Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
75 år 6. oktober

Kunsten at være gift med en komiker

Svenske Britt Ekland huskes i dag mest for sit stormfulde ægteskab med filmkomikeren Peter Sellers.

Britt Ekland blev født i Stockholm, men gjorde international karriere som skuespiller. Foto: Scanpix
Britt Ekland blev født i Stockholm, men gjorde international karriere som skuespiller. Foto: Scanpix

Hun er døbt Britt-Marie Eklund, men som international, svensk skuespillerinde er hun Britt Ekland. Hendes store filmår var i 1960erne og 1970erne med titler som »The Night They Raided Minsky’s« (1968), krimien »Get Carter« (1971), som Bond-pigen Mary Goodnight i »Manden med den gyldne pistol« (1974). Desuden grundlagde hendes medvirken som blondine i en stribe italienske film hendes status som filmisk sexsymbol.

Et liv i overhalingsbanen og de øvre selskabscirkler i London, der bl.a. inkluderede det britiske kongehus, og ikke mindst et stormfuldt ægteskab med komikeren Peter Sellers, der tilsyneladende var mere sjov på film end i privatlivet.

Britt Ekland voksede op i Stockholm med tre yngre brødre og har fortalt, at hun var »tyk og grim« som barn. En fremtræden hun åbenbart voksede fra allerede som teenager.

I 1964 havde Peter Sellers set et billede af hende i avisen og inviterede hende ud og friede til hende. Året efter, i januar 1965, fik Sellers og Ekland datteren Victoria. Samme år rejste de til Rom, da begge skulle medvirke i den italiensk-engelsk-producerede »After the Fox«. Sellers havde fra starten problemer med at forstå filmens instruktør, Vittorio De Sica, når han talte engelsk, og var årsag til en dårlig stemning på settet, da han gik så vidt som til at forlange De Sica fyret fra filmen. Desuden var han højlydt utilfreds med sin kones præstation og begyndte at skændes med hende foran hele filmholdet. Blandt andet kastede han en stol efter hende. Ægteskabet begyndte at knirke.

Tilsvarende forlod Sellers i vrede indspilningen af »Casino Royale«, før filmen var færdig. Samtidig blev han dekoreret med ordenen Commander of the Most Excellent Order of the British Empire (CBE) for sit store talent. Dagen før overrækkelsen havde Sellers og Ekland igen skændtes så det bragede, Ekland havde kradset ham i ansigtet og Sellers fik en sminkør til at skjule de røde striber før modtagelsen på Buckingham Palace. Ekland fastholdt senere, at selv om bølgerne gik højt, når de skændtes, så havde Sellers aldrig slået hende.

Under optagelserne til parrets næste film, »The Bobo«, nåede de ægteskabelige uoverensstemmelser imidlertid nye højder, og Peter Sellers bad direkte instruktøren, Robert Parrish, om at fyre hans kone fra filmen.

»Jeg nægter at møde til optagelserne, hvis den kælling stadig er ansat efter frokost,« sagde han. Britt Ekland sagde siden, at ægteskabet på dette tidspunkt var en »rædsom parodi«. Kort efter forlangte hun skilsmisse, og da skilsmissen var en kendsgerning sidst på året 1968, sendte Peter Sellers ven, Spike Milligan, Britt Ekland et lykønskningstelegram.

I 2004 blev Britt Ekland spillet af Charlize Theron i filmen »The Life and Death of Peter Sellers«, der utvetydigt skildrer den verdensberømte komiker som et dumt svin. Britt Ekland og Charlize Theron så filmen sammen ved en forevisning i Cannes og Britt Ekland græd.

Efter forholdet til Sellers havde hun flere kærester. 1973 havde hun derefter fået en søn med plade-produceren Lou Adler, og et par år senere blev hun kæreste med rock-stjernen Rod Stewart. De var sammen i mere end to år, før de skiltes. 1979–1981 var hun kæreste med rock-sangeren Phil Lewis og i 1984, da hun var 42, giftede hun sig med den 19 år yngre trommeslager, Slim Jim Phantom. De fik sønnen Thomas Jefferson og blev skilt igen i 1992.

Britt Ekland har på TV3 for nogle år siden bl.a. medvirket i reality-showet »Svenske Hollywood-fruer«.

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.