Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Tabte 0-47

100 år. Helge Lund Christiansen mindes stadig det gigantiske nederlag ved ishockey-VM mod Canada i 1949 i Stockholm.

Helge Lund Christriansen har ydet en stor indsats  for ishockey og kunstskøjteløb.
Helge Lund Christriansen har ydet en stor indsats for ishockey og kunstskøjteløb.

En legendarisk skikkelse i dansk ishockey, Helge Lund Christiansen, fylder i dag 100 år.

»Helle«, som han kaldes i daglig tale, var eneste jyske spiller på det danske landshold, som i 1949 i Stockholm indskrev sig i historiebøgerne med et gigantisk nederlag på 0-47 i VM-kampen mod Canada.

Da Danmark mødte Canada i en returmatch i Rødovre Skøjte Arena i forbindelse med Danmarks Ishockey Unions 50 års jubilæum i 1999 og tabte 1-2, var det meget passende Helge Lund Christiansen, som gav pucken op.

I et par menneskealdre kæmpede »Helle« for en skøjtehal i Silkeborg, og han klippede snoren over og holdt åbningstalen, da hallen i 2007 endelig stod klar.

Pioneren Helge Lund Christiansen er fra den tid, der blev spillet udendørs ishockey på moser, søer og gadekær med jernbanesveller som bander og Søndags-Berlingeren som benskinner. Da han debuterede ved VM mod Canada, var det med bandyskøjter og uden istræning. Det havde været en mild vinter i Danmark, og bortset fra nogle spillere fra KSF, der havde fået lov at løbe lidt rundt på Holiday on Ices scene i Forum, havde ingen af de danske hobbyspillere været på is, før de blev kastet for de aggressive canadiske løver.

»De svenske aviser gjorde grin med os, men vi var glade for, at vi tog med til VM og viste flaget. Vi kæmpede godt. Det var det vigtigste. Det gik bedre i de næste to kampe, hvor vi tabte 1-25 til Østrig og 3-8 til Belgien,« siger Helge Lund Christiansen.

»Helle« er hædret med DIFs ærestegn i guld for sin indsats for ishockey og kunstskøjteløb i Danmark, og han er æresmedlem af Danmarks Ishockey Union og Silkeborg Skøjteløberforening af 1896.

Efter sin aktive ishockeykarriere blev han træner og leder for Silkeborgs hold, som han førte frem til syv jyske mesterskaber i 50erne og 60erne.

Som 97-årig læste han stadig avis, men for to år siden mistede han synet. Åndsevnerne og humøret er der ikke noget i vejen med, og han følger levende med i, hvad der sker i sportens verden.

»Helle« bor stadig i det hus på Remstrupvej, hvor han flyttede ind i 1949, og Silkeborg vil på 100 års-dagen fejre en af byens største idrætsskikkelser ved en reception hos SIF i Søholthuset.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.