Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Klumme: Hvor er jeg god

"Det allerførste stop, jeg skal på, er vist et, der skal stoppe mit skæve billede af mig selv og mit forbrug. Bagefter kan vi snakke om et midlertidigt stop," skriver Sarah Skarum om at skære ned på forbruget.

"Jeg må også indrømme, her i det dette lukkede selskab, at jeg følte mig rigtig god, fordi jeg har skåret meget ned på mit kødforbrug og benhårdt prøver på at spise lokalt dyrkede varer."
"Jeg må også indrømme, her i det dette lukkede selskab, at jeg følte mig rigtig god, fordi jeg har skåret meget ned på mit kødforbrug og benhårdt prøver på at spise lokalt dyrkede varer."

Indkøbsstop et halvt år, foreslog en af mine venner på Facebook. Et halvt år, hvor man ikke måtte købe noget som helst nyt ud over strømper og undertøj, hvis det, man havde, gik i stykker eller blev slidt op. Ellers intet.

Fin ide, tænkte jeg. Og så også »det kan jeg jo sagtens. Jeg gør det jo allerede. Jeg køber jo ALDRIG noget, jeg er træt af forbrug, jeg har ikke brug for mere.«

Jeg gik faktisk rundt og pudsede min egen glorie lidt. Jeg kiggede på de spisestuelamper, der tog os to år at finde og købe, fordi jeg nægtede at købe nogle billige midlertidige i Ikea, indtil de rigtige dukkede op. Jeg hadede i al stilhed min køkkenvægt, men holdt den ud i 17 år (hadet var nok kun særlig intenst de sidste tre, hvor jeg syntes, den var nusset og i øvrigt kun kunne veje to kilo i alt), indtil den lagde sig til at dø (efter et hovedspring fra hylden over køleskabet).

Jeg kiggede ind i mit skab og sagde goddag til den ti år gamle kjole, jeg stadig har hængende, bruger og elsker. Jeg nikkede anerkendende over mig selv, fordi jeg har lappet en gammel cardigan mindst fire gange (og nu kun bruger den i offentligheden, hvis jeg skal til grønthandleren om søndagen), og jeg tænkte helt artigt, at jeg skulle huske at købe noget garn at hækle en lap af til min grønne cardigan, som jeg har slidt hul på albuen af, ved at sidde for meget og læse avis med højre albue på bordet.

Jeg samler papir og pap og siger mindst en gang om dagen med en forarget stemme »hvor ER der meget emballage« og ryster på hovedet, når jeg pakker økologiske citroner ud af både en papbakke og folie. Næh nej, jeg købte jo virkelig ikke noget, så det ville være nemt for mig, tænkte jeg, og jeg må også indrømme, her i det dette lukkede selskab, at jeg følte mig rigtig god, fordi jeg har skåret meget ned på mit kødforbrug og benhårdt prøver på at spise lokalt dyrkede varer.

Hver gang, jeg lod Irmas hvedemel stå på hylden (det er fra en finsk mølle. Crazy) og købte en pose af Meyers, som Per Grube dyrker i Nordsjælland, kunne jeg næsten høre naturen kalde på mig og med tårer af dugdråber sige »tak, Sarah, tak, du redder os.«

Indtil virkeligheden dukkede op og slog mig i hovedet med en forhammer i form af en(dnu) en blå kjole, som jeg købte i Paris. Og et halstørklæde og en hue, som jeg købte, selv om jeg virkelig ikke mangler. Fordi jeg tænkte, at det ville passe pænt til den pels, jeg lige havde købt (vintage, 640 kroner, men stadig et indkøb!) og de nye støvler, jeg også havde indkøbt til en tur til Utah (som min søster skrev »du skal godt nok spise meget selleri, før det går op«).

I Paris fyldte jeg også min kuffert op med sæbe til brusebadet, makeupfjerner og bodylotion (vi taler litervis, men det er verdens bedste, prøvede jeg at forsvare over for mig selv), og da jeg stod og maste det ned i min kuffert, kunne jeg næsten høre glorien krakelere og den gode samvittighed sive ud af mig.

Det allerførste stop, jeg skal på, er vist et, der skal stoppe mit skæve billede af mig selv og mit forbrug. Bagefter kan vi snakke om et midlertidigt stop.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.