Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Casper Christensen: Den komiske direktør

Et anderledes liv er ikke et valg, men en nødvendighed for Casper Christensen. Han fortæller her om sit turbulente samarbejde med Frank Hvam, tankerne om teenagebørnene og drømmene med sin 18 år yngre kæreste.

Et anderledes liv er ikke et valg, men en nødvendighed for Casper Christensen. Han fortæller her om sit turbulente samarbejde med Frank Hvam, tankerne om teenagebørnene og drømmene med sin 18 år yngre kæreste.
Et anderledes liv er ikke et valg, men en nødvendighed for Casper Christensen. Han fortæller her om sit turbulente samarbejde med Frank Hvam, tankerne om teenagebørnene og drømmene med sin 18 år yngre kæreste.

- Tro det eller lad være. Men jeg har ingen stor interesse i at være på.

Casper Christensen sidder i en lilla designerstol. Han læner sig frem, mens han uddyber.

- Altså, jeg kan da godt lide at optræde. Men jeg har faktisk intet behov for at blive klappet af længere, forklarer han.

Se billederne:

Chancerne for at finde Casper Christensen på en bar i landet med en mikrofon i hånden, der forstærker hans grænseoverskridende jokes til et skraldgrinende stand-up-publikum er ikke-eksisterende.

Udover sidste års show med Frank Hvam, »Nu Som Mennesker«, har han kun sjældent leveret vittigheder i offentlighed de senere år. Tv-kiggere møder ham dog stadig på grund af de evindelige genudsendelser af hit-serierne »Langt fra Las Vegas« og »Klovn«.

Men ikke siden talk-showet »Aloha« for to år siden har han reelt set været vært. Og det er nu to år siden, han fik sin største kommercielle succes nogensinde med »Klovn: The Movie«. Den solgte over 850.000 biografbilletter.

44-årige Christensen er altså på ingen måde så langt fremme i skoene, som dengang han dansede »Tænd Tequilaen« i det originale »Husk Lige Tandbørsten« og blev et af landets mest kendte mennesker.

- Hvis jeg leger psykolog og kigger tilbage, så har jeg haft et enormt behov for at være på. Men trangen krymper. Jeg savner ikke at være vært. Og ofte gik jeg ikke på skærmen af lyst. Jeg gik på skærmen, fordi mine projekter skulle lykkes. Kun jeg vidste jo præcis, hvordan det skulle gøres. Man har vel storhedsvanvid, siger Casper Christensen og griner afvæbnende.

For det var ingen joke.

Interviewet foregår hos Douglas Entertainment. Det er Casper Christensens firma, der blandt andet skriver og producerer de aktuelle underholdningsprogrammer »Husk Lige Tandbørsten«, »Den Blinde Vinkel« og »Live fra Bremen«.

Kontorerne ligger på hjørnet af Kongens Nytorv og Strøget og fordeler sig over fire etager. På den øverste – i et mørkt og gennemdesignet hjørnekontor – sidder komikeren, der i dag er direktøren for det hele. Skinnende sorte jeans er sat sammen med en lige så mørk t-shirt med v-udskæring. Et guldarmbånd omslutter højre håndled, et ur i samme ædelmetal er spændt om venstre via en sort læderrem. Det blonde hår sidder som smurt – hvilket det også er.

Christensen, der både er ejer af Douglas Entertainment og kreativ chef, er bevidst om sin stil. Komikkens Don Draper.

I skrivende stund er der 50 medarbejdere ansat i firmaet med alt, hvad dertil hører af »personlige udviklings«-samtaler, bekymringer om madcatering og lysets styrke til firmaets trendy fredagsbar.

- Min oprindelige tanke med at åbne Douglas Entertainment var at finde nogle nye legekammerater, nye talenter. Nogen at skrive med og optræde med. At se unge mennesker flytte sig fra et niveau til det næste gør mig stolt og glad indeni.

For tiden giver hans reklamesamarbejde med TDC ham muligheden for at søge bredt. For televirksomheden kører de kommende uger en konkurrence, hvor Casper Christensen officielt leder efter »Danmarks næstsjoveste person.«

Casper Christensens lyst til at hjælpe andre stammer blandt andet fra måden, han selv blev opdaget. Han nævner Peter Kær, Michael Meyerheim og Jarl Friis-Mikkelsen, som folk, der så hans talent.

- Jeg værdsatte alle de muligheder, dygtige folk gav mig dengang. Nu er det min tur til at være mentor for andre.

Jarl Friis-Mikkelsen er siden blevet både Christensens gode ven og svigerfar. Mere om det senere.

At Casper Christensen i dag især er projektorienteret, fik han cementeret, da han i oktober sidste år indledte sin landsdækkende stand-up-turne med sin professionelle livsmakker, Frank Hvam.

- At stå på scenen næsten hver aften i seks måneder og lave stort set det samme tog ekstremt hårdt på mig, siger han.

Faktisk følte Casper Christensen allerede, at stykket lykkedes, da debutaftenen på Bremen i København var overstået.

- Dér kunne jeg egentlig godt have sluppet det og sagt farvel og tak for denne gang. Jeg nyder slet ikke at være på tour i samme grad som Frank. Han elsker øjeblikkene på scenen.

Men følelserne omkring rampelyset er langtfra det eneste, der adskiller landets mest profilerede komikerpar.

- Frank og jeg er et sjovt paradoks. For vi er en fast del af hinanden professionelt... men vi ses aldrig, siger han.

Lige siden DR2s skæve »Casper & Mandrilaftalen« fra 1999, har de to typer forsøgt at finde sammen om et fælles behov for at vække latter.

- Vi har siddet sammen hver dag i otte timer i månedslange forløb. Så lærer man hinanden utroligt godt at kende. Og når man spiser morgenmad og frokost sammen hver dag, så er det måske bare meget fedt at spise aftensmad med nogle helt andre, siger Casper Christensen.

De to komikere er »sygt forskellige« i stort set alle henseender, understreger han. Det er formentlig derfor, resultaterne bliver originale. Men for overhovedet at skabe noget, kræver det en konstant accept af hinandens særheder.

- Frank er jo bare ham, indleder Christensen.

- Jeg er derimod typen, der konstant omgiver mig med 50 mennesker på mit arbejde. Nu bor jeg i en lejlighed midt i byen, Frank i et hus i forstaden. For et år siden var det omvendt.

Casper kører Jaguar, Frank Citroën. Frank elsker at gå på værtshus, Casper foretrækker jetsettet på Simons. De deler begge drømmen om at slå igennem i USA, men kun Christensen rejser ustandseligt derover, Hvam foretrækker at blive hjemme.

Casper arbejder på adskillige projekter simultant, Frank fokuserer på ét. Casper skifter mening, er impulsiv, Frank vedholdende, stædig.

- Faktisk ulidelig stædig, siger Casper Christensen med et kærligt smil.

- Vi kan blive sygt trætte af hinanden, men vi skændes ekstremt sjældent. Vi har opbygget en forståelse for hinandens særheder, og vores forhold svarer lidt til at være et par med børn: Kan vi ikke enes, er der ikke længere noget, der hedder Klovn. Vi er et sæt. Vi skal holde os på talefod, siger Casper Christensen og understreger, at de er mere kolleger end venner.

Siden april, hvor stand up-turneen sluttede, har de kun set hinanden i socialt øjemed én gang: Da Hvam inviterede »10 af drengene« til sin fødselsdag.

- Vi har brug for pauser fra hinanden. Men vi vælger altid hinanden igen arbejdsmæssigt. Jeg elsker at arbejde med Frank og glæder mig altid til det næste projekt, siger han.

Når de sætter sig sammen efter nytår og begynder at skrive det, der måske bliver Klovn 2, er det 15. år i træk, de arbejder sammen.

Et mere personligt projekt fra Casper Christensen handler om at løsrive sig fra det, han kalder »boksen«: Småborgerlighed, forstadslivet og forventningen om at gøre det forventede. Det meste af livet har han faktisk levet i den, boksen. Både under den pæne opvækst i Birkerød og i sine to længerevarende forhold med henholdsvis tidligere tv-vært Anette Toftgaard og skuespiller Iben Hjejle.

Og selv om han i dag lever i en lejlighed i indre København med sin 26-årige kæreste, Isabel Friis-Mikkelsen, opholder han sig stadig i boksen hver anden uge, beskriver ham. Der passer han nemlig sin 13-årige søn og datteren på 14 fra sit ægteskab med Toftgaard.

- Jeg er rigtig, rigtig dårlig til »hverdag«. Det er ikke optimalt for mig. Men jeg hiver mig ud af sengen hver morgen klokken 7, smører madpakker og sørger også for aftensmad klokken 19. Den trækker jeg hjem. Men jeg er typen, der nogle gange nyder at skrive til klokken 5 om morgenen, og så kan det fandme godt være hårdt at præstere igen klokken 7.

Men i takt med børnenes alder stiger, bliver »hverdagen« stadig mere tålelig for komikeren.

- Mange snakker om, at det er rædselsfuldt at være far til teenagebørn. Jeg synes, det er fedt. Min søn kommer ned på Douglas og hænger ud. Han passer suverænt ind. Og alt det, der sker med min datter, er også pissespændende. Jeg nyder langt mere at høre hendes tanker om musik og mode, hendes holdninger og ideer, end dengang vi legede med dukker.

Læs også:

Men selv om han først nu falder naturligt ind i farrollen, har børnene faktisk altid været stammen i et liv, der er levet i en lynhurtig sportsvogn i de kreatives overhalingsbane. Han er flyttet adskillige gange og gør det sikkert igen. Haft hundredvis af jobs. Gift og skilt.

Siden 1996 har han været et af tabloidmediernes yndlingsofre. Mens han fortæller, peger han pludselig på en stor tatovering på venstre overarm: Et anker er en del af motivet:

- Jeg lever med en form for rastløshed. En rodløshed. Der er ingen tvivl om, at børnene har været mit anker på godt og ondt. Det gode ved at have dem er, at jeg aldrig flyver helt væk. Men det har været en enorm udfordring for mig at skulle skabe den faste boks i mit liv, når jeg dybest set ikke har haft lyst til at bo i den, forklarer han.

Forklaret med komikerens bramfrihed er det noget lort at ville have det bedste fra begge verdener: Friheden og børnene, karrieren og familielivet, spændingen og roen.

- Jeg vil begge dele. Men det er klart, at mine børn kommer i første række. Sådan er det bare. Og så finder jeg de glæder, jeg kan, i dét liv. Men jeg bliver nødt til at komme ud og rejse og føle frihed. Jeg bliver nødt til at forfølge den del af mig.

Og for tiden rammer han en balance.

- Jeg er det bedste sted, jeg nogensinde har været i mit liv, siger han og skifter fokus fra børnene til Isabel Friis-Mikkelsen – den personlige assistent, der sidste år blev hans kæreste.

- Hun passer perfekt ind i det liv, jeg lever. For hun forstår min verden – hun er jo Jarlens datter. Så hele hendes forståelse af det showbiz-liv, jeg har levet, er stor.

De senere måneder har Isabel Friis-Mikkelsens rolle i firmaet ændret sig. Hun er i arbejdstiden primært tilknyttet stedet frem for ham.

- Vi er utroligt jævnbyrdige, og – heldigvis – er hun skrap til sit job, siger han og tager en tænkepause.

- Men det er klart, at vores forhold svarer til, at cirkusprinsessen finder sammen med cirkusdirektøren. Vi er ikke et typisk par, og hun accepterer min hang til kreativitet og eventyr – igen fordi hun kender det fra sin far, siger han og svarer automatisk på et spørgsmål, han har vænnet sig til, siden forholdet blev offentliggjort sidste år.

- Aldersforskellen? Det øjeblik, vi blev kærester, studsede jeg over det – siden har jeg aldrig skænket det en tanke.

Som nævnt tidligere er samleverens far – Jarlen – en af Caspers bedste venner. Et faktum, Christensen siger, at han fortrænger.

- Jeg begriber ikke mentalt, at hun er hans datter. Det gør jeg faktisk ikke.

Men sammenkomsterne, som de to familier ofte har, går strygende. 60-årige Jarl Friis-Mikkelsen har selv en kæreste, der er yngre end Casper Christensen. Og Isabels 15-årige lillesøster er bedste venner med Caspers teenagedatter.

- Det er noget værre rod. Men på den gode måde, indskyder komikeren grinende.

- Jeg tænker ikke, at jeg har modet til at skille mig ud fra normen. Jeg ser min livsstil som en absolut nødvendighed. Det handler om at være sig selv bevidst. Mange mennesker finder tryghed i at gøre det rigtige, leve efter normen. Ikke jeg. Jeg kan ikke levere noget som helst for andre mennesker – menneskeligt eller professionelt – hvis jeg føler mig klemt inde i en samfundsdikteret boks.

Og det var netop, hvad han gjorde i sit tidligere forhold, da han boede i Værløse nord for København med Iben Hjejle og deres sammenbragte børn.

- Selvfølgelig var det en lorteoplevelse at bryde op – det bliver dog nemmere jo flere gange, man gør det, siger han med et grin, selv om heller ikke dette var ment som en joke.

- Jeg var og er glad for Iben. Vi er stadig tætte venner. Men vi oplevede en fundamental forskellighed i, hvad vi ville med vores liv. Det var superspændende og inspirerende i starten. Hun ville hellere end gerne skabe »boksen« i sit liv. Det var hendes store ønske. Samtidig tænkte jeg kun på at komme til udlandet. At få solgt et projekt, så vi kunne komme til USA. Forskelligheden ødelagde os. Konstruktionsfejlen var der fra starten. Og dengang troede vi på, vi kunne rette hinanden til.

Trods sine brud tror Casper Christensen stadig på begrebet »livspartner«.

- Evigheden eksisterer i mine forhold. Jeg tror på det hver eneste gang. Også nu, så jeg ser ingen problemer forud mellem Isabel og mig.. men det gjorde jeg jo heller ikke med de andre piger, siger han.

- Jeg har det fantastisk. Jeg suger til mig af den energi, de unge har – både Isabel, børnene og mine medarbejdere. Og jeg kan stadig bringe energien selv. Men jeg er blevet ældre og mere skeptisk end før. Vi skal ikke mange år tilbage, før jeg troede, livet var uendeligt og kun blev bedre. Og så BUM – nu er jeg over halvvejs! Derfor tænker jeg lidt ekstra over de valg, jeg træffer. Over de projekter, jeg vælger.

Læs også:

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.