Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Zoologiske haver og oceanarium strides med Skat om afgift

Zoologiske anlæg vil sidestilles med museer og dermed slippe for afgift til staten, men Skat siger nej.

Der er i princippet ikke forskel på at udstille dyr i en zoo og en flintøkse på et museum, mener fire zoologiske anlæg, som sagsøger Skat for at undgå at betale afgift. Arkivfoto. Scanpix/Wang Zhao
Der er i princippet ikke forskel på at udstille dyr i en zoo og en flintøkse på et museum, mener fire zoologiske anlæg, som sagsøger Skat for at undgå at betale afgift. Arkivfoto. Scanpix/Wang Zhao

Fire af landets største zoologiske anlæg har i årevis ligget i strid med skattevæsnet om, hvorvidt anlæggene skal betale en afgift til staten eller ej.

Anlæggene mener "nej". De vil fritages for den såkaldte lønsumsafgift, på samme måde som museer også bliver det. Nu skal sagen for domstolene.

Nordsø Oceanarium i Hirtshals har sammen med zooerne i København, Odense og Aalborg lagt sag an mod Skat. Sagen bliver behandlet 6. og 7. april ved Vestre Landsret i Viborg.

- Vi mener, at vi bør sidestilles med museer. Vi skal leve op til samme forpligtelser som museer omkring for eksempel formidling, fortæller Karl Henrik Laursen, der er direktør for Nordsø Oceanarium.

Oceanariet hed tidligere Nordsømuseet og var lovgivningsmæssigt sidestillet med museer. Men i 2003 kom anlægget under en anden lov om zoologiske anlæg.

Da oceanariet og de andre zoologiske anlæg ikke lovgivningsmæssigt har status af museer, så er de efter Skats opfattelse ikke omfattet af fritagelsen for lønsumsafgift.

Ifølge Karl Henrik Laursen vil en fritagelse for afgiften for Nordsø Oceanariums tilfælde dreje sig om flere hundredtusinder kroner.

Lønsumsafgift rammer virksomheder, som af den ene eller anden grund er fritaget for at betale moms.

Men træerne vokser jo sjældent ind i himmelen, og en momsfritagelse betyder derfor i mange tilfælde, at virksomheden må betale lønsumsafgift.

Det er et beløb der udregnes på baggrund af, hvad virksomheden udbetaler i løn.

Lønsumsafgiftsloven remser dog en række virksomhedstyper op, som ikke er pligtige til at betale lønsumsafgift op. 11 punkter er der alt i alt i undtagelsesbestemmelserne.

Men zoologiske anlæg er altså ikke nævnt.

Retssagen mod Skat blev tilbage i 2014 anlagt ved Retten i Hjørring. Men retten har henvist sagen til Vestre Landsret på grund af dens principielle betydning.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.