Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Dagen i dag for 72 år siden

Attentatet mod Hitler

Wolfsschanze efter bombesprængningen. Foto: AFP
Wolfsschanze efter bombesprængningen. Foto: AFP

20. juli 1944, oberst Claus von Stauffenberg var kaldt til en briefing i Wolfsschanze – Hitlers militære hovedkvarter i Østpreussen. Med sig bragte han en mappe med en tids­indstillet bombe, som han placerede under bordet nær Føreren. Derpå forlod von Stauffenberg lokalet. En anden deltager i briefingen følte sig imidlertid generet af mappen, som han derfor flyttede bort fra Hitler. Da bomben detonerede, kostede den fire mennesker livet, men ikke Hitlers, som slap med lettere kvæstelser.

Claus von Stauffenberg handlede på vegne af en gruppe tyske oppositionelle, der nu blev indledt en intens klapjagt på. Ca. 6.000 blev arresteret, og af dem blev et par hundrede henrettet, deriblandt von Stauffenberg selv. Tidligere generalstabschef Ludwig Beck, der var udset til posten som statsoverhoved efter Hitler, og »Ørkenræven«, generalfeldmarskal Erwin Rommel, blev begge tvunget til at begå selvmord. lrn

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.