Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Nekrolog

Professor Snape er død

Alan Rickman, der ikke mindst var kendt fra Harry Potter-universet, er død, 69 år.

Alan Rickman.   Foto: Olivia Harris
Alan Rickman.   Foto: Olivia Harris

Den britiske skuespiller Alan Rickman er død 69 år. Han var oprindeligt i sær kendt som teaterskuespiller og var medlem af Royal Shakespeare Company, men nåede alligevel at spille med i en lang række film, og kender man ham ikke for andet, så vil Hans Gruber fra »Die Hard« sikkert få en lampe til at blinke eller også gør professor Severus Snape fra filmene om den unge magiker, Harry Potter« det sikkert. Mens Hans Gruber var hans første rigtige filmrolle, så kom hans gennembrud på de skrå brædder i rollen som den hensynsløse Valmont, i Christopher Hamptons »Liaisons Dangereuses.«

Egentlig anså han skuespil for at være en lidt usikker karrierevej, derfor blev han uddannet som grafisk designer i stedet, og nåede da også at åbne et firma sammen med nogle studiekammerater. Det gik faktisk rigtigt godt, men han havde en hang mod skuespillet og besluttede, at skulle det være, så skulle det være nu. Derfor søgte han ind på Royal Academy of Dramatic Art, hvor han blev optaget. Siden har han spillet med i mange seriøse teaterstykker.

På film var det især i den mørke genre, han gjorde det fremragende. Han kunne virke ond som få, selv når han i virkeligheden ikke var det som Severus Snape, der alt andet lige var en slags helt. Til gengæld er det ikke overraskende, at han spillede en solid sheriff af Nottingham i en af de mange indspilninger af »Robin Hood«.

Men det er nu ikke det hele, for han gjorde sig også godt i mere latterlige roller som f.eks. Emma Thompsons lidt bøvede mand, Harry, i »Love Actually«. Og der var en del andre roller i den genre. Alan Rickman var også instruktør både på teater og film. Han instruerede blandt andet »The Winter Guest« i Almeida Theatre i London i 1995 og den senere filmversion af samme stykke med Emma Thompson i hovedrollen.

Han havde en flot stemme og skulle egentlig også havde leveret samme til den animerede antihelt, Shrek, men takkede nej, fordi han blev tilbud en rolle i »Harry Potter« – en rolle, der kom til at strække sig over et årti.

Alan Rickman døde af kræft og efterlader sin kone, Rima Horton.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.