Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Det flinke ligger i generne

Det er ikke kun god opdragelse, der bidrager til at gøre os flinke og hjælpsomme som mennesker. Det flinke ligger nemlig i generne, viser ny forskning.

Det siges, at man kan være født til at være noget bestemt eller have en række medfødte evner.

Men kan man også bare være født til at være flink?

Ja, mener et hold forskere bag en netop offentliggjort undersøgelse fra University at Buffalo og University of California i USA.

Med undersøgelsen sandsynliggører forskerne i al fald, at noget af det flinke i os i højere grad stammer fra gener end opdragelse eller anden indflydelse fra andre mennesker.

"Hvis en af dine naboer virker virkelig generøs, omsorgsfuld og med fokus på sine pligter som borger, mens en anden virker mere egoistisk, påholdende og ikke så interesseret i at bidrage til samfundet, så kan deres DNA være med til at forklare, hvorfor den ene er mere flink end den anden," siger en af forskerne bag forsøget Michel Poulin til videnskabsmediet sciencedaily.

Læs også:
6 konkrete råd om høflighed og pli
Uhøflighed signalerer magt
Fuglekvidder og vandfald kan hjælpe mod angst

Forskerne undersøgte i forsøget en række menneskers holdninger til deres pligter som borgere, deres forhold til andre mennesker, og hvad de grundlæggende tror om dem.

Ligeledes blev de spurgt ind til deres holdning til at give blod og deres generelle forhold til velgørenhed.

"Folk, der så på verden som et truende og farligt sted, var knap så villige til at hjælpe andre. Medmindre de havde udgaver af receptorgenerne, der er forbundet med det at være flink," siger Michel Poulin til Science Daily.

Flinkt gen

Af de deltagende i forsøget udleverede 711 af personerne prøver af spyt til DNA-analyse, som kunne vise, hvilken udgave af hormonerne oxytocin og vasopressin, de havde. Hormonerne er nemlig afgørende for, hvor flinke vi er.

Disse flinke versioner af generne tillader os at overvinde de følelser, som gør, at vi ser verden som et farligt og truende sted, lyder det i artiklen fra Sciencedaily. I stedet får de os - til en vis grad - til at være behjælpelige og flinke over for andre mennesker, mener forskerne.

Forskerne forklarer, at de ikke direkte har fundet et "flinkheds-gen", men at de har fundet et gen, der bidrager til, hvordan vores gemyt er.

Læs også:
6 konkrete råd om høflighed og pli
Uhøflighed signalerer magt
Fuglekvidder og vandfald kan hjælpe mod angst

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.