Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Selvtillid giver mere status end faglighed

Det kan godt være, du er både klogere og dygtigere end sidemanden. Men hvis han har mere selvtillid, er det ham, der opnår mest prestige og social status, viser en ny under­søgelse.

Supermands succes har ofte rod i stor selvtillid frem for i faglige kompetencer, viser en undersøgelse.
Supermands succes har ofte rod i stor selvtillid frem for i faglige kompetencer, viser en undersøgelse.

Det, der er karakteristisk for mennesker, der opnår høj social status og prestige er, at de er modige og har selvtillid. De tror fuldt og fast på sig selv og på deres egne evner til at agere i verden. Det har forskere længe vidst.

Men selvtilliden stemmer langtfra altid overens med det, de rent faktisk kan. Det viser nye forskningsresultater fra IESE Business School, University of Nevada.

- Vores undersøgelse har dokumenteret, at selvtillid har hjulpet mennesker til at opnå social status. Mennesker, der har fremstået som bedre og dygtigere end andre – også selv om de ikke har været det – har opnået en plads højere oppe på den sociale rangstige, siger lektor Cameron Anderson til det videnskabelige tidsskrift Science Daily.

Sammen med en gruppe forskere har han nu fundet frem til, at mennesker med en stærk motivation til at opnå høj social status ofte har meget selvtillid.

- De mennesker har en evne til at blive mere beundret, de har større gennemslagskraft i en diskussion, og andre lytter mere til dem. Det er med til at give social status, lyder en af konklusionerne.

Som led i undersøgelsen blev en gruppe testpersoner optaget på video midt i en diskussion, og deres kropssprog og adfærd blev efterfølgende analyseret af forskerne. Resultaterne viste, at testpersoner med meget selvtillid talte oftere og med en mere sikker stemme end de øvrige. De fremstod rolige og afslappede og var betydeligt mere overbevisende end andre i gruppen, som ellers var mere kompetente til stoffet.

Ifølge Cameron Anderson er forskningsresultaterne med til at kaste lys over, hvorfor vi tror, at selvtillid næsten altid er ubetinget godt, mener han.

Forskerne håber, at resultaterne vil give et nyt incitament til at lede efter mere objektive kriterier end selvtillid, når vi skal vurdere andre menneskers kompetencer og værd.

Erhvervspsykolog Lene Thomsen, partner i firmaet HR7, har tidligere været med til at vurdere ledertalenter i Danmark, som blev udsat for forskellige former for gruppeøvelser.

- Hvis de fyldte for meget, eller var lidt for meget fremme i skoene, uden at sikre sig gruppens accept, holdt de andre i gruppen op med at lytte til dem, forklarer Lene Thomsen. Ifølge hende kunne det være personens adfærd snarere end det, han eller hun sagde, som fik de andre til at lægge en distance.

- Og hvis omgivelserne samtidig var i tvivl om, hvorvidt der var substans i det, personen sagde, gik det endnu hurtigere med at trække sig, fortæller Lene Thomsen.

Ifølge hende ser vi i Danmark, at hvis nogen uopfordret træder lidt for meget frem og tager ledelsen, opstår der hurtigt en skepsis blandt de andre i gruppen. Også hurtigere end i USA, hvor hele kulturen i højere grad er præget af, at folk er mere frembrusende end i Danmark.

- På den måde er der stadig meget jantelov herhjemme. Selv om der heldigvis er en opblødning af Janteloven, kan det give bagslag at udstråle alt for meget selvtillid.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.