Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
SKARUMS JUL 3:

Klumme: Der kom et brev

»Du skriver kært, men du drikker meget vin. Pas på. Man kan blive afhængig af vin og øl,« stod der i et brev, Sarah Skarum modtog for nogle måneder siden. Det satte tankerne i gang.

Der lå et brev i mit dueslag på avisen for nogle måneder siden. Et af dem, man åbner med bekymrede fingre.
Der lå et brev i mit dueslag på avisen for nogle måneder siden. Et af dem, man åbner med bekymrede fingre.

Der lå et brev i mit dueslag på avisen for nogle måneder siden. Et af dem, man åbner med bekymrede fingre. En tynd kuvert med en spinkel skrift. Den slags breve fra læsere kan være så søde, at jeg nærmest smelter af glæde over, at nogen gider skrive til mig.

Og så ondskabsfulde og nedladende, at jeg lover mig selv aldrig at skrive en linje mere og blive sygeplejerske eller bare kaffesælger.

Det her var et udklip af en klumme, jeg havde skrevet. »Du skriver kært,« stod der med en skråskrift, jeg tror, tilhører en ældre dame, »men du drikker meget vin. Pas på. Man kan blive afhængig af vin og øl.«

Jeg krøllede udklippet sammen og tænkte ting som »hvad bilder du dig ind og helt ærligt, slap dog af og få et liv selv« og måske også nok »gro dog nogle nosser og lad være med at være anonym«.

Men ordene lå i baghovedet og skurrede. Og da jeg læste mine klummer igennem, kunne jeg godt se, at der var meget hvidvin i sommerklummerne, og meget rødvin i vinterklummerne og faktisk også en del øl, når der var fodbold involveret.

Egentligt ikke så rart, at det bedste af mit liv åbenbart involverede alkohol, når jeg beskrev det, og egentlig også lidt mærkeligt på en urar måde. Så min kæreste og jeg besluttede os for at holde alkolholfri måned i det meste af august og september.

Ingenting og bare nej tak. Og så også en hel del »nej, jeg er ikke gravid« og forbløffende mange »nej, jeg er IKKE gravid, fat det dog«. Vi drak bare ikke alkohol i en periode. Kaffe og vand til fodbold. Ramlösa om fredagen og ret meget te i hverdagene og en cola til en burger.

Jeg troede, det ville være svært. Og underligt. Fordi så meget samvær er bygget op om alkohol i Danmark. Der er virkelig meget et glas vin hér og en øl dér, og så skal vi da have en drink, skal vi da, men det skulle vi ikke.

På en restaurant sagde en tjener ligefrem »hvor er det synd for dig,« da jeg sagde, at jeg ikke skulle have vin, og nogle gange sagde jeg bare ja tak til en drink til receptioner og lod det stå urørt, fordi det var nemmere end at forklare, at jeg ikke drak for tiden, og nej det var der ikke nogen særlig grund til.

Men det var allermest virkelig rart. Jeg sov bedre. Jeg spiste mindre og havde lyst til sundere mad, jeg fik meget pænere hud, og jeg opdagede, at jeg tit havde drukket vin af vane. Sådan »nu er det fredag, nu skal vi et glas vin«, selv om vi egentlig overhovedet ikke behøvede det.

Det gik op for mig, at det var blevet lidt for hverdagsagtigt, og noget, vi bare gjorde, og nu, nogle måneder senere tænker jeg stadig meget mere over, hvad vi drikker hvornår, og jeg nyder det på en anden måde.

Et glas champagne – eller den halve kolde øl, jeg drak på kanten af køkkenbordet, da jeg havde opløst potasken til brunkagerne i den anden halvdel – smager bedre, fordi det dukker op i mit liv lidt sjældnere.

Det er blevet en luksus igen. Noget, der ikke må ske for ofte for at miste sin evne til at markere det særlige. Så jeg tænker tit på hende, der sendte mig brevet. Og nu med taknemmelighed. Det var ikke bare et dumt anonymt brev. Det var et omsorgsfuldt brev, og selvom jeg ikke ved hvem, der skrev, er det rart at vide, at der er nogen derude, der bekymrer sig lidt.

Jeg snupper en alkoholfri måned i januar, og jeg glæder mig allerede. Tak, søde læser.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.