Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Julen er kvindernes fest

Manden sørger for juletræet og drikkevarerne. Kvinden bager, pynter op, køber gaver og sætter pris på decembers traditioner, viser ny TNS Gallup. Julen får de mest rendyrkede arketyper frem i os, mener livsstilsekspert.

En Gallup-måling lavet for Berlingske viser, at julen hovedsageligt er kvindernes fest. Julepynten er eksempelvis kvindeligt territorium. Fra det mindste rensdyr i vindueskarmen til kræmmerhusene på juletræet. Næsten to tredjedel af kvinderne (60 procent) svarer, at hun har ansvar for julepynten. For mændene er det otte procent, som sørger for, at der bliver pyntet op.
En Gallup-måling lavet for Berlingske viser, at julen hovedsageligt er kvindernes fest. Julepynten er eksempelvis kvindeligt territorium. Fra det mindste rensdyr i vindueskarmen til kræmmerhusene på juletræet. Næsten to tredjedel af kvinderne (60 procent) svarer, at hun har ansvar for julepynten. For mændene er det otte procent, som sørger for, at der bliver pyntet op.

Vil du gerne være fri for at flette små julehjerter i glanspapir? Og helst krybe i skjul med en undskyldning af de bedre, når der skal vrides klejner, trilles pebernødder og formes vaniljekranse?

Måske er rengøringen til juleaften heller ikke lige dit ansvarsområde. Det samme med julemenuen. Og hvis det er muligt at springe gudstjenesten i kirken over – nogen må blive hjemme og holde øje med stegen – ville det være fint.

Til gengæld tager du 100 procent ansvar for at få indkøbt eller selv fælde juletræet. Hvert år. Og drikkevarer til juledagene – selvfølgelig, den napper du.

Er der bare lidt om det?

Så er du en mand.

I en ny TNS Gallup, som Berlingske har fået foretaget, tegner der sig et billede af, at kvinderne står for de fleste af arbejdsopgaverne i forbindelse med julen. Det er også kvinderne – i hvert fald flere kvinder end mænd – der vil i kirke.

Knap en tredjedel af mændene siger ja til, at de gerne vil til gudstjeneste juleaften, mens det for kvinderne er knap hver anden (49 procent), som har lyst til at synge julen ind med et par salmer på kirkebænken.

Lidt færre end hver tiende mand (otte procent) siger ja til, at julerengøringen er hans ansvar. For kvinderne er det fire ud af ti (41 procent), som er meget enige i, at de har ansvaret for, at der bliver gjort rent op til jul.

Julepynten er kvindeligt territorium. Fra det mindste rensdyr i vindueskarmen til kræmmerhusene på juletræet. Næsten to tredjedel af kvinderne (60 procent) svarer, at hun har ansvar for julepynten. For mændene er det otte procent, som sørger for, at der bliver pyntet op.

- Som i andre huslige sammenhænge ser mænd sig primært som eksperter i indkøb af drikkevarer og fældning af juletræ. Det må kandidere til de mest rendyrkede, traditionelle arketyper, mener livsstilsekspert Niels Erik Foldmann fra tv-programmet »Kender du typen.«

Med henvisning til undersøgelsen siger Foldmann, at »julepynt, julebag og indkøb af julegaver er så markant overrepræsenteret hos kvinderne, at man dårligt kan kalde højtiden for en fælles aktivitet.«

- Hvor lang tid kan det vare at smage en julebryg og vælge vinen til andestregen? Det tyder på, at mænd har travlt med at få afsluttet året med »rent« skrivebord, hvorimod kvinder har fokus på at slutte året med hjemmets traditioner i hævd, siger Foldmann, hvis han skal sætte kønsrollerne lidt på spidsen.

Hver tredje mand (33 procent) er meget enig i, at han har ansvaret for drikkevarerne, mens det for kvinderne kun er godt hver femte (22 procent), som sørger for, at der ikke mangler noget at drikke i juledagene.

Juletræet tager knap hver fjerde mand (23 procent) sig af, det samme gælder for godt hver tiende kvinde (13 procent). Jødekager, pebernødder og brune kager, vel og mærke de hjemmebagte af slagsen. Ikke ligefrem en udpræget mande-ting. Kun fem procent af mændene siger ja til, at de kaster sig ud i at bage til jul. For kvinderne er det lidt under hveranden (43 procent), der ruller dej ud på køkkenbordet og liner op til julebag.

Ansvarsfordelingen mellem mænd og kvinder i julen overrasker ikke Anette Borchorst, kønsforsker og professor på Aalborg Universitet. Hun mener, at undersøgelsen afspejler forventninger kvinder og mænd imellem. Og i det hele taget forventninger til hinanden op til jul og i selve juledagene.

- De traditionelle kønsroller eksisterer i bedste velgående og bliver måske særlig tydelig i julen, siger hun.

- Flere undersøgelser har vist, at det ofte er kvinder, der organiserer det sociale fællesskab. Eftersom julen er det tidspunkt på året, hvor det i høj grad drejer sig om familie og fællesskab, bliver kønsrollerne særligt eksponeret lige omkring højtiden.

Ifølge Anette Borchorst skal man dog passe på med alene at fokusere på køn, fordi det forstærker kønsstereotype opfattelser, som ikke altid svarer til virkelighedens stereotyper. Man kan ikke konkludere, at julen er noget, det primært er kvinderne, der står for.

- Der vil være mange forskellige variationer af, hvordan de to køn fordeler opgaverne i julen, siger hun.

Fordeling eller ej, så bliver det for nogle befriende at komme ud af december med alt dens glimmer og julelys, fester og gæster og gaver. Knap hver tredje mand (31 procent) er meget enig eller overvejende enig i, at han glæder sig til, at julen er overstået.

For kvinderne er det knap hver femte (19 procent), der er enig eller overvejende enig i, at det bliver godt, når der igen er 11 måneder til jul. Men så længe vi er i december, skal julemåneden nydes maksimalt.

Ifølge Gallup-undersøgelsen er det hver fjerde mand, der erklærer sig enig i, at han sætter pris på december og alle juletraditionerne. Julen er dog stadig kvindernes fest, det samme gælder for næsten hver anden kvinde (44 procent).

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.