Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

»Okay! Let’s go and rock!«

Popstjernen Ida Corr har syv musikalbum bag sig, men ingen af dem har skænket hende den berømmelse, hun tog hul på fredag, da hundredtusinder af danskere for første gang så hende som X Factor-dommer. Berlingske fulgte hende, Blachman og Linnet backstage.

Ida Corr er ny dommer i årets omgang X Factor. Berlingske fulgte hende inden premieren på programmet.
Ida Corr er ny dommer i årets omgang X Factor. Berlingske fulgte hende inden premieren på programmet.

- Hejsa! Jeg sidder herinde, siger Ida Corr storsmilende til fotografen og mig, mens en stylist er ved at strigle hendes kulsorte hår.

Et lille barn sidder på hendes skød. Sønnen. Idas øjne er kuglerunde, store som tekopper og helt brune. Hendes kulør afslører hendes ophav: Faderen er fra Gambia, moderen dansk. Den nysgerrige søn, der nu kravler rundt på gulvet, har arvet de mørke øjne, og det sorte hår. Cassius hedder han.

Billedserie:

Ida Corr er kæmpefan af Cassius Clay, fortæller hun, som noget af det første. Bokseren, der siden skiftede navn til Muhammad Ali.

Vi befinder os i et 15 kvadratmeter trangt backstage-lokale ved DR Aftenshowets tv-studie på Islands Brygge. Her skal hun og de to øvrige X Factor-dommere - Anne Linnet, endnu en jomfru i X Factor-forstand, samt gennemrutinerede Thomas Blachman - bruge en eftermiddag på snesevis af presseinterviews forud for tv-premieren på denne sæsons talentshow.

Anne Linnet sidder allerede i sminkestolen. Blachman, der i år er dommer for femte gang, har endnu ikke vist sin berømte isse på Islands Brygge.

Egentlig skulle vi have lavet et større, klassisk portræt af den 35-årige århusianske popstjerne baseret på to timers interview. Men der var ikke tid. For dagen efter pressemødet befinder Ida Corr, Cassius og faderen Jens sig på Mauritius. Det er en lille afrikansk ø øst for Madagaskar, og formålet med opholdet er ferie. Et tiltrængt helle før opmærksomheden omkring hendes person mangedobles de kommende måneder.

- Jeg har gjort mig mange tanker om, hvad det vil betyde for mit liv at være X Factor-dommer. Jeg er klar til det. For jeg føler, at min egen historie og identitet ligger helt fast. Jeg kender mig selv så godt, at det ikke bliver noget problem, at medierne rykker tættere på for en tid. Ja, de rykker nok nærmest ind i baghaven, siger hun få minutter inde i interviewet, der foregår, mens to stylister ordner hendes hår, hendes negle, og hendes ansigt.

Ida Corr understreger, at hun ikke er ny i showbusiness. Men det er en underdrivelse, for hun er faktisk født ind i den. Hendes far var musiker, og der var altid toner og takter i hendes barndomshjem.

Hendes egen karriere startede med en sejr i det allerførste Børne Melodi Grand Prix i 1988, men omfatter siden ikke mindre end syv studiealbums. Hun er en kendt og respekteret sanger og producer på den danske musikscene. Hendes dansable pophits er elsket af festaberne på klubberne her i landet og i udlandet.

Men hr. og fru. Danmark aner næppe, hvem hun er. Eller rettere sagt: Det gjorde de ikke indtil i aftes, hvor hundredtusindvis så Ida Corrs debut som dommer i X Factor.

- Det giver mening for mig at blive X Factor dommer netop nu. For de seneste fire-fem år har jeg stille og roligt bevæget mig over mod en lidt mere tilbagetrukket rolle. Jeg er efterhånden ved at blive en rigtigt producermama, siger hun og lader atter smilet stråle.

Hun vinker og siger et par ord til sin søn, der forsøger at rejse sig ved et bord.

- Det er fantastisk for mig at arbejde med deltagerne. At møde »rå talenter« med en helt anden musikalsk historie og forståelse end jeg. Jeg lærer meget om mig selv og mine egne evner ved at træde ind i deres univers.

Knap har Ida Corr færdiggjort sin sætning, før yderdøren ved siden af sminkestudiet åbnes. Sammen med decemberkulden kommer en mand i sorte sko, sort frakke og sort hat ind. Han udbryder:

- Heeeej! Så kører vi igen!

- Hey, Blachman. Fed hat, siger Ida Corr.

- Ja, tak. Den er sgu sådan meget..., mumler Thomas Blachman, der i år er dommer for femte gang i X Factor.

Sætningen afsluttes ikke, før Ida Corr storsmilende og på tykt århusiansk roser hatten endnu en gang. Hun er født og opvokset i Danmarks næststørste by.

- Den er bare RIGTIG fed.

Blachman hænger sin jakke på en knage og tager hatten af sit skaldede hoved.

- Altså for fanden. Jeg kører fire gange op og ned ad vejen - og jeg kan ikke finde det her sted. Jamen, for fanden, hvordan kan I overlade sådan nogle banaliteter til mig selv? Jeg vil hentes næste gang - forstår I det? Jeg vil hentes. Og bringes, siger han ud i lokalet.

Så får han øje på Ida Corrs søn, Cassius. Han er nu helt oppe og stå - klamrer sig til bordkanten. Hans babysitter på denne dag - Ida Corrs eks-bonusmor - holder øje med, at han ikke falder.

- Hold da kæft, mand! Han er jo allerede blevet stor - han var jo kun en baby sidst jeg så ham, siger Blachman begejstret til Ida Corr, der smiler stolt over sønnike.

- De udtryk og træk, han har i ansigtigt nu... de vil følge ham, når han bliver voksen. Det er sejt, du startede med at få en dreng, synes jeg, siger Blachmann.

- Ja, øh, hvad mener du..., spørger Ida Corr, mens stylisten med lette vip farver hendes i forvejen sorte vipper med mascara.

- Jamen, det er bare en god ting at få drengen først, siger Blachman, der har en søn og en yngre datter.

- Så kan lillesøster komme bagefter, fortsætter han.

- Ja, det er jo det. Nååååårrh, siger Ida og fryder sig ved tanken om endnu et barn. Og nåååårrh-udbrydet kommer fra hjertet. Faktisk kan det ikke komme andre steder fra, for hun er med egne ord blevet ét stort hjerte, siden hun blev mor.

Hun har altid følt empati for sine medmennesker, siger hun, men det seneste år er hun blevet helt ustyrlig følsom. Hun har lyst til at tage hjemløse med hjem fra gaden og trøste hele verden. Af samme grund bliver det massive tidspres, som X Factor kommer til at lægge på hendes privatliv, en udfordring.

- Jeg tror, det bliver hårdt. Også fordi det betyder så meget for mig, at Cassius får al den nærhed, han har brug for. Fysisk som psykisk. Jeg har aldrig været fan af »godnat og sov godt«-metoden, hvor man lader sit barn græde sig i søvn, indtil det lærer at sove. Hvis Cassius græder, så er det fordi, han har et behov. Og så er jeg der for ham, siger Ida Corr.

Men moderen har ikke været den eneste konstant i Cassius indtil videre korte liv. Musikken har altid været omkring ham. Udover dagens pressemøde har han været til indspilninger af musikvidoer og fotosessions. Og inden da spillede hun koncerter med ham i maven, indtil hun var otte måneder henne.

- Cassisus har bogstavelig talt fået musikken ind med modermælken. Og det er altså ikke bim-bam-busse, vi hører derhjemme, siger hun.

Hun mener, der kan spores musikalitet i drengen allerede nu. Han har længe været i stand til at nikke i takt til musikken, og han har altid været modtagelig for musik som trøst og opmuntring. For at skabe ro spillede Ida og kæresten Bob Marley for deres baby den første uge efter fødslen. Og når han i dag ikke vil sove i bilen, skruer Ida højt op for house-musikken og tager sig ikke af, at andre bilister kigger efter hende, når der lyder et højt, konstant UM-CHI-UM-CHI-UM-CHI fra familievognen.

Det er når, hun går med ham derhjemme om aftenen i stearinlysenes skær og vugger ham i søvn til tonerne af D’Angelo, at hun føler den ultimative ro.

- Musikken er mit liv. Det er mit primære værktøj i dagligdagen, og en passionsstarter i fritiden. Musik er ligesom magi. Nej, musik ER magi! Det vil jeg gerne give videre til min søn, og jeg har intet problem med, hvis han bliver musiker som jeg. Men jeg vil altid være opmærksom på ikke at pace ham, fortæller Ida Corr.

Interviewet afbrydes af Michael Feder, der også har placeret sig i det i forvejen alt for trange sminkerum. Han er direktør for pr-bureauet Have Kommunikation, der er ansvarlige for al kontakt mellem pressen og X Factor-teamet.

- Skal vi lige have en briefing? All right! siger Michael Feder og får dommertrioens opmærksomhed.

Om et kvarter fyldes tv-studiet på den anden side af væggen med journalister fra både aviser, ugeblade og tv-kanaler.

- Det her pressemøde er jo bare stille og roligt. Vi kalder det et julepressemøde, det giver medierne en mulighed for at drysse nogle historier hist og her frem til det første show.

Blachman afbryder og kigger stadig nedad men med panden vendt mod Anne Linnet.

- Så hvis du har knaldet nogle nye, siden du udgav den biografi for et par måneder siden, så har du nu chancen for at fortælle om det, siger han.

Sporadiske grin lyder i det tætte lokale. Ida Corr siger intet, Anne Linnet mumler et svar.

- Nej, undskyld, siger Blachman så og smiler skævt.

Pressechef Michael Feder overtager igen:

- Journalisterne vil spørge meget til, hvordan det er for jer – Anne og Ida – at være nye dommere. Og de vil helt sikkert også spørge, om Blachman bare bestemmer det hele.

Anne Linnet bryder ind.

- Så siger vi bare ja, svarer hun og griner.

Feder igen:

- Jeg starter med at sige velkommen. Derefter stiller jeg jer alle tre et spørgsmål. Så vi får den her fornemmelse af, at nu har vi svaret på noget alle sammen, siger han og fortsætter:

- Thomas - jeg har tænkt mig at spørge dig: »Du har ry for at være den hårde og brutalt ærlige dommer. Hvordan påvirkes dit ry af at være flankeret af Ida og Anne?« Er det okay?

Adskillige sekunder passerer, før Blachman forsøger at kickstarte sin retoriske mumlemotor.

- Ja altså. Ja. Vi kan jo...

- Du væver da bare et eller andet sammen, afbryder Ida Corr.

I mellemtiden har Blachman fundet ud af, hvad han mener.

- Hvis dét er spørgsmålet, du stiller mig, så svarer jeg på det. Men jeg synes ikke, det er et godt spørgsmål.

- Okay… øhm, siger Michael Feder.

- Ja, det er sådan lidt et standard ud-af-posen-spørgsmål, ik? siger Blachman retorisk.

- Jeg kan også spørge sådan her: Hvad kommer mere end noget andet til at adskille sjette sæson af X Factor fra de fem andre?

- Dét synes jeg, er et rigtigt godt spørgsmål, siger Blachman og drejer sig væk fra gruppen for at kigge på gulvet bag sig.

- Ok, Anne: »Det er tit først ved liveshows, at dynamikken for alvor kommer til udtryk mellem dommerne. Men hvordan vil du allerede nu karakterisere dynamikken mellem jer tre?« Er det ok?

- Ja, svarer Anne Linnet.

- Øhhh, Ida. Du har sikkert haft mange forestillinger om, hvordan det ville være at være X Factor-dommer. Hvordan stemmer de forestillinger overens med virkeligheden?

Ida: Okay. Mmm-hmm.

- Hvad havde du præcist forestillet dig, og hvad var anderledes, spørger Feder for at få hende til at tænke over spørgsmålets facetter.

Blachmans fokus er tilbage på gruppen, og han fortsætter Feders talestrøm:

- Og hvad er virkeligheden, kan man måske også liiiige spørge sig selv.

Ét fælles grin indtager denne gang sminkerummet.

- Så er det tid. Vi skal derind nu, siger Michael Feder efter et kig på sit ur.

Netop den melding har popstjernen Ida Corr hørt utallige gange før i sine liveshows, og hun udbryder instinktivt:

- Okay! Let’s go and rock!

30-40 mediefolk kigger forventningsfuldt på dommerne, da de træder ind i studiet. De præsenteres, stiller sig foran det store X Factor-logo og lader sig bade i blitz. Ida Corr er nærmest uhørt fotogen, roser flere af de fremmødte fotografer bagefter. Så starter interviewene.

Hvert medie har små ti minutter med hver enkelt dommer. Se & Hør vil have Corr til at sige, hvem af dommerne, der er lækrest, smukkest, hårdest. Ida Corr svarer smilende, klart, professionelt. Her & Nu har luret, at hendes søn er med backstage. Det bekræfter hun uden at tøve og fortæller, hvor godt han trives. Hvor stolt hun er.

To timer passerer, hvor hun blot har et par minutters hvil mellem hvert interview. Men hun er på til og med sidste spørgsmål. Samme sekund, det er besvaret, halvløber hun i sine mindst ti centimeter høje stiletter ud af studiet og ind til Cassius.

De omfavner hinanden, hun svinger ham rundt. Han er tørstig og får den slukket ved mors bryst. Vi får lov at konkludere interviewet imens. Sønnikke har hygget sig med sin babysitter. Men også nydt opmærksomheden fra stylister, mediefolk, DR-ansatte, og hvem der ellers har været forbi backstage-lokalet på Aftenshowet de seneste timer.

Vi spørger Ida Corr, om Cassius må være med på nogle af billederne i reportagen. Nu når han har fyldt så meget i vores snak.

- Nej, svarer Ida Corr, og understreger med en bestemt tone, at dommen ikke kan ankes.

- Selv om jeg intet problem har med at tage ham med til de her ting eller snakke om ham, så vil jeg forsøge at skærme ham fra offentligheden så længe som overhovedet muligt, forklarer hun, mens det vanlige smil langsomt vender tilbage.

Når ferien er slut og familien er tilbage i København, skal Cassius i dagpleje. Hvis de altså finder en, der passer ham godt nok, understreger den nybagte X Factor-dommer. Men lige nu skal hun af sted til musikstudiet og lave det næste hit med DJ’en Kato.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.