Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
70 år 7. februar

Danskernes krønikeskriver

Manuskriptforfatter Stig Thorsboe har relativt sent i sin karriere scoret et stort hit hos publikum med den folkelige serie, Badehotellet.

Forfatteren Stig Thorsboe fortæller under et pressemøde om den nye sæson af TV-serien Badehotellet. Foto: Mads Claus Rasmussen
Forfatteren Stig Thorsboe fortæller under et pressemøde om den nye sæson af TV-serien Badehotellet. Foto: Mads Claus Rasmussen

Brødrene Peter og Stig Thorsboe har været faste leverandører af danske TV-serier op gennem 1990erne og 2000erne, og i dag fylder sidstnævnte 70 år.

De begyndte med at levere manuskripter. De skrev sammen fem episoder af Erik Ballings TV-serie »Anthonsen«. Det var med Ove Sprogøe i hovedrollen som den forkølede detektiv Anthonsen, der første gang var dukket op i Erik Ballings »Rend mig i revolutionen« fra 1970.

Siden skrev de den meget populære »Landsbyen«, der blev lavet til fire sæsoner i perioden 1991-1996. Serien var en bred familiefortælling, der finder sted i de tidlige 1990ere, som følger en familie i provinsen og blev optaget i landsbyen Grumløse i Sydsjælland.

Efterfølgende skiltes makkerparret, og mens Peter Thorsboe stod bag en bølge af krimier som Rejseholdet, Ørnen og Livvagterne, fik Stig Thorsboe et stort folkeligt gennembrud med Taxa, der af mange anses for at være en tidlig hjørnesten i de danske TV-seriers guldalder.

Lektor i medievidenskab, Peter Schepelern, har identificeret Thorsboes portræt af vores land som det »socialdemokratiske« Danmark, hvor det typisk er den »lille mands synspunkt«, der bliver hyldet, og selv om nogle af karaktererne godt kan være ud af overklassen, ligger manuskriptets sympati hos den lille mand.

Altså materiale der følelsesmæssigt ikke ligger langt fra danske TV-klassikere som »Huset på Christianshavn« og »Matador«.

Ikke desto mindre var Taxa et nybrud i dansk TV-dramatik. Hvor tidligere TV-serier typisk var optaget i studier, fik Taxa et råt storbypræg, hvor biljagter og action i byens gader spillede en vis rolle. For første gang så man også glimt af de lange karakterforløb, der siden prægede amerikanske serier som »The Sopranos« og »Mad Men«. I Taxa gik karaktererne gennem kriser og forløsning, der strakte sig over en hel sæson, mens karakterer i tidligere TV-serier ofte var statiske i deres udvikling.

Stig Thorsboe blev inspireret af sin egen families historie, da han skrev den danmarkshistoriske »Krøniken«, der i 22 afsnit skildrede efterkrigstiden gennem en fortælling om en radiofabrikant.

Med komedieserien »Lykke« demonstrerede Stig Thorsboe, at han kunne udfolde sig i flere genrer samtidig med, at serien med sit tema om medicinsk behandling af livskriser havde mere end en rem af alvor.

Men sit største hit fik Stig Thorsboe relativt sent i sin karriere, da han i 2013 skiftede arbejdsgiver og for TV 2 skrev »Badehotellet«. Over foreløbig fire sæsoner har »Badehotellet« leveret en sikker blanding af folkekomedie og drama, der er blevet en overordentlig effektiv seermagnet, som DR har haft svært ved at matche. Den lette nostalgiske tone om intrigerne blandt personale og gæster på et badehotel var tilsyneladende præcis, hvad forjagede TV-seere havde brug for til at stresse af.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.