Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Julekalender-bagmænd uenige om julen

I aften sendes første afsnit af DRs julekalender »Julestjerner«, der handler om både universet og julen. Ophavsmændene bag kalenderen begyndte deres samarbejde for 30 år siden som en julefrokostaffære og er faktisk ikke helt enige om, hvad de skal synes om højtiden.

Steen Rasmussen og Michael Wikke står nemlig bag DRs julekalender »Julestjerner«. Det arbejde har ført dem tilbage til, hvor det hele begyndte. Til TV-Byen, DRs gamle hovedsæde i Søborg, hvor DR Fiktion holder til lidt endnu.
Steen Rasmussen og Michael Wikke står nemlig bag DRs julekalender »Julestjerner«. Det arbejde har ført dem tilbage til, hvor det hele begyndte. Til TV-Byen, DRs gamle hovedsæde i Søborg, hvor DR Fiktion holder til lidt endnu.

- Vi er jo nok en af de længstvarende julefrokostaffærer, konstaterer Steen Rasmussen om sit og Michael Wikkes samarbejde.

- Alle folk har affærer til julefrokoster, men vores har altså varet i 29 år. Det var faktisk en snak til den julefrokost, der udløste, at vi besluttede os for at prøve at lave noget selv og forlod DR i 1984.

- Det var endda en julefrokost, jeg ikke havde tænkt mig at dukke op til, udbryder Michael Wikke, inden Steen Rasmussen igen tager over:

- Det var sgu da meget godt, du gjorde det! Men vi bestilte jo altså ikke andet end at snakke, vil jeg så lige sige.

Det blev begyndelsen på Græsted Film og Fjernsyn og det makkerskab, der siden har fostret film som »Hannibal & Jerry« og »Flyvende Farmor« foruden en masse radio- og tv-satire.

Mange vil nok huske dem som Brødrene Bisp, der kørte voldsom Volvo og i firserne fik os til at sige »fuk« og »skal du ha’ soya i rullen« i »Sonny Souffle Chok Show.«

Nu kan de to skæve film- og tv-folk så også føje en julekalender til deres CV.

Steen Rasmussen og Michael Wikke står nemlig bag DRs julekalender »Julestjerner«. Det arbejde har ført dem tilbage til, hvor det hele begyndte. Til TV-Byen, DRs gamle hovedsæde i Søborg, hvor DR Fiktion holder til lidt endnu. Her møder vi dem.

- Vi er enormt glade for at få lov at sige ordentligt farvel til TV-Byen. Det var jo her, vi trådte vores barnesko, fortæller Michael Wikke.

De er nu færdige med tre års arbejde med julekalenderen – som bliver nummer 50 i rækken.

- Vi lavede grundhistorien i 2009, og så er det blevet til 700 siders manuskript. Det svarer til syv spillefilm. Vi har haft 100 optagedage. Det har bare været derudad. Det var hårdt, men vi har også haft et fantastisk hold omkring os, siger Michael Wikke.

»Julestjerner« har sangerinderne Daimi, Szhirley og Caroline Henderson i bærende roller, ligesom Rasmus Bjerg, Troels Lyby og Steen Stig Lommer er med. Hovedrollerne spilles af børnene Martine Hjejle, Igor Svideniouk og Sebastian Teschemacher.

Kalenderen handler om en familie, der flytter fra Brøndbyøster, da deres hus skal rives ned. Samtidig arver de en faldefærdig rønne langt ude på landet, som de flytter ind i.

- Det er en udvandringshistorie, vi begge kender fra vores barndom. Michael er udvandret fra Dragør til Græsted og jeg fra Rødovre til Kirke Hyllinge, siger Steen Rasmussen.

- Ja, og på næsten samme tidspunkt af livet. Det sjove er – det kan vi se nu – at der er mange ting i julekalenderen, vi har hentet fra vores private liv. Sansninger og erindringsglimt, tilføjer Michael Wikke.

Men kalenderen handler også om verdensrummet. Om stjernerne og universet.

- I stedet for at lade den handle om mobning eller skilsmisse eller sådan noget, har vi prøvet at hive det et niveau op, siger Steen Rasmussen.

Ideen til »Julestjerner« opstod helt tilbage i 1987, da Wikke og Rasmussen lavede det satiriske TV-show »Ronnie Rosé si’r helt go’nat«. I det optrådte fysikeren Jens Martin Knudsen.

- Vi kom til at tale med ham om, hvad vi mennesker egentlig er for nogle. Han sagde: »Vi er stjernestøv. Vi kom deroppe fra, og vi skal derop igen. Hver eneste partikel i vores krop er skabt af noget, der kommer fra stjernerne.« Den tankegang har åbenbart lagret sig siden 1987, og den er grundstenen i hele julekalenderen, siger Steen Rasmussen.

Københavns Universitets gamle observatorium, Brorfelde ved Tølløse, spiller da også en central rolle i serien.

- Vi samler på locations, når vi kører rundt i landet for at holde foredrag og den slags. Observatoriet har vi længe haft på lager og tænkt: »Hvad pokker kan vi bruge det til?« Her faldt det så helt naturligt, siger Michael Wikke.

Men hvorfor bliver de to egentlig ved at arbejde sammen efter snart 30 år?

Rasmussen: - Fordi det er en kæmpe glæde. Vi har det utrolig sjovt sammen og har et samtalerum, du ikke finder magen til ret mange andre steder.

Wikke: - Vi taler ikke kun om arbejde. Vi taler også om alt muligt andet. Det kan være universet eller hvad som helst. Og så er det også godt på den måde, at det kan være et meget ensomt job at være filminstruktør.

Rasmussen: - Vi er holdspillere, og så er vi de perfekte good cop, bad cop, og vi kan godt skifte roller.

Jeres samarbejde begyndte som en julefrokostaffære, og nu laver I en julekalender. Har I et særligt forhold til julen?

- Ja, Michael har, siger Steen Rasmussen med et grin og lader Michael Wikke forklare, hvordan det hænger sammen.

- Fra jeg var barn, har jeg altid været meget juleglad. I dag har jeg vel som mange voksne et lidt mere afdæmpet forhold til det, men jo, jeg synes, det er en dejlig tid, og når man selv har børn, får man lov at genopleve den glæde ved det. Man kunne ønske, at man havde jul hele året. Det har vi også skrevet en sang om til julekalenderen.

Rasmussen: - Jeg har ikke haft det helt på samme måde. Jeg synes også, at jul er hyggeligt, men jeg er nok lidt mere juleskeptiker.« Wikke: »Men i din familie er der da også nogle, der har arvet juleglæden.

Rasmussen: - Ja, jeg ved ikke, hvordan det er kommet, men Michaels juleglæde er nedarvet til min yngste datter på 13 år, og det forstår jeg simpelthen ikke. Det er nøjagtig de samme ting, hun godt kan lide. Min datter har jul hele året. Så sent som her til morgen spurgte hun, hvor mange dage, der var tilbage til jul. Det startede hun med engang midt på sommeren.

Wikke: - Ja, det gjorde jeg også. I den alder startede jeg også i august måned. Der begyndte jeg at høre julemusik, det var helt vanvittigt. Det gør jeg så ikke mere trods alt.

Wikke forklarer, hvordan jul skal være i hans optik.

- Det er noget med lys i mørket og sne på træerne. Stjerneklar himmel og tysthed i skoven, hvor lyden bliver dæmpet på en ganske særlig måde af sneen. Der er en magisk stemning over det. Gavekaoset interesserer mig ikke. Det er samværet med familie og venner. Set i børnehøjde er det jo også en særlig tid, hvor vi pynter op, tænder lys og forhåbentlig giver os tid til hinanden. Noget vi måske burde gøre lidt mere ud af hele året.

Rasmussen: - Jeg vil sige, at selv om jeg er juleskeptiker, er jeg blevet grebet af Michaels enorme glæde ved julen, og jeg må sige, at den har vi til fulde fået med i julekalenderen.

- Ja, det er en JULEkalender, siger Michael Wikke og fortæller, at de dog har brudt alle regler på et enkelt punkt.

Der er nemlig ikke 24, men 25 afsnit.

Wikke: - Der er en historiemæssig forklaring, men den vil vi ikke afsløre.

Rasmussen: - Men vi vil godt afsløre, at selv om man er juleskeptiker, så bliver det noget tomt noget, når julekalenderen slutter 24. december. Det har jeg altid syntes. Det vil vi gerne råde bod på. Vi vil gerne gøre noget for de mennesker, der sidder med den tomme fornemmelse juledag. Vi giver dem et, kan jeg godt love, meget stort klimaks, som man kan leve på helt til næste jul.

Hvad ligger der i, at du er juleskeptiker?

Rasmussen: - Jeg siger det bare som en modsætning til Michaels meget nøjagtige billede af julen. Jeg har ikke haft et klart billede af julen. Men jeg er blevet så glad over det projekt, vi har lavet her, at jeg har været i julestemning hele tiden. Indspilningerne var én lang julestemning.

Wikke: - Ja, og vi syntes jo ikke engang, at det var mærkeligt, at vi i april dansede om juletræet inde på studiet.

Betyder det religiøse aspekt ved julen noget for jer?

Rasmussen: - Ikke mere, end det gør for så mange andre mennesker. Er det ikke bare sådan, at hvis man er kristen, holder man jul, og hvis man for eksempel er muslim, så gør man ikke? Vi har en kultur, som er baseret på den kristne ide. Men det er ikke noget, vi forholder os til, udover at det ligger inden i os alle sammen.

Hvordan skal I holde jul?

Wikke: - Jeg skal over til min søster, som om muligt slår mig. Hun bor i England, og hvis jeg var julefreak som ung, så kan du gange det med hundrede, når det gælder hende. Så det bliver den ultimative jul derovre. Der kommer ikke til at mangle noget. Det bliver et blend af engelske og danske juletraditioner. Jeg tror, jeg får jul for de næste fem år.

Rasmussen: - Julespektikeren har valgt at holde sin jul på den sydlige halvkugle – det vil jeg ikke komme nærmere ind på, men jeg forventer en temperatur på mellem 25 og 30 grader på juleaftensdag.

Steen Rasmussen smiler og forklarer, at han ellers ikke plejer at tage væk fra Danmark i julen. Men nu trænger han til en pause fra højtiden.

- Efter at jeg har beskæftiget mig med den her julekalender i tre år, føler jeg trang til en anden juleform.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.