Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
80 år 31. januar

Dronningen som abdicerede

For fem år siden abdicerede den hollandske dronning, Beatrix, efter 33 år som monark.

Prinsesse Beatrix var dronning i 33 år.
Foto: Koen van Weel
Prinsesse Beatrix var dronning i 33 år. Foto: Koen van Weel

Kort før sin 75-års fødselsdag i 2013 valgte den hollandske dronning Beatrix at abdicere og overlade tronen til sin søn, den nuværende konge, Willem-Alexander.

»Tiden er inde til dette skridt, som jeg har overvejet at tage i nogle år,« sagde Beatrix i en tale til nationen.

Hun fulgte dermed en hollandsk tradition, for også hendes mor, dronning Juliana, og bedstemor, dronning Vilhelmina, abdicerede.

Beatrix gjorde sig som dronning bemærket med sit sociale engagement, bl.a. til fordel for handicappede, børn og unge i den tidligere koloni Surinam og De Nederlandske Antiller samt i UNICEF.

Hun gik i folkeskole i Canada og tog studentereksamen hjemme i Holland, hvor hun også studerende sociologi, jura og statskundskab på universitetet i Leiden. Senere var hun på arbejdsophold ved internationale organisationer i Genève, Strasbourg, Paris og Bruxelles.

I 1966 blev hun gift med den tyske diplomat og greve Claus von Amsberg, som hun havde mødt året inden. Forholdet affødte stærke reaktioner, dels fordi han var tysk, og dels fordi han havde været medlem af Hitlerjugend og i krigens sidste år gjorde tjeneste i Wehrmacht i Italien, men han fik det hollandske parlaments tilladelse til brylluppet.

Det var ikke første gang, at et ægteskab i kongehuset vakte debat i Holland. Også kong Willem-Alexanders ægteskab med dronning Maxima har givet anledning til diskussion, fordi hendes far var minister under den argentinske diktator, Videla.

Dronning Beatrix og prins Claus fik tre børn. Udover Willem-Alexander er det prins Johan Friso, der døde i 2013 som følge af skaderne efter en skiulykke, og prins Constantijn.

Ligesom i Storbritannien og Danmark forventes den hollandske regent at afholde sig fra politiske ytringer.

Men da dronning Beatrix i 2012 besøgte Oman og Abu Dhabi blev hun af den hollandske politiker Geert Wilders, der er kendt for islam-kritiske synspunkter, kritiseret for at have båret tørklæde under besøget. Dronningens kommentar var »nonsens«, hvilket kunne tolkes som en indikation af, hvor hendes sympati ligger.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.