Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Verdens bedste ekskone

Tv-værten Signe Lindkvist er snart på skærmen igen med et nyt dating-program på TV2. I dette interview fortæller hun om sit livs værste stævnemøde, hvorfor hun er verdensmester i ekskoneri og om de tanker, der lå bag hendes pludselig brud med DR.

Signe Lindkvist
Signe Lindkvist

Halvsøsteren insisterede. Signe skulle komme. Ikke noget med at blive hjemme. Det lød nu også meget godt. Et glas køligt hvidvin i aftensolen til tonerne af levende jazzmusik. »Jaja,« lovede Signe gennem telefonrøret, men undrede sig over, at det var så vigtigt, at hun troppede op netop denne aften.

Timer senere låste den dengang 22-årige Signe Lindkvist cyklen og spottede sin halvsøster i mængden af livsnydere på Holmen. Men søsteren var ikke alene. Hendes kæreste sad med hende. Og en fremmed mand? I løbet af de få sekunder, det tog for Signe at præsentere sig, sætte sig på det bløde vattæppe, tage imod et halvfyldt vinglas, og smage på en af de stegte kinarejer, forstod hun, at noget var på færde.

De havde ventet kun på hende. Og de havde en agenda. Jesper, som den fremmede fyr hed, kiggede på hende, som om han allerede kendte hende. Dette var en blind date. Søsteren syntes åbenbart ikke, at Signe skulle være single længere.

»Jeg mærkede øjeblikkelig en kæmpe modstand mod det der blind date-koncept. Det lyder måske mærkværdigt, da jeg er tv-vært, men jeg er faktisk meget privat som menneske. Derfor var det totalt grænseoverskridende for mig at være i,« forklarer Signe Lindkvist. Hun flygtede fra Holmen efter 30 lange minutter, hvor snakken fra hendes mund for en gang skyld hakkede – ordene var knastørre.

Næste dag talte hun atter i telefon med halvsøsteren. Hun skulle aldrig byde hende den slags igen, rasede hun gennem røret. »Havde jeg mødt grafiker-Jesper på normal vis, kunne det måske være blevet til noget. Hvem ved? Men dette var den værst tænkelige måde. At han var i stand til at møde mig med sådan en bagtanke, var verdens største turn-off.«

Læs også: Kærligheden er fantastisk og forfærdelig

Sådan forløb den første af i alt to dates, som den nu 38-årige Signe Lindkvist har været på i sit liv. Det andet – en kikset tur op og ned ad Møns Klints 468 trin iført 12 centimeter høje stilethæle – gik ikke meget bedre. Snakken om stævnemøder finder sted på caféen Bastionen Løven på Christianshavn, få hundrede meter fra hendes hjem.

Og valget er naturligt, for Signe Lindkvist skal snart lokke seere til i et kommende dating-program på TV2 kaldet »Hele Pakken.« »Det er et anderledes dating-program,« siger hun.

»Væk er kassetænkningen om, at man skal vælge kæreste efter hårfarve, job eller tøjsmag. Det her er et anderledes program, hvor folk afslører deres skeletter i skaber og snakker om deres særheder. Altså de ting, der først dukker op, når man har været sammen i nogle måneder. Hvis deltageren er et distræt rodehoved eller har rengøringsvanvid, så kommer det frem,« fortæller Signe Lindkvist.

Et hysterisk ambitiøst menneske

Programmet, der har premiere 13. februar, er hendes comeback som fast vært på skærmen, siden hun pludselig forlod DR forrige år. Det var ellers på Danmarks Radio, hun havde slået sit navn fast som vært på adskillige børneprogrammer. Blandt andet det populære »Far, Mor og Bjørn« med Anders Lund Madsen. Men mange af de bedrifter, hun skatter højest, fandt sted bag skærmen.

For eksempel var hun medskaber af og chefarkitekt for såvel »Cirkus Summarum«-forestillingerne og børnekanalen »Ramasjang«. Og som B&U-redaktør var hun idéperson for en del af de koncepter, der stadig kendetegner Ramasjang i dag.

Selv fremhæver hun de sovende dyr og mennesker, der fylder sendefladen med snork hver nat, som en original idé, hun stadig høster ros og anerkendelse for. Hun taler storsmilende om sin tid på DR, hvor hun fik sin første fastansættelse som 18-årig. Så spørgsmålet om, hvordan hun kunne forlade sin professionelle livspartner, trænger sig på.

»Jeg er et hysterisk ambitiøst menneske. Og jeg elsker at gøre ting, jeg er god til. Det gjorde jeg på DR, og det er jeg skidestolt over. Men jeg følte ikke, jeg havde rammerne til at forbedre Ramasjang nævneværdigt. En følelse af gentagelser, deja vu, fulgte mig på arbejdet. Jeg følte mig færdig,« forklarer Signe Lindkvist.

Selv om Ramasjang blev hvermandseje, fik hun ikke flere penge at rutte med, siger hun. Cheferne var tilfredse med produktet, som det var.

»Jeg kunne jo bare have drevet kanalen videre, men det ville kede mig ihjel. Jeg skal starte nye ting, og ikke stå hver morgen som chefen på en ølkasse og synge sangen om, hvad medarbejderne skulle lave. Jeg skal lave noget håndgribeligt, noget fandenivoldsk,« siger hun.

Hun havde ingen flirt kørende med TV2 på tidspunktet, hvor hun brød med DR. Signe Lindkvist behøver ikke sikkerhedsliner. »Jeg sagde op fra den ene dag til den anden uden at vide, hvad jeg skulle give mig til. Det var helt vildt grænseoverskridende.«

Store retningsskift

Hun begynder at remse sine karrieretanker fra den tid op. »Skulle jeg gå ind i modebranchen, blive underholdningschef hos Tivoli eller markedsførings-et-eller-andet hos LEGO?« Men hendes nye partner blev ærkerivalerne fra TV2.

Det er en kombineret stilling, hvor hun er redaktør for Zulus prisuddellinger halvdelen af tiden og nyder en fri rolle den resterende tid. »Hele Pakken« indgår i sidstnævnte. Det bør også siges, at Signe Lindkvist og TV2 har stiftet bekendtskab med hinanden tidligere: Hun var hurtigsnakkende og også dengang platinblond vært på ungdomsprogrammet PULS i 90erne.

På det private plan har Signe Lindkvist også foretaget store retningsskift de senere år. I 2008 blev hun skilt fra musikmanageren Thomas Nordkvist, der også er faren til hendes datter, Karla My. Så levede hun som stævnemødefri enlig mor i en årrække, indtil hun i 2011 forelskede sig i og flyttede sammen med sin nuværende kæreste, Mads Ulrich Holmstrup.

Han er direktør for produktionsselskabet Mastiff. Hun mødte ham i Cannes forrige år. Men de nåede aldrig på date, inden følelserne opstod på naturlig vis. Lige som Signe Lindkvist foretrækker det. »Hvis ikke jeg havde droppet kassetænkningen, som mit nye dating-program handler om, var jeg aldrig faldet for Mads.

For han er den første kæreste, jeg nogensinde har haft, uden hængerøv i bukserne og gummisko på fødderne,« forklarer Lindkvist om direktør-manden, der går i lædersko og bruger skjorte. Juleaften fik parret tallerkener i gave. Signe Lindkvist blev helt paf, da hun dagen efter ville sætte dem på plads i skabet og så, at de ejede adskillige tallerkener af samme slags i forvejen.

»Jeg vidste seriøst ikke, at man kunne ønske sig den slags i sæt. Den tanke var aldrig faldet ind. Mads trives derimod bedst med ens tallerkener. Det er faktisk en selvfølge for ham. Der er noget dejligt i nogen, der er anderledes end en selv. Man snyder sig selv, hvis man kun fylder sit liv op med mennesker, der har samme holdninger som en selv. Hurra for forskellighederne,« siger Signe Lindkvist.

»Vi dyrker forskellighederne i vores forhold. Driller hinanden med dem. For det er jo for fanden dem, der gør os til mennesker og ikke bare maskiner,« siger hun Lindkvist. Men en ny kærestetype er ikke den eneste ændring, det nye parhorhold har medført.

Den intime hverdag mellem hende og den nu syvårige Karla My er udskiftet med et sammensat hjem. Udover Mads, Signe og Karla My bor hans børn på tre og syv år fra tidligere forhold også hos dem meget af tiden. Og netop nu overvejer parret at købe villa sammen på Østerbro. Aldrig havde hun forestillet sig, at hun skulle ende i en småborgerlig villa med ens tallerkener og parmiddage hveranden weekend, understreger hun.

For Signe Lindkvist voksede op i et keramisk kollektiv uden for Helsingør. »Tre kvinder, hvoraf en af dem var min mor, havde et arbejdsfællesskab. De delte værksted, ler og keramikovne. Og så boede vi i en stor pærevælling i små lejligheder op til værkstedet. Og mit hjem var ekstremt splittet. For mine forældre blev skilt, da jeg var to, og far rejste derefter til Afghanistan i adskillige år. Han skulle studere nogle glasperler og interesserede sig for islam. Alt i alt er jeg nok vokset op i en lidt-mere-end-gennemsnittet-rodebutik,« forklarer Signe Lindkvist. 

Læs også: Peter Sommer: »Jeg har en følelse af at gå ved siden af livet«

Opvæksten som barn af opsplittede hippier gav hende noget af den styrke, hun skulle bruge, for at navigere ud af bruddet med eksmanden og ind i den ny, sammensatte familie. Hendes evne til at leve i en pærevælling udnytter hun til fulde i dag. 

Verdensmesteren i ekskoneri

»Min datter synes stadig, det er vidunderligt at gå på gaden med sin far i den ene hånd og mor i den anden. Så det gør vi engang imellem, selv om nogen måske synes, det er sært. Og i sommer tog vi i sommerhus alle tre i en hel uge,« fortæller Signe Lindkvist og tilføjer, at hun taler med Karla Mys far tre-fire gange om dagen. Om alt det praktiske. Om hvordan det går.

»Selv om vi voksne har besluttet os for at leve et andet liv, skal vi stadig respektere den norm, barnet er født ind i. At hun har en biologisk mor og far. Mange forældre aner ikke, hvad de skal stille op, når de bliver skilt. Mit råd er at prioritere den splittede familie højt. Min eksmand og jeg prioriterer at have et ordentligt forhold. At bibeholde en oprigtig interesserer for hinandens liv, for Karla My skal opholde sig i begges.« Signe Lindkvist er ikke i tvivl om, at projektet lykkes indtil videre.

»Jeg føler mig som verdensmesteren i ekskoneri! At være skilt har mit barns far og jeg bare totalt styr på,« siger hun smilende, men mener det seriøst. Udover den stærke hensyntagen til den gamle familie, forsøger Signe Lindkvist at være realistisk med hensyn til kærligheden mellem de sammensatte mennesker i det nye hjem.

»Børnene har kun én mor eller én far, og mit barn elsker jo ikke min kæreste, blot fordi jeg gør. Det skal man vide. Forhåbentlig kommer hun til det på sigt,« siger hun og advarer mod at trække samværet ned over hovederne på børnene.

»Det er vigtigt at give hinanden plads. Alle skal ikke være sammen med alle i en sammensat familie hele tiden. Og man kan og skal ikke elske alle lige højt. Bare fordi man har dannet en ny familie, skal man ikke putte alle sine gamle følelser op i røven. Tvangselskning fungerer ikke. I hvert fald ikke for mig.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.