Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
80 år

Verdens bedste Møllehave

Johannes Møllehave er enestående som menneske, som præst og som formidler – og i det hele taget enestående.

Johannes Møllehaves – hans eget eksempel er en hyldest til den glædens Gud, han så generøst har forkyndt. Foto: Scanpix
Johannes Møllehaves – hans eget eksempel er en hyldest til den glædens Gud, han så generøst har forkyndt. Foto: Scanpix

På samme måde, som Johannes Møllehave har været en begejstret amatørtryllekunstner, har han professionelt udforsket magien i det skrevne og det fortalte og han har formidlet den med entusiasme i et væld af bøger og som selve personificeringen af det levende ord som foredragsholder. Da han endnu var aktiv foredragsholder kunne han tale om alt, problemet var mest at få ham til at holde op.

»Min overfladiskhed stikker ikke ret dybt,« siger han selv, når hans kritikere forsøger at reducere ham til en gøgler med hang til det letkøbte og de billige point. Men Møllehave er ikke kun den festlige underholder, selv om han oftest er underholdende. Han har også været folkekirkepræsten, formidleren, filosoffen, forfatteren, foredragsholderen, fortælleren og meget, meget andet. Med alvoren som undertekst, selv om tilgangen ofte er humoren – og latteren er hans faste ledsager.

Johannes Møllehave blev født 1937 i en præste- og lærerfamilie og voksede op på Kong Georgsvej på Frederiksberg. Han blev student fra Metropolitanskolen 1956 og fik sin teologiske embedseksamen 1963. Fra 1958 til hendes død i 2001 var han gift med socialrådgiver og forfatter Herdis Møllehave, og sammen fik de tre børn.

Møllehave har været fængselspræst i Vridsløselille Statsfængsel, præst i Virum, præst ved den danske kirke i Bruxelles og i en lang periode præst med hele befolkningen som menighed. En årrække boede parret desuden i England, før han efter Herdis Møllehaves død flyttede tilbage til det Frederiksberg, hvorfra han selv havde sit udspring.

Undervejs fik Johannes Møllehave 1975 sit gennembrud som forfatter med erindringsbogen »På myrens fodsti« og den blev fulgt op af flere erindringsbøger, prædikensamlinger og bøger om litteratur og teater, samt romaner, børnebøger og bibelgendigtninger på vers. Han har desuden oversat teaterstykker, skrevet TV-satire og revytekster og sangtekster til bl.a. Anne Linnet.

På samme måde har han været foredragsholder med til enhver tid 40-50 emner at vælge blandt. Emner der demonstrerere enestående spændvidde: fra Dostojevskij til Grundtvig, fra Kafka til Karen Blixen, fra Mark Twain til K.E. Løgstrup, fra Henrik Ibsen til Halfdan Rasmussen og fra grafologi til glæden over børn og børnebørn. Hans appetit på livet har til tider syntes umætteligt og hans eksempel er en hyldest til den glædens Gud, han så generøst har forkyndt.

Johannes Møllehave er enestående som menneske, som præst og som formidler - og enestående i Danmark. Den folkelige gennemslagskraft har været massiv og med tiden kom også de formelle anerkendelser: De Gyldne Laurbær (1980), Danskernes Yndlingsforfatter (1994), Hans Christian Andersen Prisen (1996), Den Gyldne Grundtvig (2002) og Modersmål Prisen (2005).

Vi har kun én Møllehave og alle ved hvem.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.