Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
50 år 12. oktober:

Plankeværket fra Hvorslev

Håndboldspilleren Susanne Munk Wilbek var en af de jernhårde ladies, der vandt guld ved EM i 1994 og OL i 1996. Hun var en af verdens bedste målvogtere, og en landsholdskammerat har kaldt hende et plankeværk – og det var faktisk sødt ment.

Susanne Munk Wilbek. Foto: Morten Dueholm/Scanpix
Susanne Munk Wilbek. Foto: Morten Dueholm/Scanpix

I midten af 1990erne var vi i Danmark tæt på at opbygge en rød-hvid kult, da kvindelandsholdet i håndbold – de danske jernladies, som de blev døbt – i 1994 fik guld ved EM og to år senere guld ved OL.

En af de mest markante jernhårde ladies var Susanne Munk Wilbek, som var holdets talentfulde målvogter. I finalekampen mod Sydkorea fik hun en lidt svag start, men kun kom stærkt igen og sørgede for en række afgørende redninger, som sikrede Danmark OL-guldet.

Wilbek fyret i Viborg

»Vi havde et hold af spillere, der var utroligt rutinerede. Vi var gode sammen, og så havde vi nogle individualister, der havde X Factor. Mange af os havde spillet sammen i lang tid, og vores hold toppede i 1996 og 1997 – så det OL lå på det helt rigtige tidspunkt. Og ja, jeg var faktisk også selv på toppen, selv om jeg havde været syg og var blevet opereret få måneder før OL. Jeg startede på banen i finalen – men nok med de stiveste ben i mands minde, så jeg blev skiftet ud efter ti-tolv minutter. Jeg kom ind igen i slutningen af første halvleg og stod på mål resten af kampen,« sagde hun i 2016 til Dagbladet Ringkøbing-Skjern.

Susanne Munk Wilbek er opvokset på en gård ved Hvorslev, en landsby mellem Viborg og Randers, og spillede i den lokale klub Vellev IF, inden hun i 1985 kom til Viborg HK, hvor hun som målmand brillerede med et ubestrideligt talent og en jernhård kampvilje. At hun oprindeligt blev målmand skyldes en tilfældighed. Et afbud betød, at hun en dag fik målmandspladsen, og det viste sig, at hun havde talent for netop den plads. Udover den rette fysik og en formidabel reaktionsevne er kodeordet forberedelse, fremgår det af sportsjournalisten Susanne Horsdals bog »De største jernladies«, der udkom i november 2016.

Husker du Wilbeks mirakelhold? Her er de i dag

»Susanne Munk Lauritsen (som hun hed, inden hun blev gift med daværende landstræner Ulrik Wilbek, red.) var altid vanvittig velforberedt. Hun gjorde sit arbejde ved at gennemse video efter video af modspillerne på et tidspunkt, hvor det ikke bare var noget, man fandt på YouTube eller googlede sig til, noterede møjsommeligt informationer om modstanderne og studerede sine skuddiagrammer indgående,« står der i bogen. Her kan man også læse om en episode ved OL i Atlanta i 1996. Brandalarmen gik i ejendommen, hvor kvindelandsholdet boede, og det, som Susanne Munk Wilbek i panikken sørgede for at få med sig ud, var – skuddiagrammerne. Heldigvis viste det sig, at det var en brandøvelse.

Da Susanne Munk Wilbek var på toppen, blev hun betragtet som verdens måske bedste målvogter, og en landsholdskammerat, Tonje Kjærgaard, der har kendt hende helt tilbage fra tiden i Viborg, har kaldt hende et plankeværk – sagt i al venskabelighed om hendes evne til at lukke et mål og dirigere rundt med forsvarsspillerne.

Hun spillede sin sidste kamp i 2001. Siden har hun, der betegnes som et omvandrende håndboldleksikon, arbejdet som bl.a. sportschef, målmandstræner og assistenttræner. I denne sæson er hun assistenttræner for Allan Heine i Viborg HK. Det gamle klubkoryfæ er tilbage der, hvor hun begyndte sin karriere i tophåndbold.

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.