Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Polsk sociolog med kant død

Dødsfald. Den polskfødte sociolog Zygmunt Bauman er død. Han blev 91 år.

Zygmunt Bauman var omdiskuteret i sit hjemland Polen, men meget anerkendt i resten af verden. Foto: Michal Cizek/AFP
Zygmunt Bauman var omdiskuteret i sit hjemland Polen, men meget anerkendt i resten af verden. Foto: Michal Cizek/AFP

Trods det faktum, at sociologen Zygmunt Bauman har været på banen i mange år, så var hans teorier om samfundet ikke forældet. Han skrev om det moderne samfund og om, hvordan det ændrede sig i forhold til spørgsmål om identitet, politik, frihed, fællesskab, kærlighed og moral. Han var desuden kritisk over for sociale medier, som han mente var en sølle erstatning for virkeligheden, og i tale såvel som skrift var han indigneret og nysgerrig; en mand med et skarpt blik for forandringerne i den moderne verden.

Han efterlader sig et forfatterskab, der er frodigt og modigt og tæller i omegnen af 50 bøger. Han var en moralsk stemme for de fattige og er blevet kaldt for »de svages sociolog«.

Mest kendt er nok værket »Modernitet og Holocaust«, en lille bog med stor spændvidde. Kongstanken er her, at Holocaust ikke var udtryk for, at verden var degenereret til barberi og civilisatorisk sammenbrud. For ham var Holocaust snarere udtryk for, at moderne samfunds bureaukratiske organisering gør den enkelte i stand til at træffe valg – uden etiske implikationer og følelsesmæssigt engagement. At Holocaust ikke kun kunne ramme dig og mig, men også være udført af dig og mig. Bauman tolkede Holocaust som resultatet af en industrialiseret verden med et rationelt bureaukrati, der havde mistet sin moralske autoritet.

Zygmunt Bauman skrev i det hele taget en del bøger om postmodernitet, som han mente var et brud med moderne idealer om en objektiv sandhed og et rationalt samfund.

I sit fødeland Polen var han en omdiskuteret figur. I 2006 offentliggjorde en højreorienteret polsk historiker dokumenter, der viste, at Bauman var officer i et stalinistisk sikkerhedskorps, der skulle hjælpe Polen af med kritikere af det kommunistiske system. Modstandere blev i den forbindelse ofte dræbt.

Bauman indrømmede, at han havde været i organisaionen, men sagde, at han kun havde haft et skrivebordsjob, og der var heller ingen beviser på, at han havde deltaget i drab.

Da Bauman deltog i en offentlig debat i den polske by Wroclaw i 2013 blev der råbt ord som »skam« og »ned med kommunisterne« af en højreorienteret organisation. Det fik Bauman til aldrig at komme tilbage til Polen igen. Han boede i Leeds i England.

Uden for Polen var Zygmunt Bauman til gengæld en mand, der blev lyttet til. Han var kendt for altid at lytte til modargumenter og lære af dem.

I 1992 modtog han den europæiske Amalfipris for sociologi og samfundsvidenskab, og i 1998 fik han Adorno-prisen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.