Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Heldig med vilje

Held handler mere end noget andet om livsindstilling, attitude og reaktion på det, livet byder. Heldet – og uheldet – kan arbejdes og tænkes frem. Det hævder en lang række psykologer, ledelsesrådgivere og coaches.

.
.

Hvordan kan det være, at nogle mennesker tilsyneladende altid er heldige? Som har succes, uanset hvad de rører ved? Også kaldet Fætter Højben-syndromet eller den berømte appelsin i turbanen.

Mens andre altid er uheldige. Som aldrig opnår det, de drømmer om eller kæmper for. Som er født under en uheldig stjerne eller går fra den ene tychobrahesdag til den næste.

Held/uheld har mange ansigter, og er udlagt og undersøgt i alt fra tegneserier til psykologiske afhandlinger og ledelsesbøger. For held fascinerer og forskrækker på samme tid. For tænk sig at være heldig og vinde den store gevinst. Eller modsat være uheldig og støde ind i en af livets store »stopklodser«. Pludseligt og uforvarende.

Men måske er held ikke så tilfældigt. Måske kan held ligefrem sættes på formel og målrettet arbejdes frem. I hvert fald opererer flere ledelsesrådgivere og psykologer med udtrykket: »At være heldig med vilje!«
 
»Udtrykket »heldig med vilje« beror på, at man kan træffe bevidste valg i givne situationer. Min tese er, at når man træffer bevidste, strategiske valg, så stiger muligheden for at lykkes betragteligt – eller blive heldig med vilje,« siger Pernille Steensbech Lemée, cand.mag. i retorik og kommunikationsrådgiver for store danske virksomheder og organisationer.

»Man kan også påvirke målestokken for, hvornår man føler sig heldig. Du kan sige: »Mit liv er kun vellykket, hvis jeg bliver gift med George Clooney.« Så vil jeg have snævret muligheden for at være heldig gevaldigt ind. Hvis jeg i stedet siger: »Mit liv er vellykket, hvis jeg gifter mig med en dejlig og intelligent mand«, så er muligheden for at lykkes straks meget større.«

Læs også:

Personlighed er afgørende for vores lykke
Her er 6 genveje til mere lykke
Veninder gør dig lige så lykkelig som kæresten
Vi bliver lykkeligere med alderen

Indstillingen til livet er ifølge eksperterne tæt forbundet med held/uheldsfølelsen hos de fleste mennesker. For om glasset – populært sagt – er halvt tomt eller halvt fyldt har en afgørende rolle for, om man møder heldet eller uheldet på sin vej.
  
De, der betegner sig selv som uheldige, er kendetegnet ved, at de ofte fokuserer på det, der gik skidt. De fortæller den samme negative historie om sig selv og bliver let bekræftet i, at sådan er livet nok for dem. De tillader ikke sig selv at være heldige, hvis man skal sige det lidt provokerende.

»Men man kan træne hen imod et fokusskift. Det hjælper vi dem blandt andet med ved at træne i at se det gode og vellykkede i det små. De »heldige« har ofte evnen til at se det gode i hverdagslivet og det umiddelbart nære. De kan føle sig heldige mange gange om dagen,« siger Camilla Holst, psykolog og stifter af City Terapi.

Sofia Manning, coach og medforfatter sammen med Christian Stadil til den kommende bog »Personlig karma«, trækker linjerne endnu hårdere op. Hun kalder held/uheld tankegangen for en måde at frasige sig ansvaret for vores eget liv og vores egne handlinger på.

»Folk taler tit om held og siger: »Åhhh, hvor er han heldig«, eller »hvorfor er jeg altid så uheldig?« Når jeg hører det, blinker alle advarselslamper. For de såkaldt »heldige« er ofte dem, der arbejder hårdest og mest intenst på at nå det, de drømmer om. Og måske vigtigst af alt: De giver ikke op. De bliver tværtimod ved og tager ikke et nej for et nej. De tør fejle og er ikke bange for at gå en omvej for at nå deres mål. Held, som noget pludseligt og udefrakommende, tror jeg ikke meget på.«

Læs mere om held på næste side
 

Vanebryderen og foredragsholderen Torben Wiese deler held op i en »faktuel« del og det, han kalder en »spirituel/blød« del.
Den faktuelle del af heldet handler om flid (hvor meget knokler jeg for at nå mine mål?), om prioriteringer (prioriterer jeg mine drømme og mål?) og kvalitet (er jeg god til det, jeg gør?).

Den bløde del handler om åbenhed og det at tillade sig selv at være heldig.

»Når telefonen ringer, tillader jeg så mig selv at tro på det bedste? Tror jeg på, at den ringer af en grund? Nogen misforstår denne del og tror, man bare skal sidde og vente på, at telefonen ringer. Det skal man ikke. Men man skal være åben og se muligheder i stedet for begrænsninger. Deri ligger nøglen til at opnå mere held. De succesfulde arbejder med begge sider.«

For Wiese, der i flere år har arbejdet med folks vaner og mekanismerne bag at bryde vaner, er der ingen tvivl om, at held kan kobles tæt sammen med vores vaner og måde at leve og tænke livet på.

Læs også:

Personlighed er afgørende for vores lykke

Her er 6 genveje til mere lykke
Veninder gør dig lige så lykkelig som kæresten
Vi bliver lykkeligere med alderen

»De fleste kender udtrykket: »Man får det, man forventer.« Det er langt hen ad vejen rigtigt. Hvis man forventer uheld, problemer, at man bliver snydt og glemt, så er det som regel også det, man tiltrækker. Omvendt er der mange, der mener, at man alene ved tankens kraft kan tiltrække heldet. Men man skal stadig handle, agere – gøre noget. Det kaldes »Law of Attraction«. Og hvorfor ikke tage chancen og se, om det virker? Men effekten kommer ikke, fordi jeg bare én dag tænker: »nu vil jeg være heldig« med ved en længere, vedvarende positiv attitude til, hvad du »sender ud« – og til, hvordan du ser og reagerer på det, du modtager.«

Sat på spidsen kan man også hævde, at held ikke eksisterer. At det udelukkende er et spørgsmål om, hvilket indsigtsniveau vi hver især befinder os på. Eller sagt på en anden måde: Held/uheld bruges ofte til at forklare det uforklarlige. Så held – eller det modsatte – bruges til at rubricere og skabe klarhed over det, vi dybest set ikke forstår. Det hævder Jens Schultzer, der er tidligere direktør i Nokia Tyskland, og som i dag ernærer sig som forfatter og rådgiver for danske og udenlandske erhvervsledere.

»Jo højere et indsigtsniveau man har, jo mere flytter grænserne sig for, hvad man betegner som held eller uheld. Processen mod at nå sine mål går hverken udelukkende gennem hårdt arbejde eller ved at forlade sig på heldet. Det afhænger derimod i langt højere grad af ens personlige udvikling og -indsigt. Ved at arbejde med sidstnævnte kan det, der før var en »tilfældighed« eller »et utroligt held« blive en bevidst og fuldt ud forklarlig handling,« siger han.

Ifølge Schultzer er der tre elementer, vi alle kan gå ind og arbejde med, for at opnå større held. Det er: Tidligere handlinger, timing og attitude/opfattelse.

»Hvis du interesserer dig for dine medmennesker og viser oprigtig næstekærlighed over for andre mennesker, åbner du også for heldet. Der er simpelthen flere, der vil dig det godt. Hvis du gør noget godt for andre, så tiltrækker du uvægerligt også positive handlinger vendt mod dig. Derfor betyder dine tidligere og fremtidige handlinger noget for, hvor »heldig«, du vil være,« siger Jens Schultzer.

Det samme gælder for den attitude, du lægger for dagen.

»Hvis du ønsker 100 procent, men kun får 90 procent, kan du fokusere på det, du ikke fik, eller du kan være glad for det, du fik. Det er et valg. Men at udlægge det ene og alene som held/uheld er ansvarsforflygtigelse. For i sin ultimative form findes held ikke…«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.