Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
80 år

Manden, der bliver ved med at genopfinde sig selv

Dustin Hoffman har siden sit gennembrud på film for næsten 50 år siden vedblivende genopfundet sig selv. 8. august bliver han 80 år.

Dustin Hoffman tidligere på året under filmfestivalen i Cannes. I morgen bliver han 80. Foto: AFP/Alberto Pizzoli/Scanpix
Dustin Hoffman tidligere på året under filmfestivalen i Cannes. I morgen bliver han 80. Foto: AFP/Alberto Pizzoli/Scanpix

Hvor høj han er? 167 centimeter. Samme højde som en række af historiens store skikkelser: Napoleon, Stalin, Churchill... Og lige så mangesidet.

Vi taler om Dustin Hoffman - en af alle tiders største skuespillere. 8. august bliver han 80 år. Som skuespiller - og instruktør - har han været aktiv på film og teater siden 1960.

Hvis der er en fællesnævner i Hoffmans virke, må det være den perlerække af anti-helte han har spillet og forsvaret på film. Fra »The Graduate«, »Midnight Cowboy«, »Little Big Man«, »Papillon«, »Lenny«, »Marathon Man« og »Alle præsidentens mænd« til »Tootsie«, »Rain Man«, »Billy Bathgate« og »Meet the Fockers«. For nu bare at nævne nogle af højdepunkterne.

Han er blevet hædret med to Oscars - nomineret til yderligere fem - og overlæsset med et væld af andre filmpriser.

Dustin Hoffman er født og opvokset i Los Angeles og opkaldt efter stumfilmskuespilleren Dustin Farnum. Han begyndte efter, hvad der svarer til studentereksamen, at læse medicin, men efter et år begyndte han at arbejde med skuespillet - sammen med andre aspiranter som Gene Hackman og Robert Duvall, som stadig er hans gode venner.

1966 havde instruktøren Mike Nichols haft Hoffman til prøve med henblik på en rolle i en musical, men han kunne ikke bruge ham, fordi han ikke sang godt nok. Rollen gik i stedet til Alan Alda. Men Nichols huskede Hoffman, da han skulle besætte sin hovedrolle i »The Graduate«, der på dansk kom til at hedde »Fagre voksne verden«. Efter den blev Dustin Hoffman berømt fra den ene dag til den anden og nomineret til en Oscar. Han var ikke alene sensationel god, han kom til at definere en ny generation af skuespillere.

Næsten demonstrativt tog han efter »The Graduate« rollen som udskuddet Ratso Rizzo i »Midnight Cowboy« (1969) og udfoldede samtidig sin kunstneriske spændvidde.

Det sværeste for ham var at få rollen. Kunne han spille andet end kikset student? Hoffman satte instruktøren stævne på Times Square i New York, og her stod denne og ventede et stykke tid, før han opdagede, at den hjemløse mand, der hele tiden havde stået et lille stykke væk, var Dustin Hoffman, ubarberet og med tilbageredt fedtet hår i en slidt frakke. Instruktøren gik hen til ham: »Du får rollen.« For sin rolle i filmen blev Hoffman indstillet til en Oscar.

Om muligt lagde han yderligere alen til sit talent med sin næste film, »Little Big Man« (1970), der på dansk hed »En god dag at dø«. Her følger man hans hovedperson fra teenageårene til han er 121 år.

Også med »Lenny« (1974) genopfandt han sig selv igen-igen. Og sådan blev det ved og ved, som når man drejer en diamant. På sine gamle dage giver han sig fornøjet hen til pjankede komedier som »Meet the Fockers« og »Quartet« (2012) - som instruktør. Han holder aldrig op med at overraske.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.