Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
40 år 27. april

På Københavns bagside

Forfatteren Jonas T. Bengtsson har om nogen formået at beskrive den del af København, der er ukendt for de fleste.

Foto: Erik Refner
Foto: Erik Refner

Skal man kort beskrive Jonas T. Bengtssons forfatterskab, er det mest dækkende ord socialrealisme. Han fortæller i sine bøger om samfundets bund, om dem, der ikke har klaret sig så godt, og som ofte også har andre problemer, end at de er havnet på den sociale bund.

Men sådan begyndte det egentlig ikke. Bengtsson skrev i begyndelsen af sin forfatterkarriere tekster til DRs børne-TV og børneradio. Før debutromanen »Aminas breve« havde han hverken skrevet noveller eller anden prosa, men tog en beslutning om at skrive en roman. Som han senere fortalte i et interview, så skulle der ske noget.

»Jeg synes, det var skægt at skrive for børn, men til sidst var jeg mættet og havde lyst til at skrive noget, hvor jeg ikke kunne dække mig ind under en bestemt genre og målgruppe.«

Det førte til romanen »Aminas breve« fra 2005, der handler om den ensomme Janus, der udskrives fra psykiatrisk afdeling og starter en desperat jagt efter en kvinde ved navn Amina. Hun er en gammel flamme fra gymnasietiden, som har holdt brevkontakt med Janus under hans årelange indlæggelse med diagnosen skizofren paranoid. Men brevene fra Amina er pludselig stoppet, og han nu vil finde ud af hvorfor.

Romanen, der foregår i Nørrebros betændte miljøer, er netop blevet omsat til en film, der får premiere i begyndelsen af næste år.

Også Bengtssons øvrige romaner tager afsæt i miljøer og skæbner uden for mainstream.

»Kvarterer betyder mest noget for mig som sindbilleder. Illustrationer af et indre liv. Nordvest var god til at illustrere noget opbrud og nedbrud. Nu er det ved at blive hipt. Damn it.«

Jonas T. Bengtsson er født i Brønshøj, men boede en del år i Nordvest, ligesom hans hovedperson Nick i hans anden roman »Submarino«.

Spørger man Bengtsson, om han vil blive i sporet med personer med omfattende sociale problemer, eller måske skrive om noget andet, er svaret:

»Jeg har altid interesseret mig mest for outsidere. Og kronisk følt mig selv stående uden for. At vælge nogen, der rent fysisk står uden for pga. deres sociale situation, har været et forsøg på at billedliggøre det. Men jeg kommer nok ikke til at skrive så meget mere om Nordvest, når jeg er færdig med den bog, jeg arbejder på nu, der foregår i min gamle boligblok. Men jeg kommer nok heller ikke til at slippe outsiderne lige foreløbig.«

Han kalder sig selv for en »ægte one trick pony« – det vil fortsat være personerne uden for livets hovedfærdselsårer, han vil beskæftige sig med.

»Jeg tænker ikke særlig meget over min forfatterkarriere. Jeg tænker på bogen, jeg arbejder på. Jeg tror, det holder mig nogenlunde mentalt sund.«

Bengtsson har vundet en del priser for sit forfatterskab, blandt andre BG Banks Debutantpris i 2005 og P.O. Enquists pris i 2010. Senest udgivne roman fra hans hånd er »Et eventyr« fra 2011, altså for fem år siden, men det betyder ikke, at han har ligget på den lade side.

Han skrev en roman færdig, men valgte ikke at udgive den, fordi han var utilfreds med den. Desuden har han skrevet en film, som han ikke selv var tilfreds med. Og så er der altså en roman tæt på udgivelse.

Jonas T. Bengtsson er ikke kun litterært ved at være færdig med Nordvest. Han er flyttet tilbage til Brønshøj, hvor han er født. Han er ikke længere gift, men er flyttet sammen med kæresten, Line-Maria Lång, der også er forfatter.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.