Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
For 113 år siden

Første Tour-vinder

Maurice Garin - vinder af den første Tour de France i 1903.
Maurice Garin - vinder af den første Tour de France i 1903.

Hvert år på denne tid er det en yndet sommerbeskæftigelse at sætte sig foran fjernsynet og se topprofessionelle ryttere lide sig vej gennem Frankrig i sæsonens største og vigtigste cykelløb, Tour de France. I 1903 måtte tilskuerne ud på vejen, hvis de skulle følge rytterne i deres strabadser, og på denne dag for 113 år siden kunne de så hylde den første vinder af løbet – franske Maurice Garin, da han kørte over målstregen i Ville-d’Avray – en forstad til Paris.

Oprindeligt havde Henri Desgrange, der var redaktør på avisen l’Auto og initiativtager til løbet, planlagt, at der skulle køres i fem uger, men blot 15 deltagere meldte sig. Det tal steg til 60, da løbet i stedet blev skåret ned til 19 dage og seks etaper. En af etaperne – fra Nantes til Paris – var på ikke færre end 471 km, og samlet nåede de gennemførende ryttere at tilbagelægge ruten på 2.428 km på cykler, som vi vel efter dagens standard ville kalde skærveknusere, og vel at mærke uden nogen form for hjælp eller forplejning. Det måtte rytterne selv klare.

Af de 60 startende, som hver havde betalt ti franc for at deltage, formåede 21 at gennemføre, og af dem var Maurice Garin den hurtigste. Den italienskfødte Garin, der i sine unge år havde arbejdet som skorstensfejer, men senere havde åbnet en cykelbutik, fik 3.000 franc for at vinde løbet.

Til sammenligning er der 450.000 euro til årets vinder af Touren oveni hans gode løn.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.