kunne da være et fromt håb.

Er hjemmelavet julemad noget af det, vi drosler ned på, for at få mere tid til december-arrangementerne? 

Lidt færre end hver femte dansker, 16 procent, svarer, at de vil købe mindre færdiglavet julemad i år, end tidligere. Kun fire procent forventer at lægge mere af slagsen i indkøbskurven. Mens det er tre ud af fire danskere, der svarer, at de hverken køber mere eller mindre færdiglavet mad i julen, end de før har gjort.

Blandt de helt store tidsrøvere er gaverne. Men en juleaften helt uden gaver?

Niks, mener næsten tre ud af fire danskere. I alt 71 procent siger ja til, at de vil give gaver til den nærmeste familie. Selv om det i tre ud af ti danske hjem er julemanden eller nissen, der tager slæbet og kommer med sækken, skal der findes på, og der skal købes.

Hver femte dansker, 21 procent, synes, det er blevet mindre arbejdskrævende og mindre belastende at købe julegaver, hvis de sammenligner med for fem-ti år siden. Lidt flere end hver anden dansker, 55 procent, forventer, at det vil være, som det plejer. De vil lægge den samme mængde energi og samme tid i gaveindkøb som tidligere. Knap hver fjerde kvinde, 23 procent, synes, det er blevet mindre krævende og belastende at købe julegaver. Det er 18 procent af mændene enig i.

Når det kommer til de hjemmebagte klejner, kringler og kranse tyder noget på, at danskerne også her er blevet lidt bedre til at overskue tiden. 17 procent mener nemlig, at traditionen med at bage op til jul er blevet mindre arbejdskrævende og belastende. Andre traditioner, der bliver brugt tid på i december, er at pynte op derhjemme.

Ifølge Gallup den mest markante af julens traditioner overhovedet, for det vil 95 procent af danskerne gøre.

- Udsmykningen er et vidnesbyrd om, at endnu et år er gået. Fra vi pynter op med nisser og snelandskaber, kalenderlys og pakkekalendere 1. december til vi pakker det hele ned igen 3. juledag, siger Niels Erik Folmann.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.