Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Er du også en halvgammel krage?

Er kampen mod alderen blevet de halvgamle kvinders ny kvindekamp? Se din alder i øjnene og skru lidt ned for alle selvplagerierne, lyder opfordringen fra forfatteren til en ny bog.

Er du begyndt at gå til stavgang, tango, linedance eller synge i gospelkor? Og har du oplevet at blive stoppet på gaden af et barn, der gerne vil arve din hund, når du dør?

Det er journalist Mette Korsgaard, 54, der spørger i sin nye bog »Festskrift for halvgamle krager«, som udkommer på torsdag.

Måske er du selv en halvgammel krage ligesom forfatteren. Og måske er det på tide ikke bare at vide det, men også at indse det. For alvor. At se sandheden i øjnene og være lidt mere realistisk, og dermed også lidt mere rummelig og generøs ved dig selv.

»Vi er mestre i selvplagerier og synes, vi bør spinne mere i fitnesscentret, spise flere rå broccoli, rydde op i den nederste skuffe, tage en tarmskylning noget oftere og opsøge en kraniosakral-terapeut, så vi kan få lettet skallen. Men slap nu lidt af,« lyder opfordringen fra forfatteren.

Med en god portion humor og selvironi skriver Mette Korsgaard om sin generation af kvinder, som hun mener har pænt svært ved at finde sig i at blive halvgamle damer.

»Alt kan fikses i dag, læber, bryster, rynker og så videre, så det skulle vel være en smal sag at holde sig ung i lang tid,« siger hun.

»Men er kampen mod alderen blevet min generations nye kvindekamp? Er det blevet vores nye sag? Retten til både at se unge ud, og at virke yngre end vi er?«

I bogen kalder hun det for en joke at være 54 år og så blive superlykkelig, fordi man pludselig får mulighed for at ligne én på 51 i stedet.

»Vi har ligesom sat os uden for os selv,« mener hun.

Ifølge Korsgaard kunne vi godt trænge til at brede livet ud i et lidt større format og kigge tilbage i tiden. Faktisk rigtig mange år tilbage. For vil vi i den store historie blive husket som dem, der ikke ville anerkende tidens gang?

Hun har selv øvet sig på at se værdien i at være halvgammel.

»Jeg synes, det er fint at sige: Jeg er gammel, eller i hvert fald halvgammel, men jeg er stadig ret frisk, og jeg vil have lov til at glæde mig over udviklingen og årene, der går,« siger hun, men sætter alligevel spørgsmål ved, om hun nu også kan mestre det.

»Hvordan finder jeg fred, når jeg er så inficeret med ungdomskultur, at jeg bliver vemodig, når jeg ved en fejl lader mig fotografere i selskab med mine døtre? Og mit ansigt ikke ligner en ung piges, men nærmere min fars, som jeg husker ham med hamsterkinder og små puder under øjnene?«

Facebook: Mere livsstil og flere interviews

Bogens forfatter køber ikke de små pip, der har været om, at det er blevet hipt at være gammel. Hun henviser til medierne, der for nylig skrev, at gråt er det nye sort.

»Jeg beklager at måtte sige, at den sandsynligvis ikke holder, for det skrev man også for både ti og 20 år siden.«

Mette Korsgaard reflekterer i bogen over, hvorfor vi er så barnligt fjollede over at være halvgamle.

»Måske provokerer vi de kommende generationer til at ældes med stolthed, således at den, der må være så heldig at blive kaldt en halvgammel krage, om et par generationer blot kan læne sig tilbage i bilsædet og være lykkeligt bevidst om, at gamle krager gennemsnitlig set er langt klogere på livet,« skriver hun.

»Eksempelvis er vi klar over, at vi skal dø, og da det er denne bevidsthed, der afgørende adskiller os fra dyrene, håber jeg, at vi vil genvinde værdigheden som de stolte medlemmer af en art, der kan blive ældre end biologisk nødvendigt.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.