Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Yderligere 12 irakere stævner Danmark efter overgrebsvideo

Advokat Christian Harlang stævner på vegne af nu i alt 23 irakere den danske stat for overgreb i forbindelse med den omdiskuterede Operation Green Desert.

Arkivfoto af advokat Christian Harlang.
Arkivfoto af advokat Christian Harlang.

Fredag har advokat Christian Harlang stævnet den danske stat endnu en gang på vegne af 12 irakere, der blev anholdt og efterfølgende tortureret under Operation Green Desert i det sydlige Irak i november 2004.

Dermed har i alt 23 irakere lagt sag an mod Danmark via Christian Harlang med krav om erstatning, fordi de mener, det var danske soldaters skyld, at de blev mishandlet af irakiske sikkerhedsstyrker i 2004.

Beviserne i sagen omfatter blandt andet den omdiskuterede video fra Operation Green Desert, der viser, hvordan danske soldater overværer, at irakiske soldater tæver civile irakere uden at gribe ind.

- Jeg indleverer som advokat for yderligere 12 irakere stævning med krav om erstatning over for den danske stat som følge af dennes ansvar for hårdhændet tilfangetagelse og navnlig for tortur ved overgivelse til shiapolitimilitsen i forbindelse med Operation Green Desert 25. november 2004. De 12 personer er identificeret som de 12, der ses på filmen, lyder det fra advokaten i en pressemeddelelse.

Christian Harlang har indleveret stævningen til Københavns Byret med begæring om at få sagen overflyttet til Østre Landsret. Her verserer de 11 sager, advokaten i forvejen kører mod den danske stat i forbindelse med operationen på vegne af civile irakere. De 11 irakere er ikke med på videoen.

Web-tv: Se Irak-videoen her:

 

Overgrebsvideoen blev offentliggjort af den tidligere efterretningsofficer Anders Kærgaard i oktober, og den har blandt andet fået Auditørkorpset til at indlede en ny efterforskning af operationen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.