Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Zoo får gennembrud i fodring af kræsne pandaer

Efter tur til Kina er det blevet løst, hvordan der sikres friske bambusskud til de kommende pandaer.

To pandaer fra Chengdu i Kina flytter ind i Zoologisk Have København. De skal bo i et nyt anlæg tegnet af BIG - Bjarke Ingels Group, som forventes færdigbygget i 2018.
To pandaer fra Chengdu i Kina flytter ind i Zoologisk Have København. De skal bo i et nyt anlæg tegnet af BIG - Bjarke Ingels Group, som forventes færdigbygget i 2018.

To kinesiske pandaer flytter i 2018 ind i Zoologisk Have i København. Et uafklaret spørgsmål har været foderet til de kræsne dyr, der kun spiser frisk bambus.

Men nu ser det ud til, at den foderansvarlige Anita Haupt Holm har løst udfordringen. Det skriver den zoologiske have i en pressemeddelelse.

Hun er netop vendt hjem fra et besøg hos de to pandaer, Mao Sun og He Xing, i Kina, hvor hun har testet en fodermetode.

Metoden skal sikre, at særligt hunpandaen - hvis hun bliver drægtig efter ankomsten til haven - kan få stillet sin sult i de måneder, hun er drægtig, og ungen dier.

I den periode spiser pandaer nemlig kun topskud fra bambus. Men det er en udfordring at skaffe nok, da de spiser omkring 30 kilo om dagen.

»Friske bambusskud kan være svære at skaffe i de mængder - også selv om vi har en lokal bambusleverandør på Sydsjælland.«

»Jeg har derfor gennem det seneste år testet forskellige løsninger og fik på mit sidste besøg lidt af et gennembrud, da begge pandabjørne spiste løs af "mine" bambusskud,« siger hun i meddelelsen.

Metoden går ud på at høste bambusskud i Kina og derefter fryse dem ned. Dernæst er det vigtigt, at optøningen foregår i det helt rette tempo, så skuddene serveres på det rette tidspunkt.

Pandaerne er kendt for ikke at spise andet end frisk bambus. Men det er altså lykkes Anita Haupt Holm at få de to pandaer til at spise hendes optøede skud.

»Det er en kæmpe fordel, at vi kan fryse skuddene og ved, at bjørnene vil spise dem efterfølgende. På den måde kan vi nemlig høste skud i Kina, fryse dem ned og pakke i containere og fragte hjem med tog.«

»Det er både billigere og langt mere miljøvenligt end alternativet, som ville være lastvognstransport et par gange om ugen fra Sydeuropa, hvor man ellers ville hente friske topskud,« siger hun.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.