Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

November, jeg elsker dig

Klumme: 'November er en måned, der ikke stiller store krav. Bare list igennem den i eget tempo, så går det nok', skriver Sarah Skarum. Hun opfordrer alle til at give måneden en chance.

Hvad er alternativet? Ikke at vågne? Eller flytte? Jamen, så gør det. Eller stop det nytteløse brok og giv november en chance. For der er så meget, der er nemt at kunne lide.
Hvad er alternativet? Ikke at vågne? Eller flytte? Jamen, så gør det. Eller stop det nytteløse brok og giv november en chance. For der er så meget, der er nemt at kunne lide.

Jeg har ikke noget imod Henrik Nordbrandt. Men hver eneste år, sådan cirka ti måneder og to dage inde i året, hader jeg ham lidt. I hvert fald digtet om året, der har 15 måneder og »oktober november november november«, som især på Facebook bliver brugt som en flittig opdatering.

Her bliver november hadet. Ih, hvor er det gråt og koldt og mørkt og kedeligt og trist, og uh, hvor skulle nogen dog tænde for solen, og hvem der bare kunne rejse væk og nogen burde gøre noget, for året har 15 måneder, november november november.

Og så bliver jeg lidt træt.

For jo, jo. November er mørk. Og kold og klam og ikke altid så pæn. Det ER, som om der er nogen, der slukker for lyset, og det overrasker mig hvert eneste år, hvor tæt mørket bliver, når vi går fra sommertid til vintertid, og jeg cykler hjem gennem byen i tæt mørke.

Og jeg forundres over, at jeg kan glemme, hvordan kold vinterregn føles på ansigtet, og hvordan man kan have lyst til at græde over, at der ikke kommer nogle voksne og redder én, når man har glemt sine vanter og gå hjem, mens man bare venter på, at fingrene falder af.

At stå ud af sengen er at falde baglæns ned i mørke, og ikke nok så mange stearinlys kan ændre fornemmelsen af, at det er mørkt hele tiden. Oversigter over, hvor meget dagen er aftaget, er deprimerende læsning, og nede i gården er alle bladene faldet af træerne og ligger bare og rådner op.

Det kunne man jo godt blive sur over, hvis man gad, og jeg ved godt, at det er irriterende at høre på det evige »ih, nyd dit liv«-omkvæd, jeg altid synger, men jeg forstår ikke det der brok. Sådan ER november jo. Hvert år.

Hvad er alternativet? Ikke at vågne? Eller flytte? Jamen, så gør det. Eller stop det nytteløse brok og giv november en chance. For der er så meget, der er nemt at kunne lide.

November er årets roligste måned. Der er tid til at sidde i sofaen og se Hercule Poirot og spise mandariner og en enkelt sveske. Til at få ryddet op i sokkeskuffen og lavet surdejsbrød og kogt kompot af de sidste æbler.

Der er tid til at lægge planer for den perfekte jul og købe en julegave eller to. Drømme om sommerferie og se på billeder af den fra sidste år.

Man kan nå rejse en tur til en storby og se bladene hænge på træerne lidt endnu, før julefrokosterne truer. Eller blive hjemme, gå en tur og finde kvæder hos grønthandleren.

November er januar uden overtræk, juleflæsk på sidebenene og evige løfter om forbedring og ærgrelsen over, at kødet er så svagt.

Der er ikke noget så stille som gaderne i Indre By en morgen i december og intet så beroligende som duften i en baggård en novembernat. November er en måned, der ikke stiller store krav. Bare list igennem den i eget tempo, så går det nok.

November er fordringsløs og samtidig forventningsfuld.

Om lidt går det løs, men indtil da er der bare tid til at lave ingenting og holde ham i hånden, man godt kan lide. November er ro, fred og fordragelighed. November er lige det, man har brug for, midt i mørket. Nyd den.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.