Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Nekrolog

Den skønneste svane er død

Solodanser, instruktør og balletpædagog Heidi Ryom, der var sin generations mest alsidige ballerina, er gået bort i en alder af 58 år.

Arkivfoto 1997: Balletdanser Heidi Ryom med sin - på det tidspunkt - tre-årige søn August.
Arkivfoto 1997: Balletdanser Heidi Ryom med sin - på det tidspunkt - tre-årige søn August.

Det er mindre end en uge siden, at Heidi Ryom glad og stolt fik overrakt Ballettens Venners Hæderspris af Prinsesse Benedikte og bagefter fuld af energi og humor fortalte foreningens mange medlemmer om sin alsidige karriere i Den Kgl. Ballet. Derfor kommer meddelelsen om den 58-årige Heidi Ryoms pludselige død lørdag som følge af en hjerneblødning som et virkeligt chok.

Lille og spinkel af statur er Heidi Ryom ofte blevet kaldt ballettens kolibri. Men den lille krop rummede en meget stor, dyb og alsidig kunstner, og Heidi Ryom kom som solodanser i Den Kgl. Ballet til at folde sig ud som den skønneste svane i »Svanesøen«. Netop i dobbeltrollen som Odette/Odile i »Svanesøen« fejrede hun sit 25-års jubilæum i 1997, hvor Nikolaj Hübbe blev fløjet hjem fra New York for at være hendes prins. Et fantastisk højdepunkt i Heidi Ryoms karriere, der er blevet fastholdt i Tine Hardens fotobog »En aften jeg aldrig glemmer«.

Det var også sammen med Nikolaj Hübbe, at Heidi Ryom ti år tidligere for alvor viste sin store dramatiske spændvidde, da de to sammen dansede titelrollerne i »Romeo og Julie«. Og som Tatjana i John Crankos »Onegin« over for såvel Arne Villumsen som Nikolaj Hübbe i titelrollen greb hun publikum om hjertet med sit forrygende stærke spil som kvinden, der vælger og magter sin skæbne.

Uddannet på Det Kgl. Teaters Balletskole i en generation med mange dygtige dansere ved sin side var Heidi Ryom slideren, der arbejdede sig langsomt, men sikkert frem mod det teknisk fuldkomne. Hun begyndte i det muntre repertoire og var sjov som den bebrillede Helena i »En Skærsommernatsdrøm« og drilsk som Svanhilda i »Coppelia«.

Kirsten Ralov havde øje for hendes talent som Bournonville-danser, og ved Bournonville-festivalen i 1979 debuterede hun i pas de deuxen fra »Blomsterfesten i Genzano« med Ib Andersen som partner og kom siden til at danse en lang række af Bournonvilles balletter. Men ikke mindst Henning Kronstam blev en vigtig mentor for Heidi Ryom, der skulle vise sig at gemme på store potentialer til også at udtrykke livets mørke og tragiske sider.

Hendes store følelsesregister kom blandt andet frem i arbejdet med rollen som Giselle under Henning Kronstams fornemme instruktion. Et fantastisk arbejde, der er meget smukt fastholdt i Anne Wivels film »Giselle«.

Efter udnævnelsen til solodanser i 1982 kom Heidi Ryom også til at brillere i balletter som »Etudes« og »Don Quixote«, og hun mestrede de raffinerede trinkombinationer i Balanchines balletter.

Den superstærke fysik og stamina fik hun, som hun også fortalte i sidste uge, blandt andet ved under morgentræningen på teatret at tage herreklasser i stedet for dameklasser og kaste sig ud i de hårde herrespring.

Da Heidi Ryom som 41-årig stoppede som solodanser, gik hun efter eget ønske ikke over i karakterfaget, men har siden været en højt værdsat underviser og instruktør for Den Kgl. Ballet. Som hun sagde ved prisuddelingen forleden: »Det er ligeså hårdt at være instruktør som danser, for nu sidder jeg nede i salen og sveder, når jeg kigger op på scenen.«

Det er en meget stor kapacitet, Den Kgl. Ballet mister med Heidi Ryoms død. Hun efterlader sig sønnen August, som hun fik i ægteskabet med balletdanseren Julian Ringdahl.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.