Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
70 år

Cath med bløde poter

Tidligere hofreporter Bodil Cath har i årtier med pli fulgt de kongelige i optimistiske som pessimistiske stunder. 8. februar bliver hun 70 år.

Bodil Cath bruger bl.a. tiden på at læse om sin fødeø Als' dramatiske historie. Foto: Margot Trojahn
Bodil Cath bruger bl.a. tiden på at læse om sin fødeø Als' dramatiske historie. Foto: Margot Trojahn

Hun har et naturtalent til at vade ind i folks sjæle. Med sin energiske, umiddelbare journalistiske tæft har Bodil Cath fået betroelser fra både høj og lav, som det har krævet pli og empati at forvalte – og de egenskaber har hun også. Til udmærkelse.

Hun var i årtier BTs landskendte hofreporter, fylder 70 år i dag som emeritus, men har de seneste seks år betalt tilbage som gemytlig fortæller fra Skagen til Gedser om sine oplevelser fra Grønland til Australien med de kongelige.

»Jeg har vist snart afgræsset hele det danske foredragsmarked, men i Kliplev i det sønderjyske har de da just booket mig.«

Cathen, som hun kaldes i hof- og aviskredse, blev på fødeøen Als døbt som Bodil Cathrine Nissen, og figurerede med det navn som Berlingskes første kvindelige kriminalreporter i 1968. Da hun vandrede over gaden til formiddagsavisen, sagde en kreativ BT-kollega, at Cathrine og Nissen ikke går i københavnerlivet – hvad med Bodil Cath?

Sådan blev det, og efter giftermålet med nu afdøde Kjeld tilføjedes til CPR-registret yderligere Hansen.

I de næste fire årtier var Bodil Cath med, hvor glade og kendte mennesker samledes. Hun har mødt Simon Spies, Julio Iglesias, Ringo Starr, Dirch Passer, Jodle Birge, Master Fatman – og præsident George Bush, men koncentrerede sig om de kongelige på rejser i ind- og udland som fremmeste hofsnog. Udtrykket er godt, for snoge er lige som Cathen ikke giftige.

Cathen har bløde poter, men kløerne kan komme frem, hvis noget eller nogen skulle komme på tværs. Hendes karakteristiske sønderjysk-danske er næsten helt uden stød, og det passer også godt, for hun støder sjældent med sine spørgsmål, men får alligevel lokket noget uventet frem. Som fra prins Henrik.

Højdepunktet i det tillidsskabende arbejde mellem monarki og folk kom nemlig, da et længe ønsket interview med ham blev udløst af ham – deprimeret i sit eksil i Caix. Han fortalte hende inderligt om en prinsgemals problemer, når han følte sig kasseret, nedvurderet og ydmyget, udstillet som nummer 3 i rækkefølgen, ikke som nummer 2. Prinsen forhåndsgodkendte interviewet, Dronningen og Kronprinsen også, så det blev trykt og var samtalestof Europa over.

Skulderklappet kom, da prins Henrik ved den efterfølgende fotosession på Caix med den nu forenede kongefamilie pegede på de to skulpturkatte i haven og smilende sagde: »Den ene kalder vi Alley Cat, den anden Bodil Cath.«

Bodil Cath har mange andre gode historier at divertere med. F.eks. fra sin egen elevtid på Frederikshavns Avis, hvor redaktør Frede Eilertsen beordrede en ranglet Bodil til dagligt at nedsvælge en maltøl på avisens regning, så hun kunne få huld på kroppen.

»Dét har ikke siden været et problem,« griner hun.

Indlogeringen var også speciel.

»Jeg boede i den tomme KFUK-bygning lige overfor byens politistation. Betjentene skulle dele lokum med detentionen og foretrak derfor toilettet på min matrikel. Og gerne bankede på min dør om morgenen: »Bodil nu skal du op.« Og så gik jeg over til dem og fik morgenkaffen og alle nyhederne fra natten, som jeg tilmed selv kunne læse i rapporterne. Havde jeg liggende gæster og ikke sengepladser nok, tilbød de, at jeg bare kunne låne detentionen, hvis den ikke var optaget. Livets gang i Lidenlund.«

Bodil Cath holder fødselsdag på en forlænget weekend i Wien med datteren, cand.mag. Anne-Christine Cath Hansen på 30 år, der holder fridag fra jobbet som pojectcontroller i BaneDanmark.

Til sommer skal der holdes fest i villaen i Hellerup. Da kommer mågestellet nok frem plus den udstoppede måge, som den glade Cath synes skal overvåge, at alt går ret til ved bordet.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.