Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
70 år

Horrormesteren har mange ansigter

Stephen Kings første roman gjorde ham berømt. Det har han været lige siden.

Over 400 millioner solgte titler: Stephen King er et globalt hit. Foto: Maja Hitij, EPA
Over 400 millioner solgte titler: Stephen King er et globalt hit. Foto: Maja Hitij, EPA

Har man sagt horror, må man også sige Stephen King.

Den amerikanske forfatter er det moderne indbegreb af genren. Han er manden bag Misery«, hvor en forfatter bliver et offer for sin egen skrift, debutromanen »Carrie«, hvor en teenager, der er kommet ud i kulden, hævner sig på kammeraterne, og den biografaktuelle »It«, hvor klovnefiguren bliver inkarnationen af det rædselsvækkende.

Han er i det hele taget meget filmatiserbar, Stephen King, der 21. september fylder 70. Og hvorfor så det? Fordi hans romaner, som Berlingskes Jeppe Krogsgaard Christensen forleden skrev i sin anmeldelse af filmen »It«, er i positiv forstand udvendige. Der sker noget. Der handles. Som der også sker en masse i »The Shawshank Redemption« – eller »En verden udenfor«, som den kom til at hedde på dansk - hvor fortællingen om bankmanden Andy Dufresne, hans mange år i fængsel og hans heldige flugt til sidst også blev til en af alle tiders bedste film. Og som der sker skræmmende ting i »Ondskabens hotel«, der inspirerede til et ligeledes fantastisk opus af Stanley Kubrick.

Læg dertil fantasyserien om Det Mørke Tårn. Et værk, der, i hvert fald hvad omfang angår, er Stephen Kings opus magnum. Fødselsaren er en forfatter med mange facetter, mange ansigter. Og en enormt produktiv én af slags. 54 romaner er det foreløbig blevet til, inklusive de syv, han har skrevet under pseudonym, dertil næsten 200 noveller og en række non fiction-bøger. Og da Stephen King både kan skrive og fortælle historier, har han fået kolossalt mange læsere plus et hav af priser. Han er en stjerneforfatter den slags, som måske aldrig blive fuldgyldigt anerkendt i »finlitterære« kredse, men som rammer så meget desto mere bredt.

Stephen King blev født i Portland i Maine på den amerikanske østkyst. Da han var to år gammel, gik hans far ud »for at købe cigaretter«, men han vendte aldrig tilbage. Unge Stephen begyndte at skrive sine egne første historier som syv-årig, og han fik inspiration til sit forfatterskab i de science fiction - og fantasyfilm, han så i biografen. Fra 1967 begyndte han at sælge fortællinger til amerikanske mandemagasiner. Fra 1966 til 1979 studerede han engelsk på universitet i Maine, hvor han mødte sin hustru, Tabitha Spruce. »Carrie«, der udkom i 1974, gjorde ham øjeblikkeligt berømt.

Det hører med til billedet af Stephen King, at han tidligt begyndte at drikke, og at han kom på afvænning tilbage i 1987. Det har han selv været helt åben om. I juni 1999 blev han alvorligt såret, da han blev kørt ned, mens han spadserede. I lang tid måtte han skrive i hånden, fordi han ikke var i stand til at sidde ved et skrivebord.

Men han kom sig, og hans berømmelse er ikke falmet, og hans stjernestatus kan også udtrykkes i tørre tal: Over 400 millioner solgte bøger, udgivet på mere end 50 forskellige sprog. En skræmmende stor succes.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.