Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Nekrolog

Svend Bergstein er død

Nekrolog. Det var Svend Bergstein, der på enkel vis i TV forklarede os om den militære operation under den første Golfkrig.

Tidligere forsknings- og teknologiminister Svend Bergstein.   Foto: Scanpix
Tidligere forsknings- og teknologiminister Svend Bergstein.   Foto: Scanpix

Oberstløjtnant Svend Bergstein er død, 72 år.

Han blev kendt af hele Danmark, da han blev hentet ind som TV-kommentator under den første Golfkrig i 1991. Golfkrigen var en enorm militær operation, men Bergstein forklarede meget ligetil og besindigt, hvad der foregik ude i den irakiske ørken. Han forklarede selv senere, at eftersom irakerne var så venlige at stille deres overvurderede panserstyrker op på en sølvbakke, som gjorde det nemt for amerikanerne at omgå og afskære dem, var det let at forudse, hvad der kunne ske.

Et par år senere, da Poul Nyrup Rasmussen dannede sin første fireparti-regering, blev den venlige officer, der var kendt for sine spraglede striktrøjer, gjort til forskningsminister for CD. Det skulle han ikke have sagt ja til.

Svend Bergstein fik aldrig den ønskede opbakning og bevillinger til sit ministerium. Han sagde senere i et interview, at han »i nogen tid havde mærket liglugten brede sig, men jeg var ikke sikker på, at jeg var liget«. Han tog derfor et gammelt militært middel i brug, kaldet »opklaring ved ild«. Det går ud på, at man skyder i retning af fjenden, og så ser, hvorfra og hvad fjenden skyder tilbage med. Bergstein affyrede en kritisk bredside mod regeringen og fik en fyreseddel som svar.

Efter en periode som CDs valgstrateg og sekretariatschef vendte Bergstein tilbage til forsvaret, først som leder af Institut for Faggruppe Statskundskab og Strategi på Forsvarsakademiet og derpå forsvarsattaché ved de danske ambassader i Stockholm og Helsingfors indtil pensioneringen i 2001.

Han havde til sidst ingen politisk tilknytning, men gav sig af med militær faglitteratur, biografier, krigshistorie og romaner.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.