Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
40 år

Naturvidenskab for humanister

Sissel-Jo Gazan har som forfatter stor succes med sine naturvidenskabelige krimier. 20. december fylder hun 40 år.

Sissel-Jo Gazan.    Foto: Liselotte Sabroe
Sissel-Jo Gazan.    Foto: Liselotte Sabroe

Mens mange krimiforfattere får skyld for at sprøjte den ene hurtige krimibasker ud på markedet efter den anden, insisterer Sissel-Jo Gazan på at tage sig god tid.

Med sin seneste roman »Svalens graf« tog det hende fem år, før hun kunne afslutte sin historie om WHO’s globale vacciner, forskningspenge, bitre akademiske magtkampe og en families forkrøblede fortrængninger.

»Med sit kompositoriske overblik og sin genresikkerhed formår Sissel-Jo Gazan at skabe en krimi, som har mere at byde på, end de fleste andre,« hed det.

I morgen fylder Sissel-Jo Gazan 40 år, og selv om hun ofte er i Danmark, er det den store lejlighed i Berlin, der har været hendes hjem de seneste otte år. Med en enkelt afstikker til Australien, hvor hun boede i halvandet år sammen med sin mand og skrev »Svalens graf« færdig. Mellem alverdens kryb og med en baby i kravle-stadiet, har hun fortalt.

Allerede som 21-årig debuterede hun med romanen »Når man kysser i august«. Sideløbende med sit forfatterskab begyndte Sissel-Jo Gazan at studere biologi, hovedsagelig for at bevise, at hun kunne, har hun sagt.

Det er ellers ikke det naturvidenskabelige område, der har domineret i barndomshjemmet i Århus, hvor hendes mor er børnebogsforfatteren Janne Hejgaard og hendes far, journalisten og forfatteren Paul Gazan.

Efter forældrenes skilsmisse, da hun var fem, tog hun med sin mor ud at sejle i tre år, og skrev undervejs hjem om smidige delfiner og duftende appelsiner i et fantasifuldt og dramatisk sprog.

Sissel-Jo Gazan er kendt for at bruge månedsvis på research og nægter at slippe sit manus, før alle fakta og hver eneste detalje er gennemtjekket.

Efter succesen med forgængeren »Dinosaurens fjer« i 2008 havde hendes forlag, Gyldendal, ellers gerne set en noget hurtigere efterfølger. Men Sissel-Jo Gazan er en forfatter, der selv betemmer sit tempo.

»Jeg springer over, hvor gærdet er højest, det gør jeg altid,« har hun sagt.

Med speciale i dinosaurer har biologen Sissel-Jo Gazan fået ros for at være en stærk formidler af naturvidenskab. Så stærk, at selv humanister føler sig klædt på, skrev en anmelder.

Men det er ikke kun krimi-genren, hun mestrer, hun formår også at formidle nogle af livets helt store spørgsmål.

Sammen med fotografen Sif Meincke tog hun i 2005 rundt og talte med præster om kærlighed og den høje skilsmisserate. Det blev først til bogen »Sig ja! - hvad præster ved om kærlighed«. Senere blev konceptet udvidet til tv-programmet på DR2 »Kærlighedens bud«.

Sissel-Jo Gazan er mor til en datter og en søn og gift med den australske helikopterpilot, Mark Reid Gazan.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.