Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Fraskilte finder nye ferieformer

Det er en del af tidsånden, at mange trives bedst med at bo alene sammen deres børn. Det smitter af på, hvordan man tager på ferie.

Det er langt fra kun den traditionelle kernefamilie med mor, far og børn, som rejsebureauer og landets højskoler har i tankerne, når de skal målrette deres tilbud i ferierne.

I takt med at stadig flere danskere bor alene eller lever i nye familiekonstruktioner med fællesbørn og delebørn, har flere rejsebureauer de seneste år udviklet koncepter, der henvender sig direkte til den gruppe. Ovenikøbet med stor succes, lyder det.

Det ligger i tidsånden

"Når man er skilt bliver man automatisk lidt "skæv" i forhold til par, der rejser med børn. For mange kan det være rart at være på ferie et sted sammen med andre, der til daglig lever i den samme konstruktion som én selv," siger sociolog og fremtidsforsker Birthe Linddahl Hansen.

Læs også:
Tillykke med skilsmissen
Ny hjemmeside til deleforældre
7 gode råd til deleforældre
Deleforældre får et mindre stresset liv

Hun mener samtidig, det ligger i tidsånden, at mange faktisk trives bedst med ikke at være i et parforhold. Også selv om de har børn.

"Der er en tydelig tendens til, at mange deleforældre vælger et liv, hvor de den ene uge har karrieren og sig selv i centrum og den anden uge børnene. Der er mange måder at leve på, som ikke nødvendigvis finder sit højdepunkt i en traditionel kernefamilie," siger Birthe Linddahl Hansen.

Mange deleforældre på højskole

Selv om højskolerne ikke på samme måde som rejseburesuerne målretter deres familiekurser mod enlige forældre med børn, kan man alligevel konstatere, at et højskoleophold på en uges tid er en ferieform, som tiltrækker "rigtig mange enlige med børn."

"Vi har helt klart oplevet en stigning de seneste år i antallet af familier, hvor børnene kommer alene med enten deres mor eller far. De oplever højskolen som et godt sted at mødes på en uforpligtende og afslappet måde med andre familier, hvor forældrene heller ikke bor sammen," siger kursusleder Kenneth C. Pedersen fra Idrætshøjskolen i Sønderborg.

Det naturlige møde

Det samme gælder Rønde Højskole, som også har familiekurser. Her har forstander Ole Kamp i de ti år, han har været på skolen, mødt mange deleforældre og deres børn.

"Som højskole kan vi etablere en ramme med en række aktiviteter og nogle valg, der på forhånd er truffet hjemmefra. For mange - også for enlige med børn - er det et godt udgangspunkt for en ferie, hvor man også gerne vil møde andre, men ikke selv behøver at gøre så meget for det. De andre er der bare," Ole Kamp.

Rejsebureauer som Star Tour og Ruby-Rejser har i stigende grad opmærksomheden rettet mod den store gruppe af forældre, der rejser alene med deres børn.

Blik for delefamilier

"Det er en god måde at møde andre på, som heller ikke lever i en typisk kernefamilie. Og eftersom der bliver flere og flere danskere, der bor alene med deres børn, har vi selvfølgelig også blik for dem, når vi skal tilrettelægge vores rejser," siger Stig Elling, der betegner den type rejser som en succes.

Til sommer satser bureauet på at sende et sted mellem 2.000 og 3.000 deleforældre med børn afsted til enten Tyrkiet, Kreta, Bulgarien og måske Sicilien.

For Ruby-Rejser er det et samarbejde med deleforældre-sitet 2hjem.dk, der dannner grundlaget, når bureauet igen til sommer sender familier afsted til Sydeuropa.

"Så hyggeligt er det heller ikke at sidde hver aften og drikke et glas vin alene, når børnene er lagt i seng," siger Eva Maria Knudsen, delemor og stifter af 2hjem.dk.

Hun fremhæver bl.a., at det kan være rart med noget praktisk hjælp, hvis man er alene og gerne vil rejse med mindre børn.

"Hvis man møder nogen, man lærer lidt bedre at kende, kan man også aflaste hinanden i forhold til de mindste børn," siger hun.

Logisk efterspørgsel

Birthe Linddahl Hansen er ikke i tvivl om, at et stigende antal danskere vil vælge at leve alene. Og at målrettede tilbud som f.eks. sommerferier derfor er meget logisk, fordi der er opstået en efterspørgsel og et behov i takt med den udvikling.

"Nogle føler, at en typisk kernefamiliekontruktion begrænser dem og spænder ben. De har behov for en større grad af frihed, end det er muligt med de kompriser, man nødvendigvis må indgå, når man lever i et parforhold med børn," siger hun.

"Det har selvfølgelig nogle andre omkostninger, men nye familiekonstruktioner er i dag en realitet." 

Læs også:
Tillykke med skilsmissen
Ny hjemmeside til deleforældre
7 gode råd til deleforældre
Deleforældre får et mindre stresset liv

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.