Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Klumme: Festsnakkerne kommer

"Hvis ens sidemand er festsnakker, er man fastlåst gennem otte retter, nitten oste, desserter, skarpe til kaffen med efterfølgende høflig passiar. Som regel er det en han". Jens Rebensdorff om julefrokostsnakkere og andre festsnakkere.

"Festsnakkeren taler kun om noget, han kan imponere byttet med eller mere eller mindre kvalificerede holdninger til tidens emner. Eller noget, hvor den talende henkastet løfter sløret for, at han er berømt. Lige meget hvor og for hvad."
"Festsnakkeren taler kun om noget, han kan imponere byttet med eller mere eller mindre kvalificerede holdninger til tidens emner. Eller noget, hvor den talende henkastet løfter sløret for, at han er berømt. Lige meget hvor og for hvad."

Så skal vi til det igen. Julefrokosten. De, der lige er vågnet fra en eller har fået den sidste på afstand, vil vide, om de er stødt på det fænomen, jeg vil advare om.

Der kommer under alle omstændigheder snart en nytårsfest, endnu en julefrokost, et jubilæum, et bryllup, you name it.

Et socialt gerne festligt arrangement, hvor dette menneske ligger på lur og nidkært nedlægger sit bytte. Og nej, det her handler ikke om udenomsægteskabelig sex på kopimaskinen, pinlige talere eller kedelige borddamer. Jeg taler om festsnakkeren.

Bordherre kan vedkommende i øvrigt godt være. Det er faktisk noget af det værste, hvis ens sidemand er festsnakker, og man er fastlåst gennem otte retter, nitten oste, desserter, skarpe til kaffen med efterfølgende høflig passiar. Som regel er det en han.

Hunnerne findes også, dog ikke så ofte, da hunnerne grundet klædelig selvjustits og de nedarvede kønsroller altid bliver ofre. Festsnakkeren er et varmesøgende verbalmissil. En showstopper, der fyrer sig selv af og med kenderens træfsikkerhed rammer sit mål, der som spæde kid på savannen ikke kender den forsamlede flok eller dem, der ikke har mod til at undvige.

Han styrer hen imod den nye praktikant, den nye svigersøn eller den høflige nyansatte, gerne niecen, hvis kvindelighed er blomstret op siden sidst og som føler sig beæret over opmærksomheden. Den slags er som at vifte med en rød bøf foran arrangementets festsnakker.

Jeg har set livlige og glade festdeltagere skrumpe ind til passive saltstøtter, der kun med det yderste af neglene holdt sig levende ved baren, når en festsnakker har slået til. Jeg har set smukke sexede kvinder kvæles i tågerne fra festsnakkerens ordgas berøvet al lyst til dans og fest.

Adskillige gange har jeg skuffet set en potentiel flirt være havnet i kløerne på en festsnakker time efter time til langt ud på natten. Nå der så endelig var kommet en åbning i verbalangrebene, det sker ofte ved festsnakkerens sjældne besøg på toilettet, kunne det være lige meget. Hun stod blodfattig og zombieagtig tilbage. Jeg kunne lige så godt have flirtet med fadølsanlægget.

Festsnakkeren taler kun om noget, han kan imponere byttet med eller mere eller mindre kvalificerede holdninger til tidens emner. Eller noget, hvor den talende henkastet løfter sløret for, at han er berømt. Lige meget hvor og for hvad. Yndede indfangningsmetoder kan også være obskur paratviden fra hobbykælderen, der tænder den lyttendes nysgerrighed, eller det kan være saftige lunser fra hans egen professionelle spidskompetence.

Fælles for alle metoderne er, at de er monologer uden pauser subtilt tilvirket og afprøvet på hundredvis af ofre gennem tiden. Men ingen udfordring uden løsning. Vil man forsvare sig mod festsnakkeren, kan man f.eks. lade som om, man får øje på én, man kender langt tilbage i lokalet og råbe »Heeej, Ole,« og så skynde sig væk med et »Ellers super interessant,« og et klap på snakkerens skulder.

Man kan også bede festsnakkeren give en omgang. Det giver vigtige sekunder, hvor man kan fordufte, mens han får fat i bartenderen. Man kan lade som om, man får et vigtigt opkald på telefonen. Vupti, så er man væk for at »tale« i fred og ro.

Er man frisk og har selvtillid, kan en modoffensiv være en idé. Inden festsnakkeren kommer for godt i gang, begynder man selv på en monolog om sine egne oplevelser og »interessante« betragtninger. Begynd gerne med: »Sjovt, du siger det. Det minder mig om...« Her mister festsnakkeren ofte interessen og overlader sit offer til de yngste eller mindre offensive hanner i flokken.

Og hvis du selv er en festsnakker: Stik piben ind og ta’ en svingom!

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.