Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Store linjer og snusfornuft

70 år. Kjeld Ranum har siddet i førersædet i mange foretagender, der har skullet have en fast hånd med god marketingstrategi.

Kjeld Ranum
Kjeld Ranum

Det jyske erhvervsikon Kjeld Ranum, der fylder 70 i dag, har gennem hele sin karriere stort set aldrig skullet søge en post i en perlerække af store børsnoterede foretagender, det være sig som adm. direktør eller som bestyrelsesformand. De er bare kommet til ham.
Det gjorde også det allerførste job – da han som dreng i Sønderborg skulle hjælpe med i familiens grossistforretning og læsse margarine og andre kolonialvarer i farens varevogne.
Her fik han nok den første fornemmelse for afsætning, idet han senere som akademiingeniør af maskinlinjen hurtigt slog ind på den bane. Hos Danfoss var han marketingchef i ni år, for højtryksrenservirksomheden Gerni adm. direktør i otte, og så kom »de bedste år« som adm.direktør for Sabroe 1987-97. Han skaffede med visionær global indsats den århusianske kølekoncern ind i varmen igen efter nogle svære underskudsår. Det lettede for ejeren, det kriseramte Lauritzen-rederi, som kvitterede med at sælge halvparten til Wallenberg i Sverige for at redde Frederikshavns Værft. Det var de faktiske forhold i den del af jernindustrien.
Det var ikke Ranums kop te. Han gik kort efter og havde indstillet sig på at udbygge sit bestyrelsesarbejde. I Malaysia traf han Børge Bek-Nielsen, den danske plantagekonge, der bad ham tage sig af »sin« Aarhus Oliefabrik. Ranum tog en ny omgang som adm. direktør og senere bestyrelsesformand. Den funktion har han haft i Randers Reb, i Hempel, i Superfos, og i Memomory Card, hvor han håbede at undgå en ulykkelig konkurs ved at holde den nu svindlerdømte John Trolle i kort snor. Forgæves.
Ranum er fortsat formand for svejsemakinfabrikken Migatronic.
På seniorernes golf-landshold
Også det offentlige har inviteret. Udenrigsministeriet bad Ranum om at blive første formand for Danmarks Eksportråd og han har siddet i bestyrelsen for IFU og IØ fondene. Lige som han som fondsudpeget i Politikens bestyrelse har været med til sammenlægningen med Jyllands-Posten og i dag sidder i fusionsbestyrelsen, som andre på det seneste har forladt i protest, men han blev.
Der er blevet meget mere tid til familien, der i tre generationer har været på fælles ferie i Caribien, Sri Lanka, Malaysia og Thailand, og til at dyrke l’hombre, bridge, tennis og golf, hvor han med et handicap på 16,1 er med på det danske landshold for seniorer.
Kjeld Ranum er de store linjers mand – parret med sønderjysk snusfornuft. Han tog forleden til Italien med familien for at forberede fødselsdagen i Rom og syntes, at vennekredsen da også skulle inviteres. Så det blev den til middagen i dag, men man skulle altså selv sørge for rejsen derned. Han regnede med, at de blev 16-18 til bords, men der kommer 40!

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.