Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Zombierne gør det sjovere at løbe for livet

Zombier har for tredje år i træk forvandlet Vallensbæk Mose til apokalyptisk vision og hovedskalssted. Deltagerne hygger sig uhyrligt og får sig rørt på en sjov måde. Men ingen må komme til skade.

Zombieløbet 2015 ved Vallensbæk Mose var det tredje i rækken og det største nogensinde. Et par tusind mennesker løb, agerede udøde eller hjalp til bag de naturskønne kulisser. Løberne har tre liv og skal gennemføre fem kilometer med zombierne som forhindring - men zombierne må aldrig have fysisk kontakt med dem. Foto: Morten Germund
Zombieløbet 2015 ved Vallensbæk Mose var det tredje i rækken og det største nogensinde. Et par tusind mennesker løb, agerede udøde eller hjalp til bag de naturskønne kulisser. Løberne har tre liv og skal gennemføre fem kilometer med zombierne som forhindring - men zombierne må aldrig have fysisk kontakt med dem. Foto: Morten Germund

»Adgang forbudt«! Forstæderne er i undtagelsestilstand. En farlig sygdom har forvandlet 300 danskere til glubske zombier.

Især området ved Vallensbæk Mose virker hårdt ramt. Soldater iført gasmasker lægger røg ud og sætter advarselsskilte med trekant op. Børn og voksne hviner af skræk og løber for livet – eller i hvert fald mod målet fem kilometer væk.

»Husk! Alle jer zombier må ikke løbe!,« siger instruktøren.

De mindste uhyrer med tilnavnet børn måtte ellers løbe ved sidste års arrangement. Men et par af ofrene blev godt forskrækkede eller kom til skade. Sådan rigtigt. Ergo ingen hurtige bevægelser i år og ikke mere arbejde til de kaffedrikkende samaritter ved indgangen.

»I må heller ikke røre løberne. Men I må gerne gemme jer og gøre lidt ud af det. Folk skal jo ikke ligefrem vide sig for sikre, vel!,« siger instruktøren.

Folketro og film

Zombieløbet 2015 er det tredje og hidtil største i rækken. Et par tusinde har meldt sig som løbere, menneskeædere eller aktive i de vigtige forberedelser bag søens naturskønne kulisser.

Man løber de fem kilometer fra start til mål på tid og har tre liv i form af strimler ved hoften – som zombierne så skal flå af. Nye hold sendes af sted hvert femte minut hele eftermiddagen. Zombierne fordeler sig den anden vej fra.

»Og vi er klar med første hold,« råber løbslederen René. »Lad os tælle ned alle sammen: Tre, to, én. Løb!«

Ideen om zombier har rod i afrikansk tradition og spiller en vis rolle i særligt Haitis voodoo. Den moderne zombie bygger på klassikeren »Night of the Living Dead« fra 1968 – en historie om Ben og Barbra og deres lidet hygsomme ophold på en gård i Pennsylvania.

Arketypen ligner en begravet efter opvækkelsen, en menneskelig krop i opløsning, på en gang død og alt for levende.

Stine står i et af de åbne telte og forvandler Eva til zombie. De unge kvinder kan godt lide legen og alt det anderledes ved ideen. Man klæder sig ud, møder nye mennesker og får rørt sig på en sjov måde.

»Jeg sminker tit til rollespil og tager rundt med en gruppe, der hedder Månster Cræw,« siger Stine. Gruppen gør sig i alle slags uhyrer og har egen T-shirt. De udøde er en hobby for livet.

Gyselig forvandling

Andre hold arbejder indendørs og i halvmørke: Det er her, man får lemmer revet af eller bandager om hovedet. En pige i den tidlige skolealder skal have fjernet et øje.

»Har du latexallergi? Når du puster balloner op, får du så udslæt?,« spørger den unge mand med redskaberne.

Pigen ryster på hovedet og ligner snart noget fra en gyserfilm.

Jens er ansvarlig for adgangen til zombiernes område og gelejder de vordende uhyrer hen til sminkører og bandagister. Han arbejder til daglig i et af Statens Serum Instituts laboratorier. »Så jeg kender lidt til virus, bare af en anden slags,« griner han.

Hvad er det sjoveste ved din funktion her?

»At se forskellen på før og efter. Ganske almindelige mennesker ankommer i deres sædvanlige tøj. Når de vender tilbage, har de blod og sår alle vegne – og de går op i det med liv og sjæl.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.