Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
60 år 10. januar

En løbende koncernchef

Som koncernchef i Lægemiddel-industriforeningen har Ida Sofie Jensen stor indflydelse på både sundhedspolitik, forskning og landets største eksporterhverv.

Ida Sofie Jensen er kendt som en hård forhandler. Foto: Uffe Weng/Scanpix 2018
Ida Sofie Jensen er kendt som en hård forhandler. Foto: Uffe Weng/Scanpix 2018

Beder man Flemming Møller Mortensen, Socialdemokratiets sundhedsordfører, om en karakteristik af Ida Sofie Jensen, så kommer det korte svar uden tøven.

»Hun har et højt energiniveau og brænder for sin sag. Hun repræsenterer en høj grad af kontinuitet.«

Ikke noget ringe skudsmål. I 13 år har Ida Sofie Jensen været koncernchef for en af landets mest indflydelsesrige brancheorganisationer, Lægemiddelindustriforeningen, Lif. Organisationen er i en vis forstand lig med Ida Sofie Jensen, for det er hende, der har transformeret den fra at være en gammeldags industribrancheorganisation til en moderne interesseorganisation.

»Lif er en meget synlig og moderne organisation, der spiller ind med et socialt ansvar. Den gør det godt, men kan være meget insisterende, og man skal gøre sig klart, at det er en brancheorganisation. Den er dygtig til at få os på Christiansborg til at forstå, at der skal investeres i forskning og viden, og at vi skal prioritere muligheden for at dele sundhedsdata. Men Lif har forstået, at åbenhed og ikke korruption er vejen frem,« siger Flemming Møller Mortensen.

Nogle få tal demonstrerer, at Ida Sofie Jensen står i spidsen for en branche med enorm indflydelse: Lægemidler er landets største eksporterhverv. I 2016 var eksporten på 91,6 mia. kr. Industrien afføder 90.000 job og tegner sig for 30 pct. af al privat forskning.

I hendes tid som chef har branchen, der bl.a. har været kritiseret for at forsøge at påvirke læger med eksklusive studierejser og dyre middage, indført en række etiske regler for samarbejde med sygehuse og patientforeninger. Der er med organisationens egne ord blevet ryddet op i egne rækker. Det er også med Ida Sofie Jensen ved roret, at Lif siden 2007 har indgået aftaler med Sundhedsministeriet, der lægger loft over medicinprisernes udvikling. Et par tal illustrerer, at aftalen er særdeles vigtig: Regionernes medicinudgifter var i 2016 på 13,5 mia. kr. og udgjorde 12,6 pct. af deres samlede sundhedsudgifter.

Disse tiltag har gjort Lif til en central aktør i sundhedspolitikken, og Ida Sofie Jensen formår både at holde den etiske fane højt, deltage i den sundhedspolitiske debat og varetage lægemiddelindustriens økonomiske interesser.

»Tag ikke fejl af Ida Sofies feminine ydre. Hun er benhård og bider sig fast i bordkanten, når hun forhandler,« har Lars Rebien Sørensen, Novos tidligere topchef, udtalt.

Inden hun kom til Lif var hun bl.a. direktør på Herlev Hospital og kontorchef i Amtsrådsforeningen, og hun har et meget stort netværk i sundhedssektoren og medicinalindustrien. Hun var en af de første der så mulighederne for at få EMA, Det Europæiske Lægemiddelagentur, til at placere sit hovedsæde i København, hvilket ikke lykkedes – Amsterdam trak det længste strå.

Hun har også arbejdet for at skaffe politisk bevågenhed for life science-branchen, virksomheder inden for lægemidler, biotek og medicoteknisk udstyr, hvilket er lykkedes. Regeringen er ved at færdiggøre en strategi for dette område.

Når Ida Sofie Jensen ikke arbejder, er det familien og løbeskoene, der trækker. Hun er ivrig løber og har gennemført 20 halvmaratonløb, bl.a. i San Sebastian, Marseille og Berlin.

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.