Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
75 år 14. januar

Med styrke og gennemslagskraft

Faye Dunaway brød igennem med den kvindelige hovedrolle i »Bonnie og Clyde«.

Den amerikanske skuespiller Faye Dunaway fylder 75 år.    AFP PHOTO/ANNE-CHRISTINE POUJOULAT
Den amerikanske skuespiller Faye Dunaway fylder 75 år.    AFP PHOTO/ANNE-CHRISTINE POUJOULAT

Oprindeligt var det instruktør Roman Polanski selv, der pegede på Faye Dunaway til rollen som Evelyn Mulwray til filmen »Chinatown«, hvor hun skulle spille overfor Jack Nicholson. Produceren Robert Evant ville hellere have Jane Fonda til rollen, fordi Dunaway efter hvad han havde hørt, var kendt for sit temperament under indspilninger.

Da filmarbejdet kom i gang var det dog ikke hendes temperament, der var problemet, men derimod Polanskis evne til at genere sine omgivelser. Han rev brutalt et hår af hendes hoved uden at advare hende på forhånd med den begrundelse, at det stak op i lyset.

Så fik han til gengæld Dunaways temperament at mærke. Hun kaldte ham en sadist, og dertil kom, at han i det hele taget gjorde, hvad han kunne, for at ydmyge hende ved enhver given lejlighed.

Men der var mange andre problemer. Polanski syntes, at Dunaway var for langsom til alt.

Derimod gik samarbejdet med Jack Nicholson rigtig godt, og som vi siden så, kom der en film ud af det, som i dag har klassiker-status ikke mindst i kraft af skuespillernes præstationer. Og senere sagde Polanski da også – foruden et par mindre flatterende ting – at Dunaway var en formidabel skuespiller. At han senere blev tiltalt for seksuel omgang med en 13-årig, hører en anden historie til.

»Chinatown« gjorde Faye Dunaway til en endnu større stjerne på himlen. I forvejen var hun berømt og rost for sin rolle i »Bonnie og Clyde«, hvor hun spillede Bonnie Parker, den kvindelige del af et gangsterpar, der havde en blodig karriere som bankrøvere, inden de selv endte med at dø i et blodbad.

Hendes storhedstid var i 1970erne, hvor hun medvirkede i så gode - og så vidt forskellige - film som Sydney Pollacks intense thriller »Tre døgn for Condor«, Arthur Penns festlige western »En god dag at dø«, »Chinatown« og Sidney Lumets mediekritiske »Nettet«. Den gav hende en Oscar for rollen som den benhårde og iskoldt kalkulerende TV-producer, Diana Christensen. Og så har hendes teaterkarriere heller ikke været noget at kimse af.

Siden toppen i 1970erne har Dunaway spillet med i mange film og TV-produktioner, men har aldrig helt opnået den popularitet, hun oplevede tidligere.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.