Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
70 år 30. januar

Sproget i midten

Har man sagt dansk sprog, må man også sige Jørn Lund.

Sprogprofessor Jørn Lund.        Foto: Nikolai Linares
Sprogprofessor Jørn Lund.        Foto: Nikolai Linares

Meget ligger som bekendt i sproget. Hos Jørn Lund var det også her, det begyndte og fortsatte, rent professionelt. 1968-80 var han hhv. undervisningsassistent, amanuensis, adjunkt og lektor på Københavns Universitet. Herefter – og frem til 1991 – var han professor i dansk på det, der dengang hed Danmarks Lærerhøjskole. I 1980 blev han personligt medlem af Dansk Sprognævn, for hvilket han siden har løst mange opgaver og haft mange tillidshverv. Så jo, sproget har lige fra begyndelsen været det, det handlede om, og det er næppe for meget sagt, at Jørn Lund kender det danske sprog bedre end de fleste.

Sammen med Lars Brink udgav han tilbage i 1975 en omfattende sproghistorisk redegørelse for dansk udtale fra 1800-tallet til i dag, han har også siddet i diverse læseplansudvalg og ledet de to seneste »retningsudpegende« sprogudvalg, og 2002-2011 var han direktør for Det Danske Sprog- og Litteraturselskab, der står for netop dét: Dansk sprog og litteratur. Det var ligeledes Jørn Lund, der 1991 blev opfordret til at lede redaktionen af det sidste store analoge danske leksikonprojekt nogensinde (må man formode), nemlig Den Store Danske Encyklopædi, og samtidig blev han direktør i det forlag, Gyldendal, der stod for udgivelsen.

»Dansk sprog er et studieobjekt og en lidenskab for mig,« har Jørn Lund skrevet om sig selv, og da sproget jo er alfa og omega i al formidling, og da Jørn Lund allerede på det tidspunkt var en erfaren udvalgsformand, var det naturligt nok også ham, der blev formand for de udvalg, der i 2006, på initiativ af den daværende konservative kulturminister Brian Mikkelsen, publicerede Kulturkanonen med dens liste over 108 mere eller mindre essentielle og mere eller mindre danske kunstværker og det, der ligner.

Jørn Lund blev 1989 medlem af Det Danske Akademi, som han var sekretær for 1993-2007, og i 2013 formand for Dansk Sprognævn. Hans hovedværk er, foruden ovennævnte sproghistoriske redegørelse, udgivelsen »Dansk Rigsmål I-II«, desuden har han skrevet masser af populære artikler og en række mere letlæste bøger om dansk og nordisk sprog og sprogbrug. Den mange gange hædrede professor er senest blevet begavet med KulturBornholms champagnepris 2012 for »sit sprudlende dansk«.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.